Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Fíni takmer nepostúpili do štvrťfinále, teraz bojujú o medaily

Šarvátka v závere zápasu medzi Fínskom a Kanadou. Fíni sa tešia z postupu do semifinále. Foto: TASR/AP

Fíni o svojom postupe do semifinále rozhodli tri minúty pred koncom zápasu. Kanade sa už vyrovnať nepodarilo.

Minsk 22. mája (TASR) - Fínski hokejisti postúpili na MS v Minsku do semifinále. Vo treťom štvrťfinále zdolali Kanadu 3:2 a budú bojovať o medaily. Hráči "javorového listu" naopak opustia MS už piaty rok v sérii bez zisku cenného kovu.

Semifinálovým súperom Fínska bude v sobotu v Minsk aréne Česko, ktoré vyradilo USA po triumfe 4:3.

Fínski hokejisti sa radujú z gólu.
Foto: TASR/AP


štvrťfinále

Kanada - Fínsko 2:3 (0:1, 2:0, 0:2)



Góly: 26. Turris (Read), 33. Scheifele - 7. Palola (Hietanen, Lehterä), 41. Hietanen (Lehterä, Kontiola), 57. Pakarinen (Lehterä). Rozhodcovia: Brüggemann (Nem.), Olenin (Rus.) - Carnathan (USA), Schrader (Nem.), vylúčení: 3:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 8671 divákov

Kanada: Scrivens - Bieksa, Garrison, Coburn, Myers, Ellis, Gudbranson, Rielly – Burrows, Schenn, MacKinnon - Read, Turris, Chimera - Brouwer, Kadri, Hodgson – Monahan, Ward, Scheifele - Huberdeau

Finsko: Rinne – Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Kivistö, Lajunen, Kivistö, Marttinen – Pakarinen, Kontiola, Lehterä – Komarov, Jokinen, Haula – Palola, Immonen, Jormakka – Salomäki, T. Sallinen, Huhtala


Priebeh zápasu

Fíni od úvodu prekvapili favorita aktívnym pohybom a v 3. minúte sa mohli dostať do vedenia, Tomi Sallinen však trafil len do hrude Scrivensa. Hráči "javorového listu" následne nevyužili presilovku aj vďaka smolnému odrazu puku od žŕdky, na čo Fíni odpovedali v rovnakej možnosti gólom. Po Hietanenovej prihrávke napriahol v 7. minúte z ľavého kruhu Palola a prestrelil Scrivensa. Kanaďania následne prebrali iniciatívu, dobre chytajúcemu Rinnemu však okrem umenia pomohla opäť konštrukcia bránky.

Fínsky hokejista Jyri Marttinen (vľavo) a kanadský hokejista Joel Ward vo štvrťfinálovom zápase na majstrovstvách sveta v hokeji 22. mája 2014 v Minsku.
Foto: TASR/AP


Pozorná defenzíva slávila u Fínov úspech

Od začiatku druhej tretiny sa Suomi zamerali na pozornú defenzívu. Kanadské útoky rušili už v zárodku pevnou obrannou hradbou v strednom pásme, no v 26. minúte neubránili na modrej Turrisa, na ktorého tvrdú strelu bol Rinne prikrátky - 1:1. Herný pokles Fínov viedol následne až k obratu skóre, o ktoré sa v 33. minúte po strate puku postaral ďalšou presnou strelou Scheifele. Kanada mohla vedenie zveľadiť ešte v záverečnej minúte, no fungujúca spolupráca Rinneho s konštrukciou bránky nedovolila Chimerovi pridať tretí gól.

Dvadsaťosem sekúnd po začiatku tretieho dejstva sa však Fíni vrátili do hry, keď si Hietanenovu tvrdú strelu zrazil Scrivens vyrážačkou do siete. "Severenia" nabrali odvahu, hra sa vyrovnala a v závere zasadili zámorskému výberu rozhodujúci úder. V 57. minúte posunul puk po prieniku Lehterä na os Pakarinenovi, ktorého pokus si našiel cestu pomedzi Scrivensove betóny do bránky.