Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Fíni netaja po finále MS sklamanie, Kontiola: Medaila nie je útecha

Fínsky hráč Petri Kontiola (vľavo) bojuje o puk s Lotyšom Andrisom Dzerinsom v zápase B-skupiny Fínsko - Lotyšsko na MS 2021 v hokeji v lotyšskej Rige 30. mája 2021. Foto: TASR/AP

"Suomi" vo finále dvakrát viedli, no súper zakaždým vyrovnal a v 67. minúte rozhodol o triumfe Nick Paul.

Riga 7. júna (TASR) - Fínski hokejisti sa po triumfe na MS 2019 na Slovensku nedočkali v Rige zlatého double. Po nedeľnej prehre 2:3 pp s Kanadou sa museli na tohtoročnom svetovom šampionáte uspokojiť so ziskom strieborných medailí. Vo finále pritom ešte v 53. minúte viedli o gól a boli blízko k tomu, aby obhájili titul. Napokon sa tak nestalo a Kanaďanom sa vydarila odveta za finále z Bratislavy.

"Suomi" vo finále dvakrát viedli, no súper zakaždým vyrovnal a v 67. minúte rozhodol o triumfe Nick Paul. "Bol to klasický zápas o jednom góle. Takých bolo na turnaji mnoho. Myslím si, že sme prehrali práve ten nesprávny," komentoval duel fínsky kapitán Marko Anttila. "Samozrejme, teraz nás to bolí, ale aj tak som hrdý na tím. Hrali sme dobre a boli sme blízko k triumfu, ale taký je hokej," dodal pre web IIHF skúsený útočník.

Anttila bol jedným z ôsmich hráčov, ktorí zažili zlatý fínsky úspech pred dvomi rokmi, okrem neho aj Jussi Olkinuora, Miikka Koivisto, Oliwer Kaski, Niko Ojamäki, Atte Ohtamaa, Petteri Lindbohm, a Jere Sallinen. Ani ich skúsenosti však nestačili, Fíni zostali tesne pod vrcholom. Napriek tomu môžu byť na svoje výkony v Lotyšsku hrdí, ako jediný tím na MS 2021 neprehrali v riadnom hracom čase. "Celkovo som veľmi pyšný na výkon nášho mužstva," nechal sa počuť tréner Jukka Jalonen. "Počas celého turnaja sme hrali vynikajúco. Ani raz sme neprehrali v riadnom čase a hrali sme veľmi zanietene. Chlapci si siahli na dno síl, bojovali z celého srdca a ja nemôžem nič iné, ako ich pochváliť."

Fíni mali v tíme iba dvoch hráčov z NHL - obrancu Olli Määttäho (Los Angeles) a útočníka Arttu Ruotsalainena (Buffalo). Kouč Jalonen zložil káder najmä z hráčov, ktorí počas sezóny štartovali na turnajoch Euro Hockey Tour. Výborné výkony predvádzal najmä vo vyraďovacích bojoch brankár Jussi Olkinuora, vo finále vykryl 23 kanadských striel. "Nie je príjemné prehrať," smútil 30-ročný brankár, ktorého vybrali do All Star tímu šampionátu. "Na mužstvo som skutočne hrdý, malo veľký potenciál. Mali sme pravdepodobne najlepšiu obranu na turnaji. Je to škoda, ale taký je hokej," citovali sklamaného Olkinuoru fínske médiá.

Severania si tak musia na štvrtý titul majstrov sveta ešte počkať. Do zbierky pridali deviate striebro, celkovo na svetových šampionátoch získali 15 medailí (3-9-3). "Bol to pre nás dobrý turnaj a mali sme šancu ho vyhrať. Medaila nie je žiadna útecha," povzdychol si 36-ročný útočník Petri Kontiola: "Som vďačný, že som tu mohol hrať. Je to škoda. Mali sme skvelý tím."