Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Gáborík prekonal Haláka a rozhodol o triumfe LA Kings

Marián Gáborík v rozhodujúcom nájazde proti Jaroslavovi Halákovi. Foto: TASR/AP

Strelecky sa v noci zo Slovákov presadil útočník Detroitu Tomáš Tatar, ktorý gólom prispel k víťazstvu Red Wings nad Pittsburghom 5:4 po predĺžení.

New York 21. marca (TASR) - Slovenský hokejista Marián Gáborík rozhodol v noci na piatok v zámorskej NHL o domácom triumfe Los Angeles nad Washingtonom 2:1 po nájazdoch, keď bol v tretej sérii rozstrelu autorom víťazného gólu. V 15. minúte zápasu prihral Anžemu Kopitarovi aj na jediný presý zásah Kings v riadnom hracom čase a pripísal si tak jubilejnú desiatu asistenciu v ročníku. Výborný výkon podal v bránke Capitals Jaroslav Halák, ktorý kryl v riadnom hracom čase a predĺžení 27 striel (úspešnosť zásahov 96,4 percenta). V nájazdoch bol už menej úspešný, keď ho okrem Gáboríka prekonal aj Jeff Carter. Za hostí bol jediným úspešným exekútorom ruský mladík Jevgenij Kuznecov.

Tatarov 15. gól v tejto sezóne

Strelecky sa v noci zo Slovákov presadil útočník Detroitu Tomáš Tatar, ktorý gólom prispel k víťazstvu Red Wings nad Pittsburghom 5:4 po predĺžení. Pre Tatara to bol 15. presný zásah v sezóne. Veterán Daniel Alfredsson rozhodol 0,4 sekundy pred koncom predĺženia o dôležitom víťazstve Detroitu nad Pittsburghom 5:4. Švédsky útočník v brejku troch proti jednému brankára Marca-Andreho Fleuryho neprekonal, ale odrazený puk si do vlastnej siete zrazil obranca Ron Scuderi. "Bol to šťastný gól, ale išli sme mu naproti a naplno sme makali. Nepočul som záverečnú sirénu a veril som, že puk vletel do bránky včas," povedal Alfredsson, ktorý strelil dva góly a na konte ich má v tejto sezóne už 17. Detroit predtým ubránil päťminútovú presilovku Pittsburghu na prelome riadneho času a predĺženia, keď po náraze Jevgenija Malkina inkasoval trest do konca zápasu David Legwand. Detroit viedol 2:0, ale po dvoch zásahoch Malkina prehrával 2:3. V 50. minúte prišiel veľký moment Tomáša Tatara. Slovenský útočník využil pošmyknutie obrancu Olliho Määttu, prihral na krídlo Rileymu Sheahanovi, našliapol si za obranu Penguins, kde dostal perfektnú prihrávku a zblízka šikovne ho horných poschodí bránky zaznamenal svoj 15. gól v sezóne a vyrovnal na 3:3. Detroit bojuje o postup do play-off, kde nechýbal 22 sezón po sebe. V tabuľke Východnej konferencie je na 9. mieste o bod za NY Rangers. Detroit mal v tomto zápase obrovské šťastie, keď tri z piatich gólov si zrazili do vlastnej siete obrancovia Penguins. Pittsburgh prestrieľal domácich 43:30.
Tomáš Tatar prekonáva Marca-Andre Fleuryho z Pittsburghu.
Foto: TASR/AP

Gáborík bol strojcom víťazstva LA Kings nad Washingtonom Capitals

V Los Angeles rozhodol o víťazstve Kings 2:1 po nájazdoch Marián Gáborík, keď švihom prekonal krajana Jaroslava Haláka a doprial svojmu trénerovi Darrylovi Sutterovi radosť z 500. víťazstva v kariére v NHL. Sutter sa v historických tabuľkách dotiahol na 17. miesto, ktoré okupuje spoločne s Toe Blakeom. Významný míľnik dosiahol aj brankár Jonathan Quick, keď zaznamenal 171. víťazstvo v službách Kings a vyrovnal sa na čele poradia Rogiemu Vachonovi. "V mojom ponímaní som stále za Rogiem, pretože on nemal výhodu samostatných nájazdov a vychytal tie víťazstvá v riadnom čase. Úspech ma v každom prípade teší, ale môže za to predovšetkým celý tím," povedal Quick. Kings viedli od 15. minúty, keď bol rýchly Gáborík prvý pri puku na zadnom mantineli a perfektne prihral do šance Slovincovi Anžemu Kopitarovi, ktorý zblízka prestrelil Haláka. Gáborík bodoval v troch z posledných štyroch zápasov. Halák už v ďalšom priebehu zápasu neinkasoval a zaznamenal vo svojom siedmom štarte po sebe 27 úspešných zákrokov. Capitals vyrovnali zásluhou 22. gólu Joela Warda, ktorý skóroval vo štvrtom zápase za sebou. Hostia mali veľkú šancu rozhodnúť o víťazstve v predĺžení, keď na trestnú lavicu putoval Robyn Regehr. Quick však svoj tím podržal a vychytal veľké šance hostí. "Kings ukázali svoju veľkú zbraň, výbornú obrancu a skvelého brankára," povedal tréner Washingtonu Adam Oates.

V New Jersey vyhrali domáci Devils nad Minnesotou 4:3 po predĺžení - o víťazovi rozhodol obranca Andy Greene. "Diabli" bojujú o play-off a na ôsmu priečku Východnej konferencie, ktorá patrí Detroitu, strácajú štyri body. Do konca základnej časti odohrajú Devils ešte 12 zápasov. "Každý z týchto duelov je pre nás ako siedmy zápas v sérii play-off. Jeden sme zvládli a čaká nás ďalších dvanásť. Musíme všetky vyhrať, aby sme sa prebojovali do vyraďovačky," povedal český veterán Jaromír Jágr, ktorý má výbornú formu a strelil už svoj 23. gól v sezóne a 704. v kariére. Udalosťou duelu bol návrat útočníka Minnesoty Zacha Pariseho do mesta, kde odohral sedem sezón. V New Jersey nastúpil prvýkrát od júla 2012, vtedy podpísal zmluvu s Wild. Parise v úvode druhej tretiny šikovným tečom znížil na 1:2 z pohľadu hostí. "Nehrali sme tak ako sme chceli, ale nakoniec sme získali aspoň bod a ten je pre nás cenný," povedal Parise. Devils dvakrát viedli o dva góly, po Jágrovom zásahu to bolo 3:1, ale hostia vyrovnali. Najskôr prekvapil brankára Coreyho Schneidera strelou z takmer nulového uhla Mikael Granlund a zápas poslal do predĺženia v 55. minúte úspešným tečom Matt Cooke. Devils prerušili sériu troch prehier po sebe a pre svojho trénera Petra DeBoera vybojovali 200. víťazstvo v kariére.

Columbus zvíťazil na ľade Montrealu 3:2 a dostal sa na 7. miesto Východnej konferencie. O triumfe Blue Jackets rozhodol v 57. minúte svojim 27. gólom v sezóne Ryan Johansen, pretože vystihol rozohrávku Jarreda Tinordiho a potrestal veľkú hrúbku obrancu Canadiens. Zaujímavý gól videli diváci ešte v prvej tretine, ktorého autorom bol v oslabení Derek MacKenzie. Mark Letestu priamo z buly v útočnom pásme vystrelil na Careyho Price, ktorý puk len vyrazil pred seba a dôrazný center MacKenzie vyrovnal na 1:1. "Dnes sme mali veľmi slabý deň. Nebolo takých veľa v tejto sezóne, ale dnes to bolo zlé," povedal tréner Montrealu Michel Therrien. Columbus prestrieľal domácich v pomere 40:27. Slovenský brankár Peter Budaj sledoval duel len z lavičky.

Gólová prestrelka v Ottawe

Gólovú prestrelku v Ottawe vyhrali hokejisti Tampy Bay, keď sa tešili po výsledku 5:4. "Senátori" v prvých dvoch tretinách našli vždy odpoveď na gól hostí a po 40-tich minútach bol stav vyrovnaný 3:3. Tampa však potom zásluhou prvého gólu v sezóne obrancu Erica Brewera a 13. z hokejky Ryana Callahana odskočili na dva góly a Ottawa už stihla len skorigovať zásluhou Milana Michálka. Jeden z najkrajších gólov v sezóne strelil po individuálnej akcii v 38. minúte útočník "senátorov" Aleš Hemský, keď sa zbavil skvelou kľučkou obrancu a akciu zakončil ukážkovým blafákom. Slovenský útočník Tampy Bay Richard Pánik bol na ľade 12 minút a 15 sekúnd a nebodoval. Ottawa prehrala tretí zápas po sebe a play-off sa jej vzďaľuje. "Šanca stále je a musíme o ňu zabojovať. Nesmieme prepadnúť frustrácii," povedal tréner Senators Paul MacLean.

Súboj o lídra v Pacifickej divízii

V súboji o vedúcu pozíciu v Pacifickej divízii vyhrali hokejisti San Jose nad Anahaimom 3:2 a s 99 bodmi sa dostali na čelo. Ducks viedli po góle veterána Teemu Selänneho na začiatku tretej tretiny 2:1, ale Sharks skóre otočili najmä zásluhou Brenta Burnsa. Ten najskôr asistoval pri vyrovnávajúcom góle Joe Thorntona a potom 3:59 minúty pred koncom svojim 20. gólom v sezóne rozhodol. "Hrať s ním v útoku je radosť. Vždy ide na sto percent, je úžasne rýchly a dôrazný," chválil Burnsa, ktorý mal sedem streleckých pokusov, veterán Thornton.

Philadelphia zdolala Dallas 4:2 a natiahla víťaznú sériu na štyri zápasy. Dva góly strelil Wayne Simmonds a 33 úspešných zásahov zaznamenal Steve Mason, ktorého prekonal len kapitán Stars Jamie Benn a dostal sa už na hranicu 29 gólov. Dallas nepodržal brankár Tim Thomas, ktorý inkasoval štyri góly z 29 striel.
Drew Stafford z Buffala Sabers bojuje o puk s Martinom Marinčinom z Edmontonu Oilers.
Foto: TASR/AP

Buffalo vyhralo v Edmontone, v súboji dvoch tímov bez šance postúpiť do play-off, 3:1. Dva góly Sabres strelil Cory Conacher, slovenský obranca Oilers Martin Marinčin odohral 15:22 minúty a zaznamenal jeden mínusový bod. Prvýkrát v sezóne nastúpil v bránke Buffala Matt Hackett a z 36 striel inkasoval len z hokejky Taylora Halla.

Phoenix zdolal doma Floridu tesne 2:1 a poistil si ôsme miesto v Západnej konferencii. Coyotes rozhodli o víťazstve v prvej tretine zásluhou 20-gólových strelcov Radima Vrbatu a Antoina Vermetta. Florida už len znížila, keď sa štyri minúty a sedem sekúnd pred koncom presadil Scott Gomez a dal len svoj druhý gól v sezóne.








sumáre NHL:

NEW JERSEY - MINNESOTA 4:3 pp (1:0, 1:0, 1:3 - 1:0)



Góly: 17. Ryder (Eliáš, Henrique), 30. Fayne (Henrique, Eliáš), 44. Jágr (Clowe, Zajac), 62. Greene (Henrique, Eliáš) – 41. Parise (Suter, Spurgeon), 51. Granlund (Spurgeon), 56. Cooke (Scandella, Brodin). Brankári: Schneider - Bryzgalov, strely na bránku: 29:23.

PHILADELPHIA - DALLAS 4:2 (2:0, 0:1, 2:1)



Góly: 11. Streit (Giroux), 14. Simmonds (Hartnell, Voráček), 53. Simmonds (Lecavalier, B. Schenn), 57. Raffl (Couturier, Timonen) – 33. Jamie Benn (Seguin, Goligoski), 53. Jamie Benn (Seguin, Chiasson). Brankári: Mason - Thomas, strely na bránku: 29:35.

MONTREAL - COLUMBUS 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)



Góly: 15. Gallagher (Galchenyuk, Plekanec), 48. Vanek (Pacioretty, Subban) – 16. MacKenzie (Letestu), 27. Dubinsky (Comeau, Johnson), 57. Johansen. Brankári: Price - Bobrovskij, strely na bránku: 27:40.

OTTAWA - TAMPA BAY 4:5 (2:2, 1:1, 1:2)



Góly: 11. MacArthur (Turris), 14. Karlsson (Hoffman, Spezza), 38. Hemský (Michálek), 58. Michálek (Karlsson, Spezza) – 1. Purcell (Hedman, Johnson), 13. Purcell (Hedman, Johnson), 26. Filppula (Palát, Salo), 44. Brewer (Brown, Killorn), 52. Callahan (Palát, Salo). Brankári: Lehner - Bishop, strely na bránku: 31:28.

DETROIT - PITTSBURGH 5:4 pp (1:0, 1:3, 2:1 - 1:0)



Góly: 8. Alfredsson (Franzén, DeKeyser), 25. Nyquist (Alfredsson, Kronwall), 50. TATAR (Sheahan, DeKeyser), 53. Bertuzzi, 65. Alfredsson (Nyquist, Quincey) – 36. Stempniak (Kunitz, Bortuzzo), 36. Malkin (Neal, Jokinen), 38. Malkin (Neal, Jokinen), 55. Adams (Sutter, Gibbons). Brankári: Howard - Fleury, strely na bránku: 30:43.

EDMONTON - BUFFALO 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)



Góly: 18. Hall (Schultz, Perron) – 30. Conacher (McBain), 42. Conacher (Hodgson), 45. Stafford (Ennis, Conacher). Brankári: Scrivens - Hackett, strely na bránku: 36:36.

PHOENIX - FLORIDA 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)



Góly: 3. Vrbata (Hanzal, Ekman-Larsson), 19. Vermette (Stone, Bödker) – 56. Gomez (Kulikov). Brankári: Smith - Luongo, strely na bránku: 22:23.

LOS ANGELES - WASHINGTON 2:1 pp a sn (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)



Góly: 15. Kopitar (GÁBORÍK, Williams), rozh. náj. GÁBORÍK – 53. Ward (Kuznecov, Bäckström). Brankári: Quick - HALÁK, strely na bránku: 28:22.

SAN JOSE - ANAHEIM 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)



Góly: 14. Marleau (Thornton, Couture), 49. Thornton (Burns, Pavelski), 57. Burns (Thornton, Vlasic) – 38. Perreault (Perry, Getzlaf), 42. Selänne (Perry, Getzlaf). Brankári: Niemi - Andersen, strely na bránku: 28:18.



Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 19:40 0 1 1 1 3 0

Tomáš Tatar (Detroit) 14:21 1 0 1 0 1 2

Richard Pánik (Tampa Bay) 12:15 0 0 0 0 0 0

Martin Marinčin (Edmonton) 15:22 0 0 0 -1 0 0

Jaroslav Halák (Washington) 64:41 1/28 96,40



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/