Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Gáborík hviezdil, do cesty o Stanley Cup sa mu postaví Hossa i Handzuš

Marián Gáborík sa teší zo svojho gólu spolu s obrancom Kings Drewom Doughtym. Foto: TASR/AP

Králi z Los Angeles nenechali v siedmom zápase proti Anaheimu nič na náhodu. Káčerov zdolali presvedčivo 6:2.

New York 17. mája (TASR) - Slovenský hokejista Marián Gáborík prispel gólom a asistenciou k víťazstvu Los Angeles Kings nad Anaheimom Ducks 6:2 v rozhodujúcom siedmom zápase 2. kola play off NHL. Králi tak vyhrali celú sériu 4:3 na zápasy. Gáborík, ktorý je s bilanciou 9+6 najlepším strelcom a druhým najproduktívnejším hráčom play off, narazí vo finále Západnej konferencie na slovenskú dvojicu v drese Chicaga Blackhawks Michal Handzuš - Marián Hossa.

Kings nenechali nič na náhodu, za víťazstvom išli od prvej sekundy

Hostia sa nasmerovali za víťazstvom už v prvej tretine, keď sa o tri góly postarali Justin Williams, Jeff Carter a Mike Richards. Domáci hokejisti mali za stavu 0:2 šancu streliť kontaktný gól, ale kanonier Corey Perry nevyužil trestné strieľanie. Výbornú prácu odviedol brankár Kings Jonathan Quick, keď Perrymu vypichol puk hokejkou. Bolo to vôbec prvé trestné strieľanie v tohtoročnom play off a ako sa ukázalo, stalo sa jedným z kľúčových momentov zápasu. Necelú minútu po Perryho neúspechu totiž Richards prekonal 20-ročného mladíka v bránke "káčerov" Johna Gibsona a hostia viedli 3:0. Gibsona, ktorý chytal celkovo len vo svojom siedmom zápase v NHL, vyhnal v úvode druhej tretiny z bránky svojim prvým gólom v sérii slovinský útočník Anže Kopitar. Kings mali zápas jasne v réžii a nového muža v bránke Ducks Jonasa Hillera potom v 35. minúte v presilovke prekonal Gáborík. Slovenský "snajper" si našiel voľné miesto medzi kruhmi, dostal prihrávku od Kopitara a švihom strelil svoj deviaty gól v play off.
Obranca Anaheimu Ducks Hampus Lindholm, vľavo v súboji s centrom Los Angeles Kings Trevorom Lewisom.
Foto: TASR/AP

"Už viackrát som povedal, že náš tím je zdravo sebavedomý. Ja som bol presvedčený, že tento zápas zvládneme. Každý odviedol na ľade maximum a k úspechu nás doviedol skvelý tímový výkon," povedal autor gólu a asistencie Justin Williams, ktorý strelil v rozhodujúcich siedmych zápasoch už šesť gólov a v historických tabuľkách sa tak dotiahol na legendárneho Wayna Gretzkého na druhom mieste. Anaheim síce znížil zásluhou Kyle Palmieriho a Corey Perryho, ale posledné slovo mal Tanner Pearson. Kings v prvom kole otočili sériu so San Jose z 0:3, teraz s Anaheimom z 2:3. V sérii s Ducks sa "kráľom" darilo najmä vonku, pretože v Honda Centre vyhrali tri zo štyroch duelov. "Najlepší hokej hráme vtedy, keď sme pod tlakom a musíme už len vyhrávať. Ukázalo sa to v prvom kole a aj teraz. Nečakal som, že padne toľko gólov," povedal Kopitar. Kings postúpili tretíkrát po sebe do finále Západnej konferencie a tak ako pred rokom, aj teraz narazia na Chicago. Úvodný zápas je na programe v noci na pondelok v Chicagu.

Legenda Teemu Selänne odchádza do hokejovej histórie

Najsmutnejším mužom na ľade bol po záverečnej siréne fínsky veterán Teemu Selänne, ktorý sa v 43 rokoch lúčil s fantastickou kariérou. Už pred play off vyhlásil, že končí a absolvoval po základnej časti aj rozlúčku, sklamanie však neskrýval. "Bolo jasné, že sa to skončí obrovskou párty, alebo smútkom. Oslava sa žiaľ nekoná. Mali sme šance, mohli sme s tým niečo urobiť, ale nevyšlo to a som smutný a sklamaný," povedal Selänne, ktorému diváci v Honda Cetre venovali dlhý aplauz v stoji a po zápase mu na znak úcty poklepali hokejkami po ľade aj hráči Kings. Selännemu sa tlačili v emotívnej chvíľke slzy do očí. Kariéru možno ukončí aj jeho krajan a spoluhráč 39-ročný Saku Koivu, ktorý sa definitívne rozhodne v lete. Anaheim minulý rok vypadol v prvom kole s Detroitom, keď takisto ako teraz prehral siedmy zápas na domácom ľade. "Zhltli sme horkú pilulku. Vôbec nám nevyšla prvá tretina a dotiahnuť skóre z 0:3 proti súperovi ako Kings je takmer nemožné. Sme veľmi sklamaní," konštatoval kapitán Anaheimu Ryan Getzlaf. "V prvej tretine to vyzeralo ako súboj chlapcov proti mužom. Súper bol rýchlejší, tvrdší a jasne nás prevýšil," povedal tréner Ducks Bruce Boudreau, ktorý si bilanciu v siedmych dueloch pohoršil na 1:7.



Gáborík a Kopitar vzkriesili kráľov

Kings ťahali hore výkony Gáboríka s Kopitarom, ktorí v tejto sérii spoločne nazbierali 18 bodov. Gáborík strelil Anaheimu až šesť gólov a s deviatimi zásahmi kraľuje kanonierom v play off. Gáborík, Richrads a Williams odohrali v kariére šesť siedmych zápasov a všetky vyhrali. Kopitar je v troch takisto stopercentný. "Toto sú hráči, ktorí udávajú tón našej hre. Siedmy zápas je náročný na psychiku, ale oni sa s tým vedia vyrovnať. Takýto hráči robia rozdiel," povedal tréner Kings Darryl Sutter.



Výsledok - 2. kolo play off NHL

ANAHEIM - LOS ANGELES 2:6 (0:3, 1:2, 1:1)



Góly: 38. Palmieri (Cogliano, Bonino), 44. Perry (Getzlaf, Lindholm) – 5. Williams (Richards, Vojnov), 9. Carter (GÁBORÍK, Toffoli), 16. Richards (King, Clifford), 23. Kopitar (Doughty, Clifford), 35. GÁBORÍK (Kopitar, Martinez), 54. Pearson (Carter, Williams). Brankári: Gibson (23. Hiller) - Quick, strely na bránku: 27:30. Diváci: 17.395.

/konečný stav série 3:4, postúpili LA Kings/

Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 17:46 1 1 2 1 3 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/