Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Gáborík zavelil k obratu, od slávnej trofeje ho delia dva zápasy

Slovenský útočník Marián Gáborík prekonáva brankára New York Rangers. Foto: TASR/AP
Radosť hokejistov Los Angels z víťazstva nad New York Rangers v druhom finálovom zápase. V pozadí smutný Henrik Lundqvist. Foto: TASR/AP

Záverečné boje o Stanleyho pohár sa presúvajú do New Yorku, tretí zápas je na programe v utorok o 2.00 SELČ.

Los Angeles 8. júna (TASR) - Hokejisti LA Kings vyhrali aj v druhom zápase finálovej série play off NHL nad NY Rangers, tentoraz 5:4 a opäť po predĺžení. Rozhodujúci gól dal v druhej nadstavbe a v celkovo 91. minúte kapitán Dustin Brown.

Slovenský hokejista Marián Gáborík bol síce v prvých dvoch tretinách v úzadí, ale v tretej vyrovnal na 4:4 svojím 13. gólom vo vyraďovacích súbojoch, čím si upevnil vedenie v tabuľke strelcov. Zápas výrazne ovplyvnil na pomery NHL nevídaný seriál kontroverzných verdiktov rozhodcov, najmä v tretej tretine.

Záverečné boje o Stanleyho pohár sa presúvajú do New Yorku, tretí zápas je na programe v utorok o 2.00 SELČ.

Fotogaléria zo zápasu Los Angeles Kings vs. New York Rangers



Los Angeles Kings - New York Rangers 5:4 po dvojnásobnom predĺžení (0:2, 2:2, 2:0 - 0:0, 1:0)



Góly: 22. Stoll (Williams, King), 35. Mitchell (Vojnov, Williams), 42. King (Greene, Williams), 48. GÁBORÍK, 91. Brown (Mitchell, Kopitar) - 11. McDonagh (Moore), 19. Zuccarello (McDonagh, Brassard), 32. St. Louis (Stepan, Kreider), 35. Brassard (Zuccarello). Rozhodcovia: McCauley, O'Halloran - Amell, Kovachik, vylúčení na 2 min.: 5:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 44:38, 18.532 divákov. Stav série: 2:0



LA: Quick - Doughty, Muzzin, Vojnov, Mitchell, Greene, Martinez - Brown, Kopitar, Gáborík - Toffoli, Carter, Pearson - Williams, Stoll, King - Lewis, M. Richards, Clifford

NY: Lundqvist - Girardi, McDonagh, Stralman, Staal, J. Moore, Klein - Nash, Stepan, Kreider - St. Louis, B. Richards, Kreider - Zuccarello, Brassard, Pouliot - Dorsett, D. Moore, Boyle.



Slovák v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 28:08 1 0 1 +1 4 2

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


Gáboríkov gól na 4:4


Priebeh zápasu

Prvé dve tretiny mali podobný priebeh ako v prvom zápase, akurát padalo ešte viac gólov. Pritom brankári chytali dobre, lenže obe mužstvá nezapreli nevídaný ofenzívny apetít. Úvodných zhruba 15 minút patrilo najmä Rangers a v 11. minúte po skvelej práci celej formácie od modrej otvoril skóre McDonagh. Ten istý muž bol aj strojcom druhého gólu Zuccarella v závere tretiny, keď sa do tempa dostávali domáci. Tí v iniciatívne pokračovali aj po návrate z kabín a v 22. minúte sa predviedol zatiaľ najužitočnejší hráč finálovej série Williams. V dobrej streleckej pozícii vycítil, že za sebou má ešte v lepšej situácii Stolla, prihral mu zadovkou a bolo 1:2. V presilovke po peknej akcii zvýšil opäť na rozdiel dvoch gólov St. Louis a v 35. minúte padli ďalšie dva góly na oboch stranách. Tretia tretina priniesla mimoriadny "hore-dole" hokej, ale aj množstvo kontroverzií. Kings znížili po veľkej chybe rozhodcov, ktorí si nevšimli zákrok Kinga v bránkovisku. Útočník domácich mal ísť na trestnú lavicu za bránenie v hre brankárovi Lundqvistovi, lenže namiesto šance Rangers na zvýšenie dvojgólového náskoku ich verdikt prisúdil gól faulujúcemu hráčovi a na ukazovateli skóre sa "zaskvelo" 3:4. Arbitri potom obrali hostí o ďalšiu presilovku po údere hokejkou v tvári Zuccarella a prišli chvíle Mariána Gáboríka. Dovtedy 112 finálových minút prakticky neškodný slovenský hokejista sa po chybe McDonagha dostal úplne voľný k puku a nekompromisne ho zavesil do odkrytej bránky. Hostia vzápätí dovŕšili totálnu smolu, keď Brad Richards zaváhal sám pred Quickom a pridal azda už dvojicferný zápis v kolónke nešťastných finálových zakončení. Na ďalšie minúty však aktivitu prevzali hokejisti losangelského klubu a Lundqvist musel byť v strehu. V závere riadneho hracieho času mali opäť svoje chvíle hostia, ale aj Quick bol spoľahlivý.

Víťazný Brownov gól


V predĺžení sa útoky striedali na oboch stranách a najväčšiu šancu mal hosťujúci Kreider, ktorý v čistej šanci trafil žŕdku. A potom prišli na scénu opäť rozhodcovia, ktorí podali azda najrozporuplnejší výkon v novej ére finálových sérií NHL. Najprv síce správne vylúčili hosťujúceho D. Moorea, ale potom akoby kompenzovali chyby z tretej tretiny. Najprv vylúčili Williamsa za čistý hit na Nasha a následne naleteli Lundqvistovi, ktorého síce za bránkou Carter atakoval, lenže Švéd hneď nepadol, až po teatrálnej vložke, na ktorú hlavný rozhodca zareagoval. Rangers hrali presilovky katastrofálne, ale medzi nimi unikol Kreider a v sólonájazde druhýkrát trafil žŕdku. V oslabení mal naopak veľkú šancu King a jedovatým švihom pohrozil aj Gáborík, ale ináč táto 20-minútovka patrila hosťom. V jej závere mal tretiu tutovku v pomerne krátkom úseku zápasového maratónu Kreider. Druhú nadstavbu odštartovali lepšie domáci a veľkú šancu nevyužil Gáborík. Kings súpera zatlačili, ale v 85. minúte hostia naznačili, že v centre ich záujmu sú kontry a rozhodnúť mohol Klein. Po ňom sa za hostí do šancí dostali Zuccarello i Pouliot, na druhej strane Williams. Rozhodujúcim momentom bol manéver Kopitara, ktorý poslal puk na modrú, Mitchell vypálil a nekrytý Brown predviedol skvostný víťazný teč.

Hráči Los Angels sa tešia z gólu, ktorý strelil Marián Gáborík. V pozadí smutnú obranca New Yorku Ryan McDonagh.
Foto: TASR/AP


Hlasy po zápase

Anže Kopitar, útočník LA Kings: "Zvyčajne v predĺžení nerozhodujú príliš pekné góly a práve to stalo aj dnes večer. Viem, že je to tak trochu klišé, ale každá strela v predĺžení je dobrá a niekedy to dopadne práve tak, ako v našom prípade."

Darryl Sutter, tréner LA Kings: "My musíme byť schopní vracať sa do zápasov, pretože inak nemôžeme hrať vo finálovej sérii. Nemôžete sa spoliehať na to, že v každom stretnutí budete vo vedení."



Dustin Brown, kapitán LA Kings a autor víťazného gólu: "Všetci hovoria o tom, ako sme sa vrátili so zápasu. Vieme byť trpezliví a počkať si na víťazný gól. Opäť sa raz potvrdilo, že sme psychicky odolní a či sme hore alebo dolu, situácia na nás nemá vplyv. V prvej tretine sa nám síce nedarilo, ale vďaka silnej mentalite sme sa nasmerovali za víťazstvom."

Henrik Lundqvist, brankár NY Rangers: "Všetci sme bojovali. Aj ja som bojoval. Keď však hráte päť tretín, tak samozrejme, že rozdiel medzi mužstvami je veľmi malý. Pri treťom inkasovanom góle sme možno nemali hrať presilovú hru za faul, ale rozhodca musí automaticky prerušiť hru, keď sa brankár nemôže hýbať v bránkovisku. To nie je rovnaká situácia, ako keď je brankár mimo bránkoviska. Rozhodca síce vysvetľoval, že puk už bol v bránke, keď došlo ku kontaktu s protihráčom, ale ja som nemohol na strelu zápästím vôbec reagovať. Takéto momenty ovplyvnia celý zápas, ktorého priebeh sa potom môže zmeniť. Bol to veľmi dôležitý moment v zápase. Treba však naďalej držať pokope a veriť si navzájom pritom, čo robíme. Prehrali sme prvé dva zápasy, takže teraz to musíme otočiť v New Yorku."

Martin St. Louis, útočník NY Rangers a autor gólu: "Myslím, že sme hrali lepšie ako náš súper, ale na konci dňa sa počíta výsledok. Mohli sme viesť na zápasy už 2:0, ale je to presne naopak. Trochu to bolí teraz, ale v nedeľu sa opäť zobudíme a vrátime sa opäť tvrdo pracovať."


Zostrih z celého zápasu