Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Hadamczik počítal skôr s Lotyšmi, duel so SR neberie ako prestížny

Alois Hadamczik počas tréningu českého mužstva. Foto: TASR

Slováci skončili v celkovej tabuľke turnaja, ktorá rozhoduje o nasadení do play off, na desiatej priečke, Česi boli siedmi.

Soči 16. februára (TASR) - Utorkový program kvalifikácie o postup do štvrťfinále ZOH sľubuje pikantné "federálne" derby. Súperom slovenských hokejistov totiž bude odveký rival z Česka. Môže za to fakt, že tím Vladimíra Vůjteka dotiahol nedeľňajší záverečný súboj A-skupiny s favorizovaným Ruskom do predĺženia. Nehľadiac na výsledok duelu (zborná vyhrala 1:0 po nájazdoch) už iná kombinácia nemohla nastať.

V utorok tak čaká tímy zaujímavá susedská "bitka". "Žiadny súper by nebol jednoduchý. Vo Vancouveri sme zvíťazili v skupine nad Lotyšmi 5:2 a potom vo vyraďovacej fáze až v predĺžení. Pokiaľ chceme postúpiť, musíme zdolať každého. Ale je jasné, že tento súboj bude umocnený faktom, že ide o derby," citoval portál iDnes.cz slová trénera ČR Aloisa Hadamczika.

Slováci skončili v celkovej tabuľke turnaja, ktorá rozhoduje o nasadení do play off, na desiatej priečke, Česi boli siedmi. Dlho to pritom vyzeralo, že Jágr a spol. nastúpia v utorok proti Lotyšsku, rovnako ako pred štyrmi rokmi. Zisk bodu u Slovákov v dueli proti domácej reprezentácii ale všetko zmenil. "Je pravda, že sme počítali skôr s tým, že pôjdeme na Lotyšov. Nedalo sa veľmi čakať, že Slovensko dnes uspeje po prehre so Slovinskom. Ale zdvihli sa, podali obetavý výkon a výborne zachytal brankár Ján Laco," ocenil Hadamczik hru Slovákov v zápase, ktorý v Boľšoj aréne osobne sledoval.

Rovnako ako v semifinále MS v Helsinkách 2012 tak povedie český tím v dueli proti krajanovi Vůjtekovi. Za prestížny ho ale nepovažuje. "Prestížne to bude skôr pro médiá, nie pre mňa. Beriem to rovnako, ako by sme hrali s Lotyšskom," povedal pre české médiá Hadamczik, ktorý v nedeľu s Vůjtekom asi pol hodiny hovoril. "Nerozprávali sme sa ale o tom, že by sme mohli na seba naraziť. Oni sa skôr báli, že budú poslední a pôjdu na niekoho z dvojice Kanada - Fínsko," dodal.

V nedeľu po zápase SR - Rusko bolo jasno aj o kvalifikačnom súboji medzi Slovinskom a Rakúskom. Prakticky rozhodnuté bolo aj o dueloch Ruska s Nórskom a Švajčiarska s Lotyšskom.



Dosiaľ známe dvojice play off:

Rusko/Fínsko/Kanada (5.) - Nórsko (12.)

Švajčiarsko (6.) - Lotyšsko (11.)

Česko (7.) - SLOVENSKO (10.)

Slovinsko (8.) - Rakúsko (9.)