Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Halák bol strojcom výhry Washingtonu, kryl 43 striel

Jaroslav Halák v obrannom zákroku v zápase proti Anaheimu. Foto: TASR/AP

Ďalší Slováci, ktorí sa v noci zapojili do zápasov NHL, si pripísali na svoje konto asistencie - Meszároš, Chára, Handzuš, Hossa, Marinčin.

New York 19. marca (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák priviedol 43 úspešnými zákrokmi Washington Capitals k výhre na ľade Anaheimu 3:2 v zápase zámorskej NHL. Do štatistík kanadského bodovania sa v noci na stredu zapísalo päť Slovákov, všetci si pripísali po jednej asistencii.

Boston vyhral v New Jersey 4:2, obrancovia Andrej Meszároš a Zdeno Chára zaznamenali po asistencii, pre Meszároša bola 14. v sezóne, pre Cháru 17. Bruins vyhrali desiatykrát za sebou a sú s 99 bodmi stále lídrami Východnej konferencie. Boston na vedúci tím celej NHL St. Louis stráca dva body. Víťazstvo "medveďov" bolo kolektívnym dielom, do štatistík sa zapísalo až 11 hráčov. Desať zápasov za sebou vyhral Boston naposledy v novembri 2011 a v siedmej sezóne pod vedením trénera Clauda Juliena to dokázal tretíkrát. Bruins počas aktuálnej série majú skóre 41:15. "Celý tím hrá veľmi dobre a preto prichádzajú víťazstvá. Odohrali sme piaty zápas za sedem dní, bolo to veľmi náročné a ukázala sa sila všetkých formácií nášho tímu," povedal Julien. Najviac víťazstiev po sebe dosiahol Boston ešte v sezóne 1929/1930, keď sa tešil 14-krát za sebou.

Jarome Iginla prepisoval historické tabuľky

"Diabli" v úvode druhej časti vyrovnali pri dvojnásobnej početnej výhode zásluhou Patrika Eliáša na 1:1, ale za necelé dve minúty už prehrávali 1:3. Najskôr zaznamenal svoj piaty gól v sezóne v oslabení Brad Marchand a upevnil si v tejto štatistike vedúce miesto v NHL. O ďalšiu minútu sa presadil Jarome Iginla, ktorý strelil 556. gól v kariére a v historických štatistikách dobehol na 25. mieste Johnnyho Bucyka. Jednu asistenciu zaznamenal aj Jaromír Jágr a na konte ich má už 1044, o päť menej ako legendárny Gordie Howe. Chára zaznamenal mínusový bod, Meszároš mal tri plusky.
Jarome Iginla skóruje
Foto: TASR/AP

Veľmi dôležité víťazstvo na ľade jedného z najlepších tímov v NHL vychytal Jaroslav Halák. Anaheim zasypali brankára Washingtonu 45 strelami, ale slovenský reprezentant inkasoval len dvakrát a výrazne pomohol Capitals k víťazstvu 3:2. Washington bojuje o play off a preto má každý bod veľkú cenu. "Musíme sa pozerať na seba a na naše zápasy a nestarať sa o výsledky iných tímov. Dva body z Anaheimu sú skvelé a sme za ne veľmi radi," povedal Halák, ktorý nastúpil šiestykrát za sebou. Washington vyhral najmä vďaka "špeciálnym tímom", pretože využil dve presilovky, kým Anaheim nevyužil ani jednu zo šiestich početných výhod. O víťazstve Capitals rozhodol v 43. minúte svojim 46. gólom v sezóne najlepší strelec NHL Alexander Ovečkin. "Boli sme na zápas perfektne pripravení. Rozobrali sme si súpera a najmä jeho presilovky na videu a vedeli sme presne čo budú robiť. Zdolali sme jeden z najlepších tímov v NHL, je to skvelé," povedal Ovečkin. "Káčeri" tlačili do posledných sekúnd a snažili sa o vyrovnanie, ale výborného Haláka už neprekonali.

Chicago prehralo vo Philadelphii, Hadzuš a Hossa asistovali

Chicago prehralo vo Philadelphii 2:3 po predĺžení, hoci viedlo už v 4. minúte 2:0. Pri oboch úvodných zásahoch "jastrabov" asistovali slovenskí hokejisti, pri prvom Michal Handzuš a pri druhom Marián Hossa. Flyers však ešte v prvej tretine vyrovnali po dvoch góloch Scotta Hartnella a nakoniec ukončil dramatický duel päť sekúnd pred koncom predĺženia po skvelom prieniku a presnej strele do horného rohu bránky kapitán Philadelphie Claude Giroux. "Keď som naskakoval na ľad, tak bolo asi 15 sekúnd do konca. Vedel som, že nemôžem nič extra vymýšľať a tak som jednoducho vystrelil a padlo to tam," povedal strelec víťazného gólu, ktorý bol jeho 24. v sezóne. Handzuš zaznamenal svoju 9. asistenciu v sezóne, keď prihral na otvárací gólu duelu Andrewovi Shawovi. Robustný stredný útočník bodoval prvýkrát od 1. marca a v tomto kalendárnom roku získal len tretí kanadský bod za asistenciu. Gól dal naposledy 27. decembra. Hossa bodoval aj v druhom zápase po zranení a s 53 bodmi je štvrtý najproduktívnejší hráč tímu.

New York Islanders prehrali doma s Minnesotou vysoko 0:6. Dva góly a asistenciu zaznamenal bývalý útočník "ostrovanov" Matt Moulson, ktorého tím vymenil v októbri za Thomasa Vaneka do Buffala a Sabres ho v marci poslali do tímu Wild. "Odohral som tu štyri a pol sezóny a Islanders majú miesto v mojom srdci. Fanúšikovia ma privítali skvele a hralo sa mi veľmi dobre," povedal Moulson. Tri asistencie zaznamenal fínsky center Mikko Koivu, ktorý nazbieral za Wild 438 bodov a v historických tabuľkách prekonal bývalého útočníka Minnesoty Mariána Gáboríka, ktorý momentálne hrá za Los Angeles Kings. "Som rád, že som prekonal Gabbyho. Je to skvelý kanonier, takže som dosiahol veľkú vec," povedal zámorským médiám Koivu. V drese Islanders odohral takmer 22 minút obranca Ľubomír Višňovský a zaknihoval jeden mínusový bod. Ruský brankár Iľja Bryzgaľov v druhom zápase po výmene z Edmontonu chytil 36 striel, zaznamenal druhé čisté konto v sezóne a 32. v kariére. Svoj prvý gól v sezóne strelil obranca Clayton Stoner, ktorý v minulej sezóne počas výluky v NHL obliekal dres extraligovej Banskej Bystrice. Stoner naskočil z trestnej lavice a premenil svoj sólový nájazd.

Detroit získal cenné body

Detroit vyhral doma nad Torontom 3:2 a získal s divíznym rivalom v boji o play off veľmi cenné body. Hrdinom duelu bol autor dvoch gólov, švédsky útočník Gustav Nyquist. Red Wings nechýbali v bojoch o Stanleyho pohár 22 sezón po sebe a momentálne sú na 10. mieste Východnej konferencie s jednobodovou stratou na ôsmy Columbus. Slovenský útočník Tomáš Tatar strávil na ľade 15 minút a 21 sekúnd a zaznamenal plusový bod. Tomáš Jurčo pre zranenie opäť nehral.

Šancu na play off stále živí Carolina

Šancu postúpiť do play off stále živia aj hokejisti Caroliny, ktorí vyhrali v Columbuse 3:1. Skvelý výkon v bránke hostí podal ruský brankár Anton Chudobin, ktorý zaznamenal 46 úspešných zákrokov a o čisté konto prišiel až v poslednej minúte. "Mrzí ma, že som dostal gól 50 sekúnd pred koncom, ale podstatné je víťazstvo," povedal Chudobin. Obranca hostí Andrej Sekera odohral vyše 27 minút a zaznamenal tri strelecké pokusy. Hurricanes strácajú na ôsme miesto zaručujúce účasť v play off sedem bodov.

Edmonton na domácom ľade zdolal Nashville 5:1, slovenský obranca Martin Marinčin pomohol k triumfu treťou asistenciou v sezóne, keď jeho strelu na konci prvej tretiny dorazil do bránky Sam Gagner a otvoril skóre duelu. Pittsburgh zdolal Dallas 5:1, Sidney Crosby k tomu prispel dvoma gólmi a asistenciou. Strelecký účet v drese Montrealu si otvoril hviezdny rakúsky útočník Thomas Vanek, ktorý hetrikom prispel k domácej výhre 6:3 nad Coloradom. Brankár Peter Budaj sledoval duel len zo striedačky.

Andrej Sekera pri gólovej akcii v zápase proti Colombusu.
Foto: TASR/AP


Gólovú prestrelku videli diváci v Ottawe, kde domáci Senators prehrali s New Yorkom Rangers 4:8. Aj napriek štyrom inkasovaným gólom bol po zápase usmiaty brankár Rangers Henrik Lundqvist. Dosiahol totiž 302. víťazstvo vo farbách newyorského tímu a v historických tabuľkách sa dostal na prvé miesto, keď predbehol legendárneho Mika Richtera. "Je to skvelý pocit a som hrdý, že som prekonal takých skvelých brankárov," povedal Lundqvist, ktorý sa už predtým dostal v štatistike víťazstiev aj pred členov Siene slávy Eda Giacomina a Gumpa Worsleyho.

Fantastický výkon podal na ľade San Jose brankár Floridy Roberto Luongo, ktorý zaznamenal 52 zásahov a pomohol tímu k víťazstvu 3:2. Favorizovaní Sharks viedli zásluhou Martina Havláta, ale potom v polovici zápasu Brandon Pirri a Quinton Howden v priebehu 17 sekúnd skóre otočili a 15 sekúnd pred koncom druhej tretiny zvýšil na 3:1 Scottie Upshall. V poslednej časti prestrieľali "žraloci" súpera v pomere 29:2, ale Luongo inkasoval len v 57. minúte z hokejky Brenta Burnsa.

Asistencia Meszároša a Cháru za Boston




Asistencia Handzuša a Hossu za Chicago




Asistencia Marinčina za Edmonton




Halákov zápas proti Anaheimu




sumáre:

NEW JERSEY - BOSTON 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)



Góly: 21. Eliáš (Zajac, Ryder), 50. Zajac (Gelinas, Jágr) – 15. Bergeron (Smith, MESZÁROŠ), 22. Marchand (Bergeron, CHÁRA), 23. Iginla (Krejčí, Krug), 48. Kelly (Söderberg, Eriksson). Brankári: Brodeur - Johnson, strely na bránku: 24:31.



NY ISLANDERS - MINNESOTA 0:6 (0:2, 0:1, 0:3)



Góly: 13. Moulson (Fontaine, Koivu), 16. Spurgeon (Heatley, Niederreiter), 37. Granlund (Pominville, Parise), 45. Stoner (Koivu), 48. Fontaine (Moulson, Koivu), 57. Moulson (Cooke, Brodziak). Brankári: Nilsson - Bryzgaľov, strely na bránku: 36:22.



COLUMBUS - CAROLINA 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)



Góly: 60. Jenner (Johansen, Horton) – 4. Gerbe (Dwyer), 23. Loktionov (Harrison, Nash), 38. Dwyer (Loktionov, Harrison). Brankári: Bobrovskij (41. McElhinney) - Chudobin, strely na bránku: 47:20.



PITTSBURGH - DALLAS 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)



Góly: 5. Crosby (Adams), 16. Kunitz (Stempniak), 34. Stempniak (Kunitz, Crosby), 42. Crosby (Stempniak, Niskanen), 53. Sutter (Gibbons, Bortuzzo) – 13. Seguin (Daley). Brankári: Zatkoff - Lehtonen, strely na bránku: 32:33.



OTTAWA - NY RANGERS 4:8 (2:1, 0:4, 2:3)



Góly: 7. Hoffman (Condra, Methot), 13. Zibanejad (Spezza, Karlsson), 42. Michálek, 48. Ryan (Gryba, MacArthur) – 9. Nash, 29. Brassard (Hagelin, Klein), 36. Pouliot, 39. J. Moore, 40. McDonagh (Brassard, Girardi), 43. Stepan (Zuccarello), 45. Brassard (Zucarrello, St. Louis), 58. Nash (Kreiger, D. Moore). Brankári: Lehner (41. - 52. Lawson) - Lundqvist, strely na bránku: 39:39.



DETROIT - TORONTO 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)



Góly: 13. Nyquist (Quincey), 43. Nyquist, 58. Alfredsson (Legwand, Krönwall) – 49. Gardiner (Rielly), 59. Van Riemsdyk (Phaneuf, Lupul). Brankári: Howard - Reimer, strely na bránku: 31:33.



MONTREAL - COLORADO 6:3 (0:1, 2:1, 4:1)



Góly: 28. Vanek (Desharnais), 31. Moen (Prust, Weaver), 44. Prust (Markov, Jemelin), 55. Vanek (Pacioretty, Desharnais), 58. Vanek (Jemelin, Pacioretty), 59. Weise (Plekanec) – 19. MacKinnon (Šťastný, Johnson), 30. Talbot (Duchene, McGinn), 51. McGinn (Duchene, O'Reilly). Brankári: Price - Giguere, strely na bránku: 36:28.



PHILADELPHIA - CHICAGO 3:2 pp (2:2, 0:0, 0:0 - 1:0)



Góly: 6. Hartnell (Coburn), 17. Hartnell (Giroux, Read), 65. Giroux (Streit) – 3. Shaw (HANDZUŠ, Sharp), 4. Keith (Toews, HOSSA). Brankári: Emery - Raanta, strely na bránku: 37:25.



CALGARY - BUFFALO 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)



Góly: 39. Colborne (Monahan, Brodie), 50. Cammalleri (Butler, Bäcklund), 54. Byron (Butler) – 14. Stafford. Brankári: Ortio - Lieuwen, strely na bránku: 26:14.



EDMONTON - NASHVILLE 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)



Góly: 20. Gagner (MARINČIN, Perron), 29. Nugent-Hopkins (Eberle, Larsen), 35. Hall (Gagner, Ference), 49. Eberle (Lander, Nugent-Hopkins), 51. Eberle (Nugent-Hopkins) – 39. Bourque (Hörnqvist, Weber). Brankári: Fasth - Rinne (50. Hutton), strely na bránku: 30:29.



ANAHEIM - WASHINGTON 2:3 (1:2, 0:0, 1:1)



Góly: 4. Lovejoy (Cogliano, Lindholm), 42. Perreault (Lindholm, Getzlaf) – 3. Ward (Chimera, Wey), 20. Brouwer (Johansson, Bäckström), 43. Ovečkin (Carlson, Bäckström). Brankári: Hiller - HALÁK, strely na bránku: 45:30.



SAN JOSE – FLORIDA 2:3 (0:0, 1:3, 1:0)



Góly: 25. Havlát (Burns, Nieto), 57. Burns (Thornton) – 32. Pirri, 32. Howden (Pirri, Hayes), 40. Upshall (Crabb, Bjugstad). Brankári: Niemi - Luongo, strely na bránku: 54:24.



Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 23:34 0 1 1 -1 1 0

Andrej Meszároš (Boston) 21:07 0 1 1 3 0 0

Marián Hossa (Chicago) 20:51 0 1 1 1 4 2

Michal Handzuš (Chicago) 14:13 0 1 1 1 1 0

Martin Marinčin (Edmonton) 20:14 0 1 1 1 1 0

Ľubomír Višňovský (Islanders) 21:47 0 0 0 -1 3 0

Andrej Sekera (Carolina) 27:21 0 0 0 0 3 0

Tomáš Tatar (Detroit) 15:21 0 0 0 1 0 2

Jaroslav Halák (Washington) 59:58 2/45 95,60

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/