Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Halák po podpise s Islanders: Viem, čo obnáša byť tímovou jednotkou

Slovenský brankár Jaroslav Halák Foto: TASR/Michal Svítok

Ostrovania si od jeho výkonov veľa sľubujú, teší sa aj na spoluprácu s krajanom Ľubomírom Višňovským.

New York 23. mája (TASR) - Po podpise štvorročnej zmluvy Jaroslava Haláka s klubom zámorskej NHL New York Islanders čaká slovenského hokejového brankára neľahká úloha. "Ostrovania" si od jeho výkonov veľa sľubujú, teší sa preto nielen z pozície tímovej jednotky, ale aj skladby mužstva a spolupráce s krajanom Ľubomírom Višňovským.

Halák dochytal základnú časť profiligy v drese Washingtonu, ktorý ho do Islanders vymenil za právo výberu v 4. kole tohtoročného draftu. Dvadsaťjeden dní po prestupovej rošáde sa slovenský brankár dohodol s Islanders na štvorročnej zmluve. "Som nadšený. Je to pre mňa veľká možnosť. Je tu mladý tím s niekoľkými výbornými hráčmi, navyše budem spoluhráčom Ľubomíra Višňovského. Je to skvelý chlap a môj veľmi dobrý priateľ," cituje oficiálna stránka zámorského klubu slová Haláka.

Chcel ho Garth Snow


V New Yorku ho čaká náročná úloha: "Mám 29 rokov a viem, čo obnáša byť tímovou jednotkou. Chcem sa naďalej zlepšovať a každému dokázať, že na to mám," nechal sa počuť Halák. V zápasoch proti Islanders v doterajšej kariére hovorí bilancia jasne v jeho prospech. V deviatich štartoch proti svojmu novému zamestnávateľovi zaznamenal sedem víťazstiev a s priemerom 1,53 inkasovaného gólu na zápas sa jeho úspešnosť zásahov vyšplhala na hranicu 95%.

Dvadsaťdeväťročný reprezentant SR bol na konci základnej časti súťaže blízko k postupu do play off, a hoci sa mu to s Washingtonom nepodarilo, v štatistike priemerného počtu inkasovaných gólov mu s hodnotou 2,25 patrila ôsma priečka. Tretíkrát počas kariéry v zámorí vychytal v ročníku aj päť shutoutov, celkovo ich má na konte už 30. "Sme radi, že sa k nám Jaro pripojil. Dali sme si za cieľ získať ho na konci sezóny a sme šťastní, že sa nám tento krok podaril. Naďalej plánujeme pokračovať vo vystužení tímu kvalitnými hráčmi," dodal generálny manažér Garth Snow.

Halák odchytal v uplynulej sezóne za St. Louis a Washington spolu 52 duelov s bilanciou 29-13-13. Mal priemer 2,38 inkasovaného gólu na zápas a 91,8-percentnú úspešnosť. Slovenského brankára draftoval v roku 2003 v 9. kole Montreal, v drese Canadiens pôsobil štyri sezóny. V NHL má na konte 272 odchytaných duelov, ďalších 23 pridal v play off. V sezóne 2011/2012 získal spoločne s Brianom Elliottom Jenningsovu trofej pre brankárske duo s najnižším počtom inkasovaných gólov. Slovensko reprezentoval na ZOH 2010 vo Vancouveri i na tohtoročných hrách v Soči. Trikrát sa v národnom drese predstavil aj na svetových šampionátoch.