Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Hokej

Hoeness si za daňové úniky odsedí tri a pol roka za mrežami

Uli Hoeness Foto: TASR

Súd rozhodol, že Hoenessove dobrovoľné priznanie k podvodu nebolo úplné a preto nespĺňa podmienku pre udelenie amnestie podľa nemeckých daňových zákonov.

Mníchov 13. marca (TASR) - Prezident futbalového klubu Bayernu Mníchov Uli Hoeness si odsedí tri a pol roka za mrežami. Šesťdesiatdvaročný funkcionár dostal vo štvrtok trest za daňové úniky vo výške 27,2 milióna eur.

Sudca Rupert Heindl rozhodol, že Hoenessove dobrovoľné priznanie k podvodu nebolo úplné a preto nespĺňa podmienku pre udelenie amnestie podľa nemeckých daňových zákonov, ktorých cieľom je, aby sa vinníci sami priznali k protizákonným aktivitám. "Dobrovoľné priznanie neplatí pre dokumenty, ktoré boli predložené," povedal sudca. Hoeness po vypočutí verdiktu sklonil hlavu k zemi a jeho tvár očervenela.



Na začiatku procesu obvinila prokuratúra Hoenessa, ktorý premenil bavorský tím na jeden z najlepších na svete, z daňového úniku 3,2 milióna eur, ku ktorému sa vlani priznal. V pondelok ale šéf bavorského klubu na súde povedal, že štát obral na daniach o 18,5 milióna eur a dúfal, že jeho priznanie mu v procese pomôže a bude poľahčujúcou okolnosťou. O deň neskôr však daňový inšpektor pred súdom povedal, že sa jedná až o čiastku 27,2 milióna eur.

Štátny zástupca Achim von Engel zamietol požiadavku Hoenessa, aby nebol súdený za trestný čin a vyhol sa väzeniu, keďže sa sám dobrovoľne priznal k daňovým únikom. Von Engel mohol pre vinníka žiadať až desať rokov za mrežami, namiesto toho navrhol päť a polročný trest. Súd mu nakoniec "odklepol" o dva roky nižšiu sadzbu.

Majster sveta z roku 1974 čelil obvineniu, že si nesplnil daňové povinnosti spojené s hotovosťou uloženou na jeho účte vo švajčiarskej banke. V januári 2013 z vlastnej vôle informoval úrady o svojom účte i o nenahlásených príjmoch na ňom z obchodovania na burze v rokoch 2003 až 2009. Informovala agentúra Reuters.

V Nemecku sa za posledné štyri roky dobrovoľne prihlásilo viac než 55.000 osôb, ktoré sa vyhýbali daňovým povinnostiam, a spätne zaplatili približne 3,5 miliardy eur.