Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Hokej: Francúz Tardif sa stal novým prezidentom IIHF

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Šesťdesiatosemročný Francúz nahradil na poste Švajčiara Reného Fasela, ktorý stál na čele svetového hokeja nepretržite 27 rokov.

Petrohrad 25. septembra (TASR) - Novým prezidentom Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa stal Luc Tardif. Šesťdesiatosemročný Francúz nahradil na poste Švajčiara Reného Fasela, ktorý stál na čele svetového hokeja nepretržite 27 rokov. Informoval o tom web IIHF.

O novom šéfovi rozhodli delegáti polročného kongresu IIHF v sobotňajších voľbách v Petrohrade. "To, čo ponúkam, je moje odhodlanie, bláznivá vášeň pre tento šport, zmysel pre tímovú prácu, rešpekt k ostatným ľuďom a moja úprimnosť. Verte mi, urobím všetko, aby som naplnil očakávania," citoval Tardifa portál iihf.com.

Tardif, ktorý má aj kanadské občianstvo, nebol najväčší favorit v boji o prezidentskú stoličku, spomedzi pätice kandidátov však najlepšie zvládol marketingovú zložku kampane. Ako uviedol portál hockeyslovakia.sk, skúsený funkcionár si pred voľbou osobne obehol viacero členských federácií IIHF a ďalším zaslal silné propagačné materiály. Silný odkaz zanechal aj v piatok počas predstavovania kandidátov. Každým volebným kolom s postupným vyraďovaním neúspešných kandidátov jeho podpora silnela. Napokon vyústila do duelu s Nemcom Franzom Reindlom, ktorého v záverečnom 4. kole volieb pokoril so 67 hlasmi, čo predstavovalo 63,21 percenta celkového počtu delegátov. Ďalšími neúspešnými kandidátmi boli okrem Reindla Bielorus Sergej Gončarov, Dán Henrik Bach Nielsen a Čech Petr Bříza.

Tardif pôsobí v štruktúrach IIHF dlhé roky, od roku 2012 zastáva post člena Rady IIHF. Narodil sa v Trois-Rivieres v Kanade, kde začal hrať hokej už ako trojročný, do Európy prišiel v roku 1975. Najskôr zakotvil v Bruseli, neskôr sa presťahoval do francúzského Chamonix a napokon do Rouenu, kde úspešne rozvíjal mládežnícky hokejový program. V roku 2006 sa stal prvým prezidentom novovytvorenej Francúzskej hokejovej federácie. Opätovne bol zvolený v rokoch 2010, 2014 aj 2018. V súčasnosti je aj dôležitou štrukturálnou súčasťou vo Francúzskom olympijskom výbore. V roku 2014 bol líder francúzskej delegácie na ZOH v Soči.

Voľby do štruktúr IIHF boli záverečným bodom štvordňového kongresu v Petrohrade. Pred nimi sa uskutočnilo viacero administratívnych a športovo-technických aktov v rámci tradičného zasadnutia delegátov kongresu, po nich sa s plénom oficiálne rozlúčil René Fasel. V piatok ho slávnostne uviedli do Siene slávy IIHF. V sobotu delegáti volili aj ďalšie výkonné funkcie, vrátane nových členov Rady IIHF, do ktorej kandiduje aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.

Priebeh volieb prezidenta IIHF /zdroj: iihf.com/:

1. kolo: Franz Reindl 29 hlasov, Luc Tardif 29, Sergej Gončarov 19, Henrik Bach Nielsen 18, Petr Bříza 8

2. kolo: Tardif 38, Reindl 34, Gončarov 21, Bach Nielsen 12

3. kolo: Tardif 51, Reindl 34, Gončarov 20

4. kolo: Tardif 67, Reindl 39