Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

V kabíne HKM Zvolena sa šíri optimizmus

Na snímke hráči A-tímu počúvajú príhovor trénera Josefa Tureka Foto: TASR/Branislav Račko

Zvolenčania predstavili nové dresy, ktorými sa symbolicky naštartovali na úspešnú sezónu.

Zvolen 5. septembra (TASR) - V kabíne extraligového HKM Zvolen sa šírí optimizmus a zdravej nákaze podľahli všetci, od hráčov až po vedenie klubu. Finančná situácia síce mnohým klubom zväzuje rozlet, no pod Pustým hradom si na prahu novej sezóny veria. Chce to len jediné, vyhrávať a nalakáť divákov do hľadiska, potom sa bude ľahšie dýchať aj v rozpočte áčka.

Finančne vyjadrené, na extraligový život by mala vlajková loď HKM spotrebovať v sezóne 650-tisíc eur. "Dúfame, že naši sponzori nesklamú v spoľahlivosti. Ak sa nám bude dariť, verím, že rozpočet naplníme, aj keď s odretými ušami," povedal generálny manažér Milan Čanky. "Takto však vstupujú do sezóny všetky kluby, keď každoročne 24 hodín denne bojujeme o prežitie."

Zvolenčania predstavili nové dresy, ktorými sa symbolicky naštartovali na úspešnú sezónu, všetci veria, že vydarenejšiu ako vlani. Útočná opora Michal Chovan: "Sú krajšie, všetci sme spokojní, no záležať bude na výkonoch. Dúfam, že dresy budú víťazné a vyšplháme sa v tabuľke čo najvyššie. Treba zachytiť začiatok a vyhrať hneď nad rivalom z Banskej Bystrice. Minulá sezóna stála za nič a bodaj by bola taká, ako pred dvoma rokmi."

S majstrovskou sezónou spred dvoch rokov tá nadchádzajúca má v začiatkoch niektoré spoločné črty. Michal Chovan:"Nálada v šatni medzi hráčmi, ktorí si titul užili, je rovnaká, s pohodou, so super vzťahmi. Vyžarujeme zo seba podobnú silu kolektívu, nevylučujem, skôr verím, že sa zopakuje titul. Všetky mužstvá sa však javia dobre, liga bude asi vyrovnaná, my si neúspech nepripúšťame."



Manažér klubu Milan Čanky: "Ani v majstrovskej sezóne sme nehovorili o prémiách, tobôž za titul. Až keď príde čas, najskôr treba postupovať krok za krokom, no také ciele ako boj o prežitie si nekladieme. Manšaft sme poskladali tak, aby sme hrali o najvyššie priečky. Či sa hráči budú cítiť komfortne aj finančne ťažko povedať. Prežili sme rôzne omeškania, no vždy sme nedoplatky chalanom zaplatili. A keď opätovne podpísali zmluvy, je zrejmé, že vo Zvolene sú spokojní."

Uťahovanie opasku vo Zvolene dosť pocítili. Milan Čanky: "Snažíme sa zastabilizovať, rozpočet sa znižuje, hľadáme úsporné opatrenia, a to sa musí prejaviť, aj vo výchove mladých. Pre nás by bolo prospešnejšie, aby financií bolo viac a zabránili sme odlivom mladých talentov do iných klubov a zahraničia za lepším."

Momentálne sa už podľa slov Milana Čankyho nad posilami neuvažuje. "Káder sme uzavreli, ale sezóna je dlhá, uvidíme, ako sa nám bude dariť v tabuľke i v ekonomike."

Po roku sa do mužstva vracia Lukáš Jurík a opäť bude kapitánom. "Pred týždňom a pol ma chalani zvolili, v tíme sme sa však pozbierali viacerí starší, verím, že mi pomôžu a že budem tým správnym kapitánom."

Lukáš Jurík sa cíti v kabíne výborne. "Doma je doma, dohodol som sa a dúfam, že to bol šťastný krok. Chcem vyhrávať, rovnako ako všetci a chcem mať zo sezóny radosť. Celá príprava sa niesla v pozitívnom duchu, sme veľmi dobre pripravení a formu treba už len preniesť na ľad. Vlani bolo akési bolenie brucha, sledoval som mužstvo na diaľku, chalanov mi bolo aj ľúto, no už sme na nepríjemnosti zabudli. Teraz sa pousilujeme divákov vrátiť do hľadiska. Potrebujeme, aby nám prialo zdravie, tréner Josef Turek nám predpísal intenzívnejšie dávky, v úvodnom kole hráme doma s Banskou Bystricou a nič lepšie sme si priať nemohli."

Tréner Josef Turek nemieni detailne porovnávať silu kádra. "V niečom je mužstvo iné, čo je však podstatné, verím mu, hráčom i celej skladbe. Čaká na nás tvrdá robota, vytvorili sme skvelú partiu, s chuťou, aká minulý rok chýbala. Od začiatku mája sme riešili mená, ktoré by mali byť k dispozícii. Presviedčalo sa, aj za pomoci podmienok, aké sme vytvorili. Možno máme slabšiu obranu ako útok, no dôležitá je zodpovednosť, ktorú nám treba preniesť do celej sezóny. V prípravných zápasoch mužstvo nestrácalo silu ani ku koncu a vyzeralo veľmi dobre."

Tréner Turek považuje viacero hráčov za kľúčových. "Brankár je veľmi dôležitý, takže je super, že máme Mareka Šimka. Za kľúčového obrancu považujem Miša Juraška, prišiel aj perspektívny Bagin. Mimoriadne dôležití budú Lukáš Jurík, Mišo Chovan, Kamil Brabenec, Andrej Podkonický a aj mladí, ktorí by sa mali nabaliť skúsenosťami od starších. Nesmiem zabudnúť na Petra Obdržálka, jediného praváka v útoku. Vlani pri mojom nástupe nebol v celom mužstve ani jeden, čiže celá hra smerovala na jednu stranu, tomuto sme zabránili príchodmi Bagina a Obdržálka. Aj Hraško bude v obrane kľúčový, spoliehame sa taktiež na domáceho odchovanca Sláva Tomku, Slovincov Dervariča a Hebara. Nejaká zostava sa rysuje, no vykryštalizuje sa až počas sezóny."

Na úvodný zápas s Banskou Bystricou budúci piatok pripravili Zvolenčania aj lákadlo, k dvom vstupenkám pridajú jednu zadarmo, sami si však uvedomujú, že najviac pritiahnu do hľadiska víťazstvá a hra, ktorá zalahodí diváckemu oku. Novým predsedom predstavenstva HKM a.s. sa stal pre Zvolen neodmysliteľný Dušan Mráz, jeden z piatich členov aj bývalý hráč HKM Ladislav Čierny a vedeniu sa nepochybne zvýšila hokejová údernosť.