Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Šampionát hostia moderné arény Minsk a Čižovka

Domovským stánkom slovenskej reprezentácie je menšia, no takmer úplne nová multifunkčná Čižovka, ktorú oficiálne otvorili len 25. decembra 2013.

Bratislava 4. mája (TASR) - Dejiskami 78. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji IIHF sú Aréna Minsk a Aréna Čižovka. Domovským stánkom slovenskej reprezentácie je menšia, no takmer úplne nová multifunkčná Čižovka, ktorú oficiálne otvorili len 25. decembra 2013. Slovákom poskytne prístrešie v skupinovej fáze, v prípade postupu do štvrťfinále šampionátu si zverenci trénera Vladimíra Vůjteka môžu zahrať aj na väčšom štadióne, v prípade semifinálovej účasti by to bola istota.

Aréna Minsk je s kapacitou 15.000 divákov najväčším trvalým štadiónom klubu z Kontinentálnej hokejovej ligy a zároveň je najväčší a najkomplexnejší v celej krajine. Svoje domáce zápasy tu hrá miestne Dinamo. V nadnárodnej lige pojme viac fanúšikov už len pražská O2 aréna, tú si však Lev Praha len prenajíma. Hlavná hala neslúži len na hokej, ale konajú sa tu aj iné športy a je častým dejiskom koncertov, tanečných predstavení a iných kultúrno-spoločenských podujatí. V roku 2010 sa tu odohrala juniorská verzia hudobnej súťaže Eurovízia. Okrem hlavnej haly sú súčasťou Arény Minsk aj dve menšie - korčuliarsky štadión s kapacitou 3000 divákov a velodróm, do ktorého sa zmestí 2000 ľudí. Okrem toho sú v aréne aj dve tréningové hokejové klziská, dve curlingové dráhy, niekoľko posilňovní, množstvo šatní, či kaviarne, reštaurácie a miestnosť pre deti.

Arénu začali stavať na jar 2006 a každý deň na nej pracovalo okolo 2000 robotníkov. Oficiálne ju otvorili 30. januára 2010 za účasti prezidenta krajiny Alexandra Lukašenka pri príležitosti druhého Zápasu hviezd KHL, v ktorom si zahrali napríklad Jaromír Jágr či Alexej Jašin. Na slávnostnom ceremoniáli nechýbali ani hokejové legendy Viačeslav Fetisov, Vladislav Tretiak, Mark Messier, či Wayne Gretzky. Už predtým v nej však Dinamo odohralo tri zápasy nadnárodnej súťaže. V marci 2012 sa na štadióne uskutočnili juniorské majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní, kde padol divácky rekord (17.100). Tribúny sú rozdelené na štyri sektory, 42 VIP-boxov pojme takmer 700 osôb. Nad klziskom s rozmermi 60x30 metrov sa vyníma 18-tonová videokocka s plazmovými obrazovkami, najťažšia v celej Európe.

V Aréne Minsk odohrajú svoje zápasy tímy B-skupiny a uskutočnia sa v nej aj dve štvrťfinále, oba semifinálové súboje i boje o zlato a bronz. Slováci odohrali v aréne iba dva zápasy. Vo februári 2012 tu vyhrali turnaj BelSwissBank Tournament, na ktorom zdolali Švajčiarsko 3:1 a vo finále domáci výber 5:1.

Aréna Čižovka je druhou najväčšou v Bielorusku a postavili ju práve pre potreby nadchádzajúcich majstrovstiev sveta. Multifunkčný športový a zábavný komplex sa nachádza v juhovýchodnej časti Minsku a tvarom pripomína dve kvapky, ktoré akoby sa zlievali do seba. Oficiálne ju otvorili 25. decembra 2013, keď hostila 10. ročník Vianočného amatérskeho hokejového turnaja. Momentálne je domovom klubu HC Junosť Minsk.

Čižovka má tri časti - veľkú a malú arénu a budovu, ktorá obe haly spája. Veľká slúži najmä hokeju, krasokorčuľovaniu a šortreku, ale môžu sa tu uskutočniť aj iné športy ako napríklad vzpieranie, bojové športy alebo gymnastika a slúži aj na spoločenské podujatia a rôzne exhibície. Klzisko s rozmermi 60x30 metrov vystavali podľa modelu NHL. V menšej hale je tréningové klzisko, rehabilitačné a wellness centrum a dve športové haly. V spájacej budove sú najmä obchody a administratívne priestory.

V Čižovke sa odohrajú zápasy A-skupiny a dve štvrťfinálové stretnutia.

Základné údaje o štadiónoch MS 2014 v Bielorusku.
Aréna Minsk
, Minsk, oficiálne otvorenie - 30. januára 2010, kapacita: 15.000 divákov
Aréna Čižovka, Minsk, oficiálne otvorenie - 25. decembra 2013, kapacita: 9.600 divákov