Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Zachránili sme sa v A-kategórii, šancu máme aj na štvrťfinále

Na snímke vľavo radosť Slovákov po strelení gólu na 2:0, vpravo prekonaný brankár Daniel Bellissimo z Talianska v zápase Slovensko - Taliansko na hokejových majstrovstvách sveta 17. mája 2014 v hale Arena Čižovka v Minsku. Foto: TASR/ Pavel Neubauer

Slovenskí hokejisti prestrieľali Talianov 53:20 a vyhrali 4:1. Slováci zvíťazili aj vďaka famóznemu Lacovi.

Minsk 17. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v sobotu vo svojom šiestom zápase na MS v bieloruskom Minsku nad Talianskom 4:1 a definitívne si zabezpečili účasť v najvyššej kategórii aj v nasledujúcom roku. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka stále bojujú aj o postup do štvrťfinále. Pred posledným skupinovým duelom majú na konte sedem bodov a patrí im 6. priečka v tabuľke A-skupiny.

Slováci mali od začiatku navrch a v 11. minúte sa ujali vedenia, keď rýchly brejk dvoch obrancov Ďalogu a Slobodu zakončil prvý menovaný úvodným gólom. Krátko po zmene strán pridal druhý presný zásah Viedenský a v 35. minúte viedli už 3:0 zásluhou Tatara. Talianom sa do konca druhej časti podarilo znížiť, keď po Mikúšovej chybe skóroval ich kapitán Egger. V 49. minúte pridal počas presilovky štvrtý gól Miklík a definitívne rozhodol o triumfe. Slovenskí reprezentanti tak dali víťazný darček trénerovi Vůjtekovi, ktorý v sobotu oslávil 67. narodeniny.

Posledný skupinový duel na svetovom šampionáte odohrajú v utorok 20. mája o 15.45 SELČ proti Dánsku. Taliani si v pondelok o 19.45 zmerajú sily so Švédskom.



A-skupina

Slovensko - Taliansko 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Góly: 11. Ďaloga (Sloboda), 24. Viedenský (Ďaloga, Réway), 35. Tatar (Miklík), 49. Miklík (Tatar, Šatan) - 39. Egger (Rocco). Rozhodovali: Bulanov (Rus.), Nord (Švéd.) - Hull (Kan.), Puolakka (Fín.), vylúčení: 7:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, zmeny: od 33. min Šťastný namiesto Haščáka.

zostavy:

SR:
Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Mihálik, Marinčin - Šatan, Hrivík, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Marcinko, Haščák - Skokan, Viedenský, Réway - Šťastný

Taliansko: Bellissimo - Borgatello, Egger, Nicoletti, Larkin, Sullivan, Johnson, Hofer - Scandella, Di Casmirro, Kostner - Ihnačák, Rocco, Borrelli - Gander, Tudin, Fontanive - Insam, Bernard, Felicetti - Bona


Priebeh zápasu

Slovenskí hokejisti išli od začiatku zápasu za víťazstvom a dôležitými tromi bodmi. Prvá šanca na gól prišla už v 3. minúte, keď Pánik poslal puk spoza bránky na Marcinka, no s jeho strelou si Bellissimo poradil. Ten musel o chvíľu na to riešiť aj pokus Hrivíka. Odpoveď Talianov prišla v 5. minúte, keď Scandella z pravého kruhu vyskúšal Laca, slovenský gólman si bez väčších problémov poradil. Krátko na to prišiel prvý faul Borrelliho a Slováci si zahrali presilovku. Okamžite sa nasťahovali do útočného pásma a vypracovali si viacero dobrých príležitostí. Šatan nabil Miklíkovi, no s jeho strelou si Bellissimo poradil a následne kryl aj delovku Valacha a dorážku Nagya. Taliansky gólman, ktorý bol od začiatku stretnutia v plnej permanencii, sa zaskvel najmä pri Šatanovej dorážke prakticky do odkrytej bránky, keď predviedol parádny zákrok vyrážačkou a zmaril čistý gól. V 11. minúte však už kapituloval. Ďaloga v strednom pásme zastavil akciu Talianov a hneď sa vrhol do útoku, keď ho vysunul Nagy. Obrancovia Ďaloga so Slobodom sa tak dostali do prečíslenia dvaja na jedného, vymenili si puk a prvý menovaný poslal svoj tím do vedenia - 1:0. Zverenci trénera Vůjteka nepoľavili ani potom a neustále hrozili. Zdobil ich dobrý pohyb po celom klzisku, pekné kombinácie a hlavne pozorná obrana stredného pásma. Taliani sa k ničomu nedostali ani pri presilovke po zbytočnom oplácaní Viedenského. Počas nej sa paradoxne mohlo meniť skóre na druhej strane, ale Tatar nezakončil svoj samostatný únik gólom. Taliani v prvej tretine poslali na Laca iba chudobné tri strely, ich súperi až 22.
Na snímke vľavo slovenský hokejista Marek Viedenský sa raduje z gólu na 2:0 v Dávidom Skokanom v zápase Slovensko - Taliansko na hokejových majstrovstvách sveta 17. mája 2014 v hale Arena Čižovka v Minsku.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Haščáka museli zašívať

Slovenským reprezentantom vyšiel úvod druhého dejstva. V 24. minúte predviedli rýchlu akciu a na jej konci Viedenský zvýšil na 2:0. V ďalších minútach sa hra trošku vyrovnala a do šancí sa dostali aj ich súperi. Pomohli im k tomu aj dve presilovky po fauloch Marcinka a Haščáka. Práve pri druhej početnej výhode si vytvorili najväčšiu príležitosť na skórovanie, no Laco perfektným zákrokom zmaril gól po dorážke Borrelliho. V 33. minúte prišla nepríjemná chvíľka pre Haščáka, ktorý clonil pred Bellissimom a zrazená strela ho trafila rovno do tváre. Slovenského útočníka museli v kabíne zašívať a nakoniec išiel aj na röntgen lícnej kosti do nemocnice. O dve minúty neskôr jeho spoluhráči pridali tretí gól. Tatar zachytil puk pri mantineli, poslal ho na druhú stranu klziska Miklíkovi, ten mu ho vrátil pred bránku a dvadsaťtriročnému krídelníkovi už stačilo len nastaviť hokejku - 3:0. V závere druhého dejstva sa dočkali aj talianski reprezentanti. Mikúš nevyhodil puk z obranného pásma, namiesto toho ho len odovzdal súperovi a Egger z ľavého kruhu prestrelil Laca - 3:1.

V tretej tretine sme poľavili a v závere nás Taliani dusili

Na začiatku tretej tretiny tempo hry mierne upadlo a na oboch stranách sa množili nepresnosti. Slovenskí hokejisti si od 44. minúty zahrali v početnej výhode a počas nej predviedli peknú kombináciu, ktorá však štvrtý gól do Bellissimovej siete nepriniesla. Mikúš prihral do čistej šance Tatarovi, ten však zblízka prestrelil odkrytú časť talianskej bránky. O tri minúty neskôr prišla ešte lepšia príležitosť poistiť vedenie, keď išli na trestnú Egger a Sullivan a Slováci hrali takmer minútu a pol 5 na 3. Dvojnásobnú výhodu využili v 49. minúte, keď Miklík z uhla nastrelil puk a Bellissimo si ho zrazil do vlastnej siete - 4:1. V 55. minúte fauloval Larkin unikajúceho Tatara a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie. Faulovaný hráč si brankára síce položil, ale ušiel mu puk a tak zakončil len do jeho betónu. V závere duelu si Taliani zahrali polminúty 6 proti 3 a následne minútu do konca riadneho času šiesti na štyroch, ale gól nedali vďaka výbornému Lacovi a aj žŕdke jeho bránky. Slovenskí reprezentanti tak dali víťazný darček trénerovi Vůjtekovi, ktorý v sobotu oslávil 67. narodeniny.

Na snímke slovenský hokejista Tomáš Tatar (vľavo) sa raduje z gólu na 3:0 s Jurajom Valachom v zápase Slovensko - Taliansko na hokejových majstrovstvách sveta 17. mája 2014 v hale Arena Čižovka v Minsku.
Foto: TASR


Hlasy po zápase

Vladimír Vůjtek, tréner SR (zdroj RTVS): "Veľmi dobre sme začali, prvá tretina bola perfektná, bohužiaľ, dali sme v nej iba jeden gól. Na začiatku druhej sme to však napravili druhým gólom. Taliani hrali v závere vabank a mali aj šance. Podržal nás brankár Laco. Opäť sme sa nevyhli vylúčeniam, čo nás sprevádza na celom turnaji. Tie útočné fauly nie sú veľké, ale sú a píska sa to. Musíme si na to dať pozor. Postup do štvrťfinále nemáme vo svojich rukách, majú ho Francúzi. Uvidíme, ako dopadnú zajtrajšie a pozajtrajšie zápasy a čo sa stane do utorka."

Miroslav Šatan, kapitán SR: "Sme veľmi spokojní. V prvej tretine sme mali viac ako 20 striel, mali sme tlak a splnili sme to, čo sme si pred zápasom povedali. Navyše sme nehrali všetci zdravotne v poriadku, traja hráči mali problémy. Dnes to bol asi náš najlepší výkon na turnaji. Ale nájdu sa aj negatíva, tými vylúčeniami sme si to v závere skomplikovali."

Michel Miklík, útočník SR (zdroj: RTVS): "Všetci sme si uvedomovali, že hráme aj o záchranu, ale nechceli sme si to pripustiť a chceli sme hrať od začiatku uvoľnene. Vedeli sme že máme lepší tím. Od začiatku sme chceli viac korčuľovať, držať puk a nepúšťať ich do prečíslení. Body nepočítame, dva dni si oddýchneme a ideme na posledný zápas, potom uvidíme, ako bude vyzerať tabuľka."

Karol Sloboda: "V prvej tretine sme mali veľký tlak a veľa šancí, mohlo to byť aj viac ako 1:0. V druhej sme to trošku otvorili, ale dali sme dva góly, takže to bolo dobré. Po chybe sme dostali zbytočný gól, no potom sme to udržali a pridali ešte jeden. Veríme, že vyhráme nad Dánmi a postúpime do štvrťfinále."

Tomáš Marcinko, útočník SR (zdroj: RTVS): "Jednoduché to nebolo, aj keď pomer striel a aj hra boli na našej strane. No vyskytli sa niektoré momenty, ktoré sa nám nevydarili. Jano Laco nás podržal a nakoniec sme vyhrali."

Tabuľka A-skupiny:

1. Švédsko 5 4 1 0 0 14:6 14

2. Kanada 5 4 0 1 0 22:9 13

3. Francúzsko 5 1 2 0 2 15:13 7

4. ČR 5 1 1 2 1 14:14 7

-------------------------------------------

5. Nórsko 5 2 0 1 2 14:15 7

6. SLOVENSKO 6 2 0 1 3 16:18 7

7. Dánsko 5 1 1 0 3 12:17 5

-------------------------------------------

8. Taliansko 6 1 0 0 5 5:20 3