Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Príprava na MS: Česko porazilo Slovensko 3:1 v druhom derby stretnutí

Na snímke trenér slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek (hore vpravo) a jeho asistent Vladimír Országh (hore vľavo) počas druhého zápasu záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta v rámci série Euro Hockey Challenge medzi Českom a Slovenskom 10. apríla 2015 v Jihlave. Foto: TASR/Michal Svítok

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka tak majú na konte v záverečnej príprave na majstrovstvá sveta v rámci Euro Hockey Challenge jedno víťazstvo a tri prehry.

Jihlava 10. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti neuspeli ani v druhom stretnutí proti Česku, keď v piatok v Jihlave prehrali s domácim výberom 1:3. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka tak majú na konte v záverečnej príprave na majstrovstvá sveta v rámci Euro Hockey Challenge jedno víťazstvo a tri prehry.



Česi od začiatku vyleteli na svojho súpera a už po 46 sekundách skóroval Zaťovič. V 8. minúte viedli už dvojgólovým rozdielom, o ktorý sa postaral Simon. Hosťom sa podarilo streliť kontaktný gól v 50. minúte zásluhou Libora Hudáčeka, ale o ďalšie štyri stanovil konečné skóre Valský.


Zverencov trénera Vůjteka čakajú na budúci týždeň dva domáce zápasy s Bieloruskom, 16. apríla v Košiciach a o dva dni neskôr v Poprade.

4. zápas Euro Hockey Challenge:
Česko - Slovensko 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Góly: 1. Zaťovič (Nakládal, Růžička), 8. Simon (Radil, Mozík), 54. Valský (Zohorna) - 50. L. Hudáček (Šťastný, Dej). Rozhodcovia: Hodek, Šindler - Bláha, Svoboda, vylúčení: 9:12, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, divákov.
ČR: Jak. Kovář (32. Machovský) - Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Pláněk, Kempný, Mozík, Jeřábek - Růžička, Jan Kovář, Zaťovič - Birner, Novotný, Smoleňák - Pohl, Zohorna, Valský - Radil, Filippi, Simon - Roman
SR: J. Hudáček – Podhradský, Švarný, Jurčina, Sersen, Jaroš, Baranka, Sloboda, Kozák – L. Hudáček, Marcinko, Nagy – J. Sýkora, Viedenský, Tybor – Dej, Bližňák, Bartovič – Haščák, Lušňák, Cehlárik – Šťastný (od 45. min).


Domáci mali výborný vstup do tretiny a skórovali už v 46. sekunde. Nakládal tvrdo vystrelil od modrej a Zaťovič tečoval puk do siete - 1:0. Slováci prvýkrát výraznejšie pohrozili v 4. minúte, keď pred Jak. Kovářom dobiedzali Marcinko s Hudáčkom, ale puk za jeho chrbát neprestrčil. Zaťovič vzápätí trafil žŕdku. V 7. minúte našiel Viedenský Sýkoru, ten však jeho strieľanú prihrávku nedokázal usmerniť do bránky. O minútu neskôr udreli domáci druhýkrát. Slováci nezachytili ich rýchly prechod do útoku. Radil poslal z pravej strany krížnu prihrávku na Simona a ten strelou švihom prekonal J. Hudáčka - 2:0. Chvíľu na to išiel na trestnú Marcinko. Gólovú šancu si však vypracovali hostia. Viedenský zachytil nepresnú prihrávku, vyrazil sám do útoku, obhodil si obrancu, ale už mu neostalo dosť síl na lepšie zakončenie. Česi však na ľade panovali počas celej tretiny a vypracovali si ďalšie šance na góly, J. Hudáček svojich spoluhráčov viackrát podržal. V 17. minúte zlikvidoval ďalšiu dobrú príležitosť Filippiho. Hostia boli v útoku viac-menej bezzubí. Veľkú šancu si vytvorili až v závere tretiny a paradoxne vo vlastnom oslabení. Opäť v tom mal prsty Viedenský, ktorý vybojoval puk, prihral Tyborovi, no ten brankára neprekonal.

Hostia začali druhé dejstvo aktívne. Nagy prihral od mantinelu pred bránku Marcinkovi a ten sa na niekoľkokrát snažil pretlačiť puk do siete. Neuspel a o chvíľku na to sa už zvíjal s bolestivou grimasou na ľade po tvrdom súboji s Čáslavom. Ten išiel na trestnú a Slováci si zahrali prvú presilovku, no Kovářa ohrozili len raz. Domáci si potom zahrali presilovku 4 na 3 a ich súpera mal čo robiť, aby odolal. Aj v ďalších minútach bol nebezpečnejší domáci výber a tak bol v polovici stretnutia pomer striel 21:12 v jeho prospech. Hostia zaostávali v rýchlosti, kombináciách i dôraze. Česi v 32. minúte vystriedali Jak. Kovářa za druhého brankára Machovského. Slovákov nenakopli ani ďalšie dve početné výhody. Do konca tretiny sa hra prelievala zo strany na stranu, no bez výraznejších príležitostí.

V úvode tretej časti urobil Machovský obrovskú hrúbku, no stihol sa hodiť do zakončenia Nagya a tak si udržal čisté konto. V ďalších minútach sa kopili tvrdé osobné súboje a nedovolené zákroky, najmä na strane hostí a tak si domáci zahrali ďalšiu presilovku a následne aj 18 sekúnd 5 na 3. Slováci sa tak zbytočne obrali o cenné minúty, počas ktorých ešte mohli spraviť niečo s výsledkom. Nervozita nezmizla z ľadu ani v ďalších minútach a prišlo k viacerým šarvátkam. Zápas tak pripomínal skôr ragby ako hokej a tretia tretina sa poriadne rozkúskovala. V 50. minúte sa predsa len presadili aj hostia. Pred bránkou sa dostal k puku L. Hudáček a jeho rýchle a presné zakončenie zapadlo do šibenice Machovského bránky - 1:2. Nádeje na lepší výsledok však v 54. minúte zmaril Valský, ktorý v páde prestrelil J. Hudáčeka a uzavrel skóre duelu na 3:1.

Na snímke Libor Hudáček (Slovensko) strieľa gól.
Foto: TASR/Michal Svítok


hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR:
"Včerajší zápas bol lepší ako ten dnešný. Dnes to bolo trošku nervózne, veľa šarvátok a hokej sa dosť vytratil. Nebol to zápas podľa môjho gusta. Myslím si, že sme sa mali viac venovať hokeju a nie tým šarvátkam. Vytvorili sme si málo šancí. Čechom sa podarilo dať z prvej šance gól tečovaným pukom. Pre nás to nebolo dobré a potom sa to ťažko doháňalo, pretože Česi hrali veľmi dobre. Hlavne v obrane stredného pásma."

Milan Bartovič, kapitán SR:"Hneď prvé striedanie sme inkasovali a dostali sme ich na koňa. Aj keď sa potom hra vyrovnala, tak sme to nevedeli zvrátiť. Veľmi dobre bránili stredné pásmo a ťažko sa proti nim presadzovalo. V takých situáciach sa musí puk nastreľovať. My sme dnes nehrali dobre prechod stredným pásmom, ale aj také zápasy sú."

Libor Hudáček, útočník a strelec jediného gólu SR: "Hrali dobre, my sme nestíhali a všade sme boli o krok neskôr. Potom sme to zdvihli, ale asi už bolo neskoro. Boli sme veľa vylučovaní, rozhodca im asi chcel trošku pomôcť. Potom sme už mali krvavé oči, každý to chcel napraviť a tým pádom prichádzali ďalšie zbytočné fauly. So svojimi výkonmi som spokojný tak 50 na 50. Niektoré zápasy mi vyšli a niektoré nie."

Andrej Šťastný, útočník SR: "Bol to vyhrotený zápas. Myslím si, že trošku zohrali úlohu aj rozhodcovia, nerobili to dobre. My sme sa zbytočne púšťali do šarvátok pred bránkou. Každý zápas s Čechmi je také derby. Hrá sa naplno, je to príprava, každý sa chce ukázať. Patrí to k tomu, ale dnes už toho bolo dosť. Pre mužstvo nebolo dobré, že sme dostali rýchly gól. Snažili sme sa vyrovnať, ale nepodarilo sa nám to."


Ďalšie výsledky:

Fínsko - Nemecko 6:1 (2:1, 2:0, 2:0)

Góly: 8. Lindell, 14. Huhtala, 23. Pesonen, 29. Salminen, 48. Aaltonen, 51. Immonen - 17. Braun

Lotyšsko - Francúzsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 36. Bertrand

Švédsko - Nórsko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Góly: 13. Andersson, 15. Thuresson, 52. Sörensen - 32. Lovlie, 57. Trygg

Švajčiarsko - Rusko 3:2 pp a sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 10. Walker, 30. Hollenstein, rozh. nájazd Suri - 11. Galuzin, 45. Plotnikov