Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Slováci zvalcovali Bielorusov 5:2

Gólová radosť hráčov Slovenska, sprava Marek Ďaloga, Michel Miklík a Marek Viedenský v šiestom zápase záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta v rámci série Euro Hockey Challenge medzi Slovenskom a Bieloruskom v Poprade 18. apríla 2015. Foto: TASR/František Iván

Slovenský hokejový tím si v šiestom zápase záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta v rámci série Euro Hockey Challenge proti Bielorusku viedol naozaj skvele a vyhral s trojgólovým náskokom.

Poprad 18. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v sobotu v šiestom zápase prípravy na májový šampionát v Prahe a Ostrave, keď na štadióne v Poprade zdolali v rámci Euro Hockey Challenge výberu Bieloruska 5:2 a oplatili im prehru zo štvrtkového stretnutia v košickej Steel aréne (4:5 pp a sn).

Slováci základ svojho úspechu položili v prvých pätnástich minútach zápasu, keď sa po góloch Bližňáka, Miklíka, Lušňáka a Mikuša vyhrávali už 4:0. Druhá dvadsaťminútovka gólovo vyznela v prospech Bieloruska, v 29. minúte korunoval ich aktivitu pred slovenskou bránkou Kosticyn a o desať minút neskôr premenil trestné strieľanie po nedovolenom zákroku Jaroša Kovyršin - 4:2. V tretej tretine zvýšil náskok na rozdiel troch gólov Libor Hudáček a uzavrel rezultát stretnutia na 5:2.

Slováci vstúpili do zápasu aktívne a po faule na Lušňáka sa dopracovali k presilovej hre. Na začiatku 2. minúty najprv nebezpečne pálil Réway, ale o niekoľko sekúnd neskôr tvrdo pálil Bartovič, vyrazený puk sa dostal k Bližňákovi a ten v 107. sekunde otvoril skóre duelu - 1:0. Slováci pokračovali v ofenzívnej snahe, v 6. minúte sa ocitol v ideálnej pozícii Haščák, s jeho strelou spomedzi kruhov si ešte Goriačevskich poradil. O dve minúty neskôr však inkasoval po krížnej prihrávke Réwaya, keď strelou z prvej zvýšil na 2:0 Miklík. V 10. minúte vyhnal Goriačevskicha z bieloruskej bránky Lušňák, ktorý pohotovo dorazil puk za jeho chrbát po strele Tybora - 3:0. Nový bieloruský brankár Milčakov odolával iba do 15. minúty, po Réwayovej prihrávke rozjasal slovenských priaznivcov Mikuš - 4:0. Dve minúty pred koncom prvej tretiny sa v oslabení dostal do úniku Bartovič, stav sa nezmenil.

Pozrite si galériu zo zápasu:


Druhú dvadsaťminútovku odštartovala šanca Réwaya, ktorý sa snažil puk poslať medzi betóny Milčakova, avšak ten ich stihol stiahnuť. Na opačnej strane predviedol Laco po zakončeniach Kovyršina a Kuľakova. V 26. minúte napriahol Bartovič, no trafil iba vystroj bieloruského brankára. O minútu neskôr sa Milčakov predviedol efektným zákrokom po strele Lušňáka. V oslabení sa dostal do úniku Pavlovič, jeho šancu Laco zlikvidoval i následnú Kolosova, ktorý nepochopiteľne trafil iba ruku slovenského brankára. Stav sa predsa len zmenil, Bielorusi vycítili šancu a na 1:4 znížil v 29. minúte Kosticyn po tom, čo dorážal puk do opustenej bránky. Hra sa prelievala zo strany na stranu a so šancami na oboch stranách si poradili obaja brankári. Dve minúty pred koncom druhej tretiny Jaroš nedovolene zastavil prenikajúceho Kovyršina a hlavný arbiter nariadil trestné strieľanie. Bieloruský útočník ponúknutú šancu využil a korigoval na rozdiel dvoch gólov - 4:2.

V 43. minúte počas presilovej hry sa natlačil pred Milčakova Haščák, ale ani opakované zakončenie neskončilo v sieti. Lušňák preveril pozornosť bieloruského brankára v 45. minúte, keď sa dostal k odrazenému puku od zadného mantinelu, stav zostal nezmenený. Gólom sa skončila až akcia v 49. minúte po tom, ako sa štvorica Slovákov dostala do prečíslenia proti dvom hráčom súpera. Napokon do bránky dotlačil puk Libor Hudáček - 5:2. V 54. minúte to skúšal ešte po úniku Šťastný, na opačnej strane o dve minúty neskôr Razvadovskij s Pavlovičom, Laco sa však vyznamenal. Na stave už nezmenila nič ani bieloruská početná výhoda o jedného hráča.

Zverencov trénera Vůjteka čakajú na budúci týždeň posledné dve herné previerky v Rige proti domácemu Lotyšsku (24. a 25. apríla).

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Prvá tretina bola porovnateľná s druhou tretinou, ktorú sme odohrali v Bratislave so Švédskom. Okrem štyroch gólov sme mali ešte ďalšie výborné príležitosti. Zaskočili nás zranenia v druhej tretine a museli sme prekopať zostavu. Kým si hráči zvykli, tak sme prehrali druhú tretinu. V tretej sa to opäť vyrovnalo."

Martin Réway, útočník SR (autor dvoch asistencií): "Prvá tretina bola dobrá, potom mi trošku odišli sily, lebo som dlho nehral. Výkon by som hodnotil tímovo, druhú tretinu sme nezvládli a musíme si dávať na to pozor."

Patrik Lušňák, útočník SR (autor gólu): "Myslím si, že sme od začiatku diktovali hru. Až na nejaké situácie v druhej tretine to bol podľa môjho názoru zvládnutý zápas. Ak by sme takto hrali v Košiciach, tak vyhráme aj tam."

Ján Laco, brankár SR: "Rozhodla prvá tretina, náš dobrý pohyb a to, že sme v Poprade celý týždeň trénovali, čiže nám klzisko trošku viac vyhovovalo."


6. zápas Euro Hockey Challenge:
Slovensko - Bielorusko 5:2 (4:0, 0:2, 1:0)

Góly: 2. Bližňák (Bartovič), 8. Miklík (Réway, Ďaloga), 10. Lušňák (Tybor, Haščák), 15. Mikuš (Réway), 49. L. Hudáček (Jurčina, Haščák) - 29. Kosticyn (Gavrus, Kaľužnyj), 39. Kovyršin (tr. strieľ.). Rozhodcovia: Baluška, Jonák - Kacej, Smrek, vylúčení: 5:7, navyše:, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, striedanie: 10. Milčakov (Biel.) namiesto Goriačevskicha, 4172 divákov - vypredané.

Slovensko: Laco - Jaroš, Graňák, Ďaloga, Mikuš, Jánošík, Švarný, Jurčina, Sersen - Haščák, Lušňák, Tybor - Miklík, Viedenský, Réway - L. Hudáček, Bližňák, Bartovič - Vandas, Šťastný, Dej

Bielorusko: Goriačevskich (10. Milčakov) - Usenko, Korobov, Goroško, Stasenko, Karev, Lisovec, Ustinenko, Demkov - A. Kosticyn, Kaľužnyj, Gavrus - Kuľakov, Kovyršin, Stepanov - Demagin, Kitarov, Jefimenko - Razvadovskij, Kolosov, Pavlovič