Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Slovinci chcú víťazný hetrik, Tatar: Treba zachytiť úvod

Slovenský útočník Tomáš Tatar (vpravo) a bieloruský brankár Kevin Lalande (vľavo) počas zápasu základnej B-skupiny Bielorusko - Slovenskona majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 3. mája 2015 Foto: TASR/Michal Svítok

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka majú po dvoch dueloch na konte štyri body.

Ostrava 4. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti nastúpia v utorok o 20.15 h proti jednému z papierových outsiderov základnej B-skupiny MS, no na ktorého nemajú najlepšie spomienky - Slovinsko. Posledné dve stretnutia s ním totiž prehrali.



Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka majú po dvoch dueloch na konte štyri body, keď na úvod turnaja zdolali Dánsko 4:3 po nájazdoch a potom aj Bielorusko 2:1 po predĺžení. Úvodné víťazstvá ich nabudili a v treťom by už konečne chceli bodovať naplno. "My si na Slovincov veríme. Myslím si, že máme lepšie a kvalitnejšie mužstvo. Už to len musíme ukázať na ľade. Určite to bude ťažký súboj. Ja osobne očakávam málo gólov, určite nebude výsledok 6:6," povedal útočník Libor Hudáček.

Slovinci naopak zatiaľ nezískali na šampionáte ani jediný bod, keď prehrali s Bieloruskom a následne aj s Ruskom. V oboch dueloch však predviedli sympatický bojovný výkon a svoju kožu rozhodne nepredali lacno (výsledky 2:4 a 3:5). Navyše, v prvom stretnutí ich nepodržal brankár Robert Kristan.

Tím Matjaža Kopitara je zložený okolo jeho syna a najväčšej hviezdy Anžeho. Center Los Angeles Kings je jediným legionárom zo zámorskej NHL, no v kádri figurujú ďalší šikovní hráči z európskych líg - Jan Muršak z CSKA Moskva, slovenským fanúšikom dobre známi Žiga Jeglič a Rok Tičar zo Slovana Bratislava, Tomaž Razingar z Dukly Trenčín či Robert Sabolič zo Sparty Praha. "Majú veľmi dobré mužstvo, veľkú ofenzívnu silu. Veľa hráčov poznáme, aj zo Slovana Bratislava, o Kopitarovi netreba veľa rozprávať. Možno zvádza fakt, že ešte nemajú na turnaji ani bod, ale proti Rusom odohrali solídny zápas, o čom svedčí aj konečný výsledok," upozornil pred najbližším súperom obranca a asistent kapitána Dominik Graňák.

Varovaním pre jeho spoluhráčov je aj fakt, že Slováci prehrali oba posledné vzájomné zápasy, čo sa predtým nikdy nestalo. Pamätný je najmä duel zo zimnej olympiády v Soči, kde Kopitarova družina prekvapujúco zvíťazila nad hviezdami NHL nabitým kádrom 3:1. Jediný slovenský gól vtedy zaznamenal člen súčasného kádra Tomáš Jurčo. Vůjtekovci sa "rysom" nerevanšovali ani vo februári počas prípravy vo Viedni, keď prehrali 2:3, no tam nastúpil neskúsený a mladý výber. Celkovo však majú vo vzájomných dueloch priaznivú bilanciu, keď z desiatich vyhrali osem so skóre 39:17.

"Čaká nás ďalší ťažký súper, na šampionáte vlastne niet ľahkého. Treba hlavne dobre začať, najhoršie je, keď v takomto zápase prehrávate a musíte doťahovať súperov náskok. Je dôležité zachytiť úvod a skórovať ako prvý," zdôraznil Tomáš Tatar.

Špeciálnu motiváciu proti Slovincom majú hráči Slovana Bratislava. Jedným z nich je aj Hudáček: "Podpichovanie s Tičarom a Jegličom už bolo. Už čakajú na ten zápas. Myslím si, že to bude super súboj a dúfam, že sa aj mne bude dariť," povedal mladý útočník a vzápätí prezradil viac: "Bol som s Tičarom a Jegličom na ich izbe v hoteli. Rozprávali sme o všetkom možnom, o výsledkoch v príprave, o šampionáte. Oni si ma doberali tým, že vyhrali nad nami na olympiáde. Povedal som im, že to bolo preto, že som v Soči chýbal. Verím, že zajtra im to vrátime," vyhlásil 24-ročný krídelník. Proti Tičarovi a Jegličovi by mala podľa neho platiť tvrdá hra. "Musíme hrať proti nim viac do tela. Budú pre nás hrozbou. Žiga vie dať gól, určite bude na presilovke strieľať z 'jednotky'. Rok je skôr tvorcom hry, on skôr bude puky rozdávať ako strieľať."

Michal Sersen už zaregistroval vyhlásenie Žigu Jegliča, že dobre pozná jeho slabiny. Obranca sa nad výrokom spoluhráča zo Slovana iba pousmial. "Neviem, o čom hovorí. Samozrejme, ja zasa poznám jeho slabé stránky. Ale nebudem ich rozoberať," žartoval.

Predpokladané zostavy:
SR: Laco (J. Hudáček) – Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Ďaloga, Mikuš, Jánošík – Daňo, Kopecký, Gáborík – Pánik, Bližňák, Bartovič - Jurčo, Viedenský, Tatar - L. Hudáček, Lušňák, Dravecký - Surový
Slovinsko: Gračnar (Kristan) – Pretnar, Kranjc, Gregorc, Robar, Vidmar, Kovačevič, Stebih, Pavlin - Razingar, Kopitar, Muršak – Jeglič, Tičar, Sabolič – Pance, Mušič, Ograjenšek – Goličič, Rodman, Verlič