Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Slováci premrhali dvojgólový náskok a s Nórmi prehrali 2:3

Smútok na lavičke Slovenska po prehre 2:3 v zápase základnej B-skupiny Slovensko - Nórsko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 6. mája 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Zverenci Vladimíra Vůjteka prvýkrát na turnaji strelili úvodný gól v zápase.

Ostrava 6. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti prehrali vo svojom štvrtom vystúpení v B-skupine MS v Ostrave s Nórskom 2:3 a skomplikovali si tak šance na postup do štvrťfinále. Na konte majú naďalej sedem bodov a zostávajú na treťom mieste tabuľky, pred sebou však majú tri náročné duely s favoritmi Fínskom, Ruskom a USA.



Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka prvýkrát na turnaji strelili úvodný gól v zápase, keď v 19. minúte v presilovke otvoril z dorážky skóre Tomáš Surový. Na 2:0 zvýšil na začiatku druhej tretiny delovkou od modrej čiary obranca Marek Ďaloga. Napriek dvojgólovému vedeniu bol výkon slovenského tímu ďaleko od optimálu a hokejová spravodlivosť v tomto prípade platila, keď sa súper po dvoch zásahoch Mattiasa Nörsteböa a jedného Matsa Rosseliho Olsena dočkal zaslúženého obratu. Záverečný tlak už Slovákom k vyrovnaniu nepomohol.


Zápas nedohral obranca Andrej Meszároš, ktorý putoval predčasne pod sprchy po tom, čo v 48. minúte koncom hokejky bodol súpera. Stretnutie vo vypredanej ČEZ Aréne si nenechal ujsť ani prezident SR Andrej Kiska.

Slováci majú teraz na šampionáte dva dni voľna, najbližší zápas odohrajú až v sobotu o 16.15 h, keď narazia na Fínov. V skupine si zmerajú sily ešte s Ruskom a na záver s USA. Nóri odohrajú ďalšie stretnutie v piatok o 16.15 so Slovinskom.

Slovensko - Nórsko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Góly: 19. Surový (Gáborík, L. Hudáček), 22. Ďaloga (Mikuš, Tatar) - 26. Nörstebö (Holös, M. Olimb), 36. Rosseli Olsen (Ask, Martinsen), 42. Nörstebö (Thoresen, Holös). Rozhodovali: Stricker (Švajč.), Vinnerborg - Dahmén (obaja Švéd.), Tosenovjna (ČR), vylúčení: 5:5 na 2 min., navyše Bartovič 10 min. za úder do oblasti hlavy a krku, 47. min. Meszároš (obaja SR) 5 min. + DKZ za bodnutie koncom hokejky, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, zmeny a striedania: od 41. min. bez Bartoviča, 8812 divákov (vypredané).
Slovensko: Laco - Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Ďaloga, Mikuš, Baranka – L. Hudáček, Surový, Gáborík – Pánik, Bližňák, Bartovič - Jurčo, Viedenský, Tatar - Daňo, Lušňák, Dravecký - Miklík
Nórsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Tollefsen, Trygg, Bonsaksen, Sörvik, Ödegaard - M. Olimb, Ask, Thoresen - Rosseli Olsen, K.A. Olimb, Martinsen - Forsberg, Bastiansen, Trettenes - Röymark, Stene, Roest - Dahlström


Nóri začali zostra a pri vylúčení Bartoviča sa nasťahovali pred Laca, ten predviedol pekný zákrok pri strele Holösa a nedovolil dvakrát skórovať ani dorážajúcemu Martinsenovi. Severania boli pri chuti, v 9. min. tečoval strelu Nörsteböa K. Olimb, slovenský brankár vyrazil puk betónom k žrdi. Laco sa v prvej tretine rozhodne nenudil, v 13. min. mal šťastie, keď úplne voľný Stene zblízka neusmiernil puk do siete, a následne lapačkou s námahou vyrazil pokus Aska. Slováci nevedeli zabrzdiť súperove výpady, ten s ľahkosťou prenikal do útočného pásma a pred Lacom neustále hrozil. V 17. min. slovenský brankár v ľahu zlikvidoval presilovkovú šancu Bastiansena. Vůjtekov tím nakoplo až vylúčenie Martinsena, v presilovke pohotovo dorazil Gáboríkovu strelu zblízka do siete Surový - 1:0.

Gól dodal Slovákom sebavedomie. Na začiatku druhého dejstva mohol otvoriť skóre dorážajúci Jurčo, no podarilo sa to až Ďalogovi, ktorého strela príklepom od modrej čiary zapadla aj vďaka cloneniu Viedenského až za Haugenov chrbát. Ostravská hala, opäť nabitá slovenskými fanúšikmi, sa dostala do varu, tribúnami začali kolovať prvé mexické vlny. Nóri sa však rozhodne nechystali rezignovať, útočníci naďalej neúnavne zamestnávali slovenskú defenzívu a aktivitou si pýtali fauly.

V 26. minúte Nörstebö v početnej výhode delovkou od modrej prepálil všetko, čo mu stále v ceste, a znížil na 1:2. Laco mal pri góle dokonale zakrytý výhľad a puk sa mu od žŕdky a betónu odrazil za chrbát. Slováci si potom vytvorili tlak v presilovke, Haugen odolal pokusom L. Hudáčka i Bližňáka. Nóri oslabenie prežili a následne sa dočkali zaslúženého vyrovnania, po šikovnej zadovke Aska sa presadil nekrytý Rosseli Olsen. Vůjtekov tím kontroloval nedotiahnutým brejkom Daňa a šancou Jurča, stav 2:2 sa už však do konca tretiny nezmenil.



Tretiu dvadsaťminútovku odštartovalo diskutabilné vylúčenie Ďalogu za údajné nedovolené bránenie brankárovi Haugenovi. Nóri ponúknutú výhodu využili zásluhou Nörsteböa, ktorý druhýkrát v stretnutí prepálil z diaľky Laca. Slováci zostali vývojom zjavne zaskočení, na ich hokejky sa vkradla nervozita. V 47. minúte inkasoval Meszároš za bodnutie súpera koncom hokejky trest na 5 min plus DKZ a so slovenským tímom to nevyzeralo dobre. Severania v dlhej presilovke zovreli súpera, Thoresen spomedzi kruhov mieril do Laca, vzápätí nepretlačil puk medzi brankárove betóny a žŕdku. Nórskeho útočníka nešetrne zrazil na ľad Baranka a súper hral vyše minútu v početnej výhode 5 na 3. Slováci so šťastím odolali nórskemu náporu a následne vrhli všetky sily do útoku. V závere dostali možnosť hrať ešte jednu presilovku, ale vyrovnania sa už nedočkali ani pri power play bez brankára.

Tabuľka B-skupiny
1. USA 3 3 0 0 0 11:4 9
2. Rusko 4 3 0 0 1 18:11 9
3. Slovensko 4 1 2 0 1 11:8 7
4. Bielorusko 3 2 0 1 0 10:5 7
---------------------------------------
5. Fínsko 3 2 0 0 1 9:5 6
6. Nórsko 4 1 0 0 3 6:15 3
7. Dánsko 4 0 0 1 3 6:17 1
---------------------------------------
8. Slovinsko 3 0 0 0 3 6:12 0


POVEDALI PO ZÁPASE:
Marek Ďaloga, obranca SR:
"Prestali sme hrať to, čo sme mali. Najjednoduchšie je vždy tlačiť sa do bránky a strieľať. My sme však začali vymýšľať. Musíme sa držať toho, čo nás zdobilo. Bolo to ťažké pre nás, ale rovnako aj pre nich, na to sa nemôžeme vyhovárať. Mali sme to dobre rozbehnuté, no nevyšlo nám to, škoda."
Peter Oremus, asistent trénera SR: "Vstup do zápasu sme mali dobrý, viedli sme 2:0. Početnosť vylúčení na našej strane však bola veľmi vysoká. Nóri dali dva góly, vrátili sa do zápasu a strhli to na svoju stranu. Zahrali veľmi dobre presilovky, kde clonili Janovi a padlo im to do bránky. Musíme zlepšiť disciplínu. Máme dva dni voľna, teraz si musíme aj dobre oddýchnuť."
Marián Gáborík, útočník SR: "Prvýkrát na turnaji sme hrali za stavu, keď sme od začiatku vyhrávali. Potom sme však začali ustupovať, hrať ustráchane. Musíme to rýchlo napraviť, aby nebolo neskoro. Oni majú dobrý tím, ale my sme si to pokazili zbytočnými vylúčeniami."
Ján Laco, brankár SR: "Urobili sme chyby a fauly, pričom niektoré boli zbytočné. Nóri to rozhodli v presilovkách. Možno nám chýbali trošku sily, bol to štvrtý zápas v rade a z toho možno plynuli aj spomínané chyby či vylúčenia. Nakoniec sme to nezvládli. Zápas sme prehrali o gól, bolo to vyrovnané, avšak so šťastným koncom pre Nórov."
Tomáš Tatar, útočník SR: "Jedna vec je hrať zle a druhá ako mužstvo nezvládnuť dobre rozbehnutý zápas. Za stavu 2:0 sme mali hrať ináč, predsa nemôžeme počítať, že zdoláme Nórov 7:0. Tím bojuje, vytvárame si gólové šance, dali sme do toho srdce, ale napriek tomu sme to nezvládli. Pokazili sme si to sami."
Marko Daňo, útočník SR: "Po dvoch strelených góloch sme prestali hrať a Nóri to využili na vyrovnanie. Do tretej tretiny sme išli s tým, že to zvrátime vo svoj prospech. Prišli však naše vylúčenia, ťažko sa vyhrávajú zápasy v oslabení."
Dominik Graňák, obranca SR: "Nemyslím si, že sme ich podcenili. Do stavu 2:0 sme hrali dobre, potom sme začali vymýšľať, obraz hry sa zmenil. Škoda, mali sme to dobre rozohrané. Chýbali aj trošku sily, ale podmienky sú pre všetky tímy rovnaké. Nemôže byť našim herným plánom, že všetko budeme otáčať v záverečných desiatich minútach ako doteraz."
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Tri zápasy sme tvrdo dreli na to, aby sme vyhrali, vo všetkých troch sme prehrávali a dokázali sme ich otočiť v náš prospech. Hovorili sme si, že raz sa musíme dostať do vedenia a bude to lepšie. Bohužiaľ, dnes sme dokonca boli v dvojgólovom vedení a ten zápas sme napriek tomu stratili. Je to pre nás šokujúce, pokazilo to dojem z našich prvých troch zápasov na turnaji. Bohužiaľ, musím povedať, že zatiaľ nezvládame turnaj ako domáce mužstvo po psychickej stránke."
Roy Johansen, tréner Nórska: "Bol to pre nás ťažký zápas. Vedeli sme, že Slovensko má za sebou tri náročné duely, v ktorých strieľali góly až v samom závere. Dúfali sme, že to súpera bude stáť sily a že z toho vyťažíme. Po dvoch inkasovaných góloch sme sa však ocitli v náročnej situácii. Pre nás bolo kľúčové, že sme dali dva góly v presilovkách a na druhej strane zabránili dať súperovi viac gólov pri našom oslabení. S tromi bodmi sme spokojní, stále sme si tak udržali nádej na postup do štvrťfinále. Bola zábava hrať v takej zaplnenej a hlučnej atmosfére." (Zdroj: RTVS)