Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Z Vůjtekovho kádra na zápasy s Českom vypadli Laco a Miklík

Vladimír Vůjtek Foto: TASR/Michal Svítok

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka nastúpia v Jihlave proti svojim bývalým federálnym partnerom.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Slovenských hokejistov čaká vo štvrtok a piatok ďalšia náročná previerka pred majstrovstvami sveta a tentoraz so špeciálnou príchuťou. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka nastúpia v Jihlave proti svojim bývalým federálnym partnerom, navyše májový svetový šampionát sa uskutoční práve v Česku.

Tesne pred stredajším odchodom vypadli Vůjtekovi z kádra brankár Ján Laco a útočník Michel Miklík. Ako informoval Slovenský zväz ľadového hokeja, obaja nepocustujú s tímom pre zdravotné problémy, ktoré ich postihli tento týždeň a k mužstvu sa opäť pripoja v pondelok v Poprade.

Slováci inak odcestovali k západným susedom takmer v rovnakom zložení, v akom nastúpili v úvodnom dvojzápase záverečnej prípravy na MS proti Švédsku (3:4, 3:1). Tréner Vůjtek očakáva náročné stretnutia, v ktorých si chce preveriť výkonnosť svojich zverencov. "Česi budú pre nás ťažkým súperom. Sme zvedaví, ako v tých zápasoch naši hráči obstoja. V tréningoch sme sa zamerali hlavne na obrannú činnosť," uviedol hlavný kormidelník. Po vypadnutí Laca by mali v bránke dostať šancu Július Hudáček a tretí gólman Branislav Konrád.

Kým zloženie slovenského mužstva pre svetový šampionát dostáva už konkrétne kontúry, to české je ešte iba v začiatkoch. "Myslím si, že teraz sú na rovnakej úrovni ako my. Stále čakajú na svojich finalistov z play off a nemajú hráčov z NHL. No oni majú väčšiu možnosť nabrať ďalších hráčov, hlavne zo zámoria. Takže mužstvo, ktoré proti nám teraz nastúpi, nebude v takom počte hráčov zastúpené na majstrovstvách sveta, ako to naše," pokračoval Vůjtek.

Slovenskí reprezentanti by si chceli vo štvrtok a piatok vylepšiť vzájomnú bilanciu so svojimi susedmi. Z 58 doterajších meraní síl ťahajú za kratší koniec, keďže majú na konte 13 víťazstiev, sedem remíz a až 38 prehier s negatívnym skóre 126:206. Posledný vzájomný duel odohrali vlani na MS v Minsku, kde Čechom podľahli tesne 2:3 po predĺžení. Na svojho najbližšieho súpera rovnako nestačili ani v kvalifikácii o štvrťfinále na zimnej olympiáde v Soči (3:5). Z výhier sa naposledy tešili v roku 2013 v dvoch dueloch Euro Hockey Challenge v Prahe a Bratislave 3:2, respektíve 3:0.

"Máme pred sebou dva zápasy. Tréner bude určite dbať na to, aby sme boli poriadne pripravení, lebo je to jeho srdcovka, takže sa tešíme. Urobíme všetko pre to, aby sme ich zdolali. Od začiatku s nimi musíme korčuľovať. Bude to úplne iný hokej ako proti Švédom," povedal útočník Marcel Haščák.

Pre hráčov zo súčasného kádra bude mať dvojzápas aj ďalší dôležitý rozmer. Hlavný tréner totiž avizoval, že po Čechoch príde k výraznejším zmenám v kádri, keďže k dispozícii už budú finalisti z play off domácej súťaže i hráči z ďalších európskych líg a vykryštalizuje sa aj situácia v zámorí. "Je nás tu veľa dobrých hráčov a v každom zápase bojujeme o svoje miesto v kádri. Urobím všetko pre to, aby som na MS išiel. Ale keď tam nepôjdem, budem vedieť, že tam idú lepší hráči ako som ja, čo ma bude tešiť," dodal Haščák.

Český tréner Vladimír Růžička nominoval proti Slovákom 14 legionárov, z toho deväť z KHL, dvoch zo švédskej SHL a fínskej Liigy a jedného z nemeckej DEL. V mužstve figuruje viacero medzinárodne ostrieľaných hráčov ako sú obrancovia Miroslav Blaťák, Petr Čáslava, útočníci Jan Kovář, Vladimír Sobotka, Petr Koukal či Jiří Novotný, nie všetci však proti Slovákom zasiahnu do hry. Otáznik visí napríklad nad štartom Blaťáka, ktorý si lieči krvnú zrazeninu v stehennom svale.

Tomáš Marcinko z Pardubíc si zahrá proti trom svojim klubovým spoluhráčom. "Je to určite ťažký súper, vždy majú skvelý tím a tak to bude aj teraz, aj keď majú ešte ďaleko k záverečnej zostave. Tieto zápasy majú vždy špeciálny náboj a vnímajú to tak aj fanúšikovia. Aj keď je to len príprava, tak je vždy lepšie vyhrávať ako prehrávať a o to sa pokúsime," uviedol.

Slováci odohrajú zápasy s tradičným rivalom v rámci série Euro Hockey Challenge v Jihlave, najprv vo štvrtok 9. apríla o 17.00 h a potom v piatok o 18.00.

Po zápasoch v ČR čakajú Vůjtekových zverencov do štartu svetového šampionátu v Ostrave a Prahe (1.- 17. mája) ešte ďalšie štyri prípravné súboje. Najskôr sa predstavia v Košiciach a v Poprade proti Bielorusku a prípravu zavŕšia dvojzápasom v Rige proti domácemu Lotyšsku.

Káder SR pred prípravnými zápasmi s Českom (9. a 10. apríla v Jihlave):
brankári: Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL), Branislav Konrád (Dukla Trenčín), Július Hudáček (Örebro/Švéd.)
obrancovia: Ivan Baranka, Lukáš Kozák, Michal Sersen (všetci Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (HC Vítkovice/ČR), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Karol Sloboda, Peter Podhradský (obaja Lada Togliatti, Rus./KHL), Ivan Švarný (Dinamo Minsk, Biel./KHL), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.)
útočníci: Milan Bartovič, Libor Hudáček, Ladislav Nagy, Andrej Šťastný (všetci Slovan Bratislava/KHL), Mário Bližňák (Slovan Bratislava/KHL, HC Plzeň/ČR), Ján Sýkora (HC Plzeň/ČR), Marcel Haščák, Michel Miklík (obaja Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Michael Vandas (HC Vítkovice/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.), Rastislav Dej (HK Hradec Králové/ČR), Tomáš Marcinko, Radoslav Tybor (obaja HC ČSOB Pardubice, ČR), Peter Cehlárik (Lulea/Švéd.), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Biel.)