Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Hokej

VIDEO: Do prípravy na MS sa zapojili aj Laco so Skokanom

Dávid Skokan (vľavo), archívna snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Útočník Dávid Skokan pricestoval na zraz slovenskej hokejovej reprezentácie pred blížiacimi sa MS v dobrej nálade, ale nie úplne zdravý.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Trénerovi slovenskej hokejovej reprezentácie Zdenovi Cígerovi sa na utorňajšom zraze v Bratislave hlásili už aj brankár Ján Laco a útočník Dávid Skokan z českého Piráti Chomutov, ktorí sa pripojili k národnému tímu po skončení klubových povinností. Na budúci týždeň sa k výberu pridá aj kanonier fínskeho JYP Jyväskylä Michel Miklík, ktorého v piatok čaká ešte duel o tretie miesto v Liige.



Naopak, s kádrom sa už nepripravujú útočníci Patrik Svitana a Marek Bartánus. Brankára Samuela Baroša nahradil už predtým ďalší mladík Patrik Rybár z Hradca Králové. "Michel má ešte v piatok jeden zápas o tretie miesto, ak bude zdravý a bude všetko v poriadku, tak s nami pocestuje do Nórska. Trochu ma to mrzí, počítal som, že by prišiel už na tento zraz. No život ide ďalej a musíme sa prispôsobiť. Dnes sa pridali Ján Laco a Dávid Skokan," povedal na zraze hlavný tréner.


Cíger v prvom zápase proti Fínom ešte nemôže počítať s útočníkom Slovana Bratislava Andrejom Šťastným. "Ešte stále užíva antibiotiká a do stredy bude mimo. Skokan bol osem dní bez ľadu, uvidíme, ako sa bude cítiť. Je to chlapec, ktorý vie hrať jednoducho, má dobrý fyzický fond a bude oddýchnutý. Myslím si, že čím skôr nabehne do zápasového rytmu, tým lepšie," pokračoval.

Realizačný tím čaká ešte na ďalšie možné posily zo záverečných sérií európskych súťaží a prípadné príchody hráčov z NHL. Na pokraji vypadnutia sa ocitla trojica Slovákov Marián Hossa, Richard Pánik a Tomáš Jurčo, ktorých Chicago prehráva v sérii s Nashvillom 0:3 na zápasy. Kým prvý menovaný povedal, že káder na MS určite neposilní, ďalší dvaja sa vyjadrili pozitívne. "S Pánikom sme už hovorili, keď príde k variante, že vypadnú, nepovedal reprezentácii nie. Jurča budeme kontaktovať a počkáme, čo nám povie. Všetci ostatní sú otvorení k hraniu na šampionáte. Nevieme, ako to je s Hrivíkom, oslovíme aj jeho. A samozrejme čakáme ešte na finalistov z českej a slovenskej ligy. Čím väčšia konkurencia, tým lepšie," povedal Cíger.

Národný tím sa v doterajšej histórii stretol s Fínskom dokopy 32-krát, pričom len v šiestich dueloch sa tešil z víťazstva. Ďalšie tri remizoval a až v 23 ťahal za kratší koniec, v prospech "Suomi" hovorí aj gólová bilancia 102:62. Posledný vzájomný duel odohrali krajiny vlani v základnej skupine na MS v Petrohrade, kde sa Fíni tešili z vysokého triumfu 5:0.

Slováci začali v utorok ďalší blok záverečnej prípravy pred MS v Kolíne nad Rýnom a Paríži. Po dvoch prípravných stretnutiach v Dánsku (oba vyhrali 2:0) a dvoch domácich prehrách so Švajčiarskom (1:2 a 0:3) ich čaká ďalší dvojzápas pred vlastnými fanúšikmi. Už v stredu 19. a v piatok 21. apríla ich v Košiciach a Bratislave preveria Fíni.

"Nečakáme nič ľahké, ako vždy. Nemáme tam súpera, s ktorým by sme si mohli ísť zahrať len tak s ľahkosťou. Budeme hrať opäť doma na veľkom klzisku proti kvalitnému tímu. Musíme hrať veľmi disciplinovane a jednoducho. Budeme mať čo robiť," uviedol Cíger. Hlavný kormidelník chce, aby jeho zverenci predviedli kolektívny výkon a hrali čo najjednoduchšie. "Musíme s nimi držať krok, ale nesmieme sa ponáhľať, že by sme ich chceli prevalcovať. Nesmieme podľahnúť publiku. Je dobre, že sme si doma vyskúšali Švajčiarov. Musíme pochopiť, že naozaj musíme hrať kolektívnu a jednoduchú hru. Robiť čo najmenej chýb, pretože nás každý kvalitný súper potrestá."

Slovenskí hokejisti sa do dejiska stredajšieho zápasu presunú vlakom z Bratislavy spolu s fanúšikmi a hneď po stretnutí pôjdu rovnakým spôsobom aj naspäť. Na spiatočnej ceste sa k nim pripoja aj fínski hokejisti. Cígerovi takáto propagačná cesta robí trochu logistické problémy. "Nemáme čas poriadne ani na tréning. Dnes máme jeden, zajtra ideme vlakom do Košíc, potom zápas, vlakom neskoro večer naspäť. Vo štvrtok zase len jeden tréning a v piatok opäť zápas. Je to rozhádzané, ale prispôsobíme sa. Je to zmena, ale snažíme sa to brať pozitívne. Dúfam, že to dopadne všetko dobre," povedal.

V stredajšom meraní síl by sa mal do bránky postaviť Július Hudáček, v piatok pravdepodobne Ján Laco. "Bola by to asi dobrá voľba, keďže ho potrebujeme vidieť v akcii." Ján Laco patrí medzi najskúsenejších hráčov vo výbere a dobre vie, čo ho čaká v boji o miestenku na MS: "Ja to neberiem ako boj. Záležať bude od momentálnej formy a pohody. Skôr by som povedal, že treba vytvoriť dobrý brankársky tím," povedal Laco.

Na zápas do Košíc sa teší aj obranca Eduard Šedivý, ktorý sa v národnom drese predstaví pred vlastnými fanúšikmi. "Ja dúfam, že ich príde čo najviac, lebo počas sezóny sme im s klubom HC Košice veľa radosti neurobili. Ja sa na Steel arénu teším, bude to pre mňa špecifické. Čaká nás veľa korčuľovania a najmä chceme napraviť naše zlé výsledky. Sme už v príprave nejaký čas a mali by sme preto aj ukázať nejaké posuny k lepšiemu," dodal Šedivý.

Slováci odohrajú pred šampionátom ešte štyri prípravné zápasy v rámci série Euro Hockey Challenge. Po dvojzápase s Fínmi ich čaká záverečná previerka v Nórsku 28. a 29. apríla.

Skokan neprišiel do repre strieľať góly, chce sa najskôr vyliečiť


Skokan pricestoval v dobrej nálade, ale nie úplne zdravý. "Počujete ako rozprávam, trápi ma choroba. Nebol som osem dní na ľade, takže by som sa potreboval doliečiť. Neviem, či nastúpim na prvý zápas proti Fínsku, pôjdem to vyskúšať na ľad a potom sa uvidí," povedal tesne po príchode na utorňajší zraz a dodal: "Keby to bolo play off, alebo finále, tak nepoviem nič, ale v tomto prípade by som naozaj ešte potreboval nejaký ten deň na doliečenie."

Už v stredu čaká na slovenských hokejistov v Košiciach reprezentácia Fínska, do východoslovenskej metropoly sa výprava spolu s realizačným tímom presunie ráno v deň zápasu vlakom z bratislavskej hlavnej stanice. "Ja sa na to teším. Na vlak som zvyknutý, keď som hral v Slovane, tak som chodil z Popradu vlakom stále," dodal Skokan.

Útočník Chomutova sa po výbornej sezóne v klube do reprezentácie tešil. Pomôcť by mal zvýšiť produktivitu, keďže v štyroch zápasoch strelili Slováci iba päť gólov. "Ja som nikdy nebol strelec, na to sú tu iní. Počul som, že príde Michel Miklík, to skôr on by mal priniesť góly do nášho mužstva. Ale ja som pripravený bojovať a odviesť svoju prácu čo najlepšie. Budem sa snažiť hrať to svoje, prispieť svojou energiou a bojovnosťou. V každom prípade chcem zabojovať o majstrovstvá sveta," povedal 28-ročný útočník, ktorý s Chomutovom pod vedením trénera Vladimíra Růžičku obsadil v českej extralige štvrté miesto. "Je to výborné umiestnenie a všetci v klube boli spokojní. Klubová sezóna mi naozaj vyšla a musím poďakovať aj spoluhráčom z Chomutova, že som sa dostal do reprezentačného výberu."

Po návrate z Čiech dostal Skokan od Zdena Cígera týždňové voľno, ktoré trávil prevažne v polohe ležmo. "Ja som hlavne oddychoval. Bol som chorý, takže som ležal v posteli. Chcel som sa ísť pozrieť aj na MS osemnásťročných, mám to doslova pod kopcom, ale nestíhal som nič. Napokon som hokej nesledoval ani v televízii, lebo som ju nemal zaplatenú," dodal Skokan úsmevom.

Cíger má na zraze štyroch brankárov



Po náročnej sezóne v českom Chomutove, ktorú zavŕšil konečným štvrtým miestom, si slovenský hokejový brankár Ján Laco doprial oddych v teple aj s rodinou. V utorok sa už ale hlásil reprezentačnému trénerovi Zdenovi Cígerovi na zraze pred dvojzápasom s Fínskom.

Laco sa pripojil k brankárskej trojici Július Hudáček, Jaroslav Janus a Patrik Rybár. Tréneri teda na tomto poste majú z čoho vyberať, všetci štyria brankári musia teraz ukázať to najlepšie, čo v nich je. "Ani jeden rok v príprave na šampionát nie je ľahký, na majstrovstvách sveta je to úplne iné. Je tam obrovská konkurencia a čakajú nás dva týždne tvrdej práce," povedal na zraze Ján Laco. Z momentálnej konkurencie na brankárskom poste strach nemá, naopak, myslí si, že to iba pomôže. "Máme dva týždne, takže počas nich sa to nejako vykryštalizuje. Je dôležité, aby každý jeden prijal tú pozíciu ktorá mu zostane. Či už bude jednotka, alebo trojka, tak sa musí každý snažiť, aby zo svojej pozície čo najlepšie pomohol mužstvu."

Na snímke slovenský hokejový brankár Ján Laco počas tlačového brífingu pri príležitosti zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, 18. apríla 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavol Zachar


Tri doterajšie stretnutia odchytal Július Hudáček, jeden Jaroslav Janus. Ján Laco však nevidel ani jeden. "Zápasy boli vyrovnané a aj súperi. Ja som ich nevidel, ale myslím si, že s týmito súpermi to bude vždy o góle, či o dvoch," dodal skúsený 35-ročný brankár. V príprave majú zatiaľ Slováci skóre 5:5, obrana a útok sú teda vyrovnané. "Bez gólov sa nedá vyhrať. Musíme to tak nastaviť, aby sme vždy dali o gól viac, ako súper," reagoval Laco na posledné dva zápasy proti Švajčiarsku.

Zlepšiť štatistiku si môžu zverenci Zdena Cígera už v stredu proti Fínsku v Košiciach, kam cestujú vlakom z Bratislavy spolu s fanúšikmi. Hráči sa na túto novinku tešia, hoci sami nevedia, čo ich čaká. "Uvidíme, ako to dopadne a aké budú ohlasy. Ja som išiel vlakom asi dva roky dozadu, je to pohodlné," poznamenal brankár Chomutova, ktorý v českom mužstve odchytal v základnej časti 44 zápasov, ďalších 17 pridal vo vyraďovačke. "Keby nám na začiatku sezóny niekto povedal, že skončíme v prvej štvorke, tak asi by sme to nebrali reálne. Ale s tým, čo sme dokázali musíme byť spokojní. Ja som so svojou sezónou rovnako spokojný," uzavrel Laco.


Káder SR pred prípravnými zápasmi proti Fínsku:

Brankári: Július Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov, ČR), Patrik Rybár (HC Mountfield Hradec Králové, ČR), Ján Laco (Piráti Chomutov, ČR)
Obrancovia: Eduard Šedivý (HC Košice), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha, ČR), Martin Gernát (HC Sparta Praha, ČR), Ivan Švarný (Kärpät Oulu, Fín.), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň, ČR), Ján Brejčák (MODO Hockey, Švéd.), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd.), Lukáš Kozák (MHC Martin)
Útočníci: Martin Bakoš (Červená hviezda Kchun-lun, Čína/KHL), Michael Vandas (HC Vítkovice, ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR), Tomáš Hrnka (HC Škoda Plzeň, ČR), Miroslav Preisinger (HC Plzeň), Libor Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Jakub Suja (HC Košice), Patrik Lušňák (HKM Zvolen), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha, ČR), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha, ČR), Marek Hovorka (MsHK Doxxbet Žilina), Andrej Šťastný (HC Slovan Bratislava/HK Dukla Trenčín), Dávid Skokan (Piráti Chomutov, ČR)

Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Július Šupler (asistent trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), Rastislav Ladecký (výstrojový manažér), Róbert Bereš (kondičný tréner), Viktor Fábik, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Ľuboš Ondrejka (masér), MUDr. František Okál (lekár), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Roman Ulehla (team manažér)