Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

Rusi si poradili aj so Švajčiarskom a na MS sú stále bez straty bodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zborná mala zápas celý čas pod kontrolou, kompaktný tímový výkon podporil bezchybný brankár Alexander Georgiev, dvomi gólmi sa pod triumf podpísal Nikita Kučerov.

Bratislava 20. mája (TASR) - Ruskí hokejoví reprezentanti si aj po šiestom vystúpení na MS udržujú stopercentnú bilanciu. V nedeľnom súboji v Bratislave zdolali vicemajstrov sveta Švajčiarov 3:0 a s plným počtom bodov vedú B-skupinu. Zborná mala zápas celý čas pod kontrolou, kompaktný tímový výkon podporil bezchybný brankár Alexander Georgiev, dvomi gólmi sa pod triumf podpísal Nikita Kučerov.



Oba tímy mali už pred stretnutím istotu postupu a bojujú už len o čo najlepšie nasadenie do štvrťfinále. Švajčiari, ktorým patrí s 12 bodmi štvrtá priečka, odohrajú svoj záverečný zápas v základnej skupine v utorok o 12.15 h proti Česku. Rusi v ten istý deň večer o 20.15 h zakončia skupinové boje duelom proti dvojnásobným obhajcom titulu Švédom.

B-skupina (Bratislava):


Švajčiarsko - Rusko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly:
4. Anisimov (Orlov, Gusev), 27. Kučerov (Gusev), 56. Kučerov (Anisimov, Zajcev). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Tufts - Oliver (obaja USA), Malmqvist (Švéd.), vylúčení: 4:7 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 9056 divákov.

Švajčiarsko: Genoni – Josi, Weber, Genazzi, Loeffel, Diaz, Frick, Fora – Fiala, Hischier, S. Moser - Andrighetto, Kurashev, Ambühl - Hofmann, Haas, Martschini - Scherwey, Bertschy, Praplan - Rod

Rusko: Georgiev - Sergačov, Nesterov, Zajcev, Orlov, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Grigorenko, Malkin, Dadonov - Kaprizov, Kuznecov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Telegin, Andronov, Kovaľčuk - Barabanov


Švajčiari po sobotňajšom náročnom zápase so Švédmi (3:4) v prvej tretine iba ťažko vláčili nohy, čo korčuliarsky silní Rusi využívali a svojou rýchlosťou vedeli narobiť poriadny rozruch pred bránkou Genoniho. V 4. min. po drzom prieniku obrancu Orlova dorazil puk do siete Anisimov a poslal zbornú do vedenia. Rusi mohli z tlaku vyťažiť aj ďalší gól, proti bol však Genoni. Švajčiari sa len veľmi pomaly rozbiehali, v 14. min pozornosť Georgieva preskúšal Martschini, ruský brankár v 24. min. takisto zastavil aj výpad Scherweyho.

Líder skupiny išiel do dvojgólového vedenia v 27. min. po osvedčenej spolupráci Guseva s Kučerovom. Helvétom pomohli dostať sa do tempa presilovky, v nich dokázali zovrieť súpera, no bez želaného efektu, Georgiev si poradil so strelami Hischiera i Andrighetta.

Rusi sa v tretej tretine nikam nehnali, v strednom pásme čakali na chyby, ako to ukázal v 43. min. obranca Zadorov, po ktorého akcii puk len tesne minul švajčiarsku bránku. Zborná mohla umlčať súpera v presilovke, Gusev však trafil iba žŕdku. Výhru napokon poistil v 56. min. svojím druhým gólom v zápase Kučerov.

hlasy po zápase /TASR, mixzóna/:

Nico Hischier, útočník Švajčiarska: "Georgiev chytal skvele, no my sme mu to mali viac sťažiť. Ak chceme byť v ďalšom zápase úspešní, musíme lepšie zachytiť úvod, hrať lepšie už od začiatku a vydržať celých 60 minút."

Yannick Weber, obranca Švajčiarska: "Súper na nás vybehol, my sme si nerozumeli s pukom, nechali sme Rusom veľa priestoru. Postupne sme hru vyrovnali, mali sme šance v presilovkách. Ruský brankár však chytal vynikajúco, my sme ani jeden puk nedokázali dostať za jeho chrbát."

Alexander Georgiev, brankár Ruska: "Podali sme ďalší kvalitný výkon, bodajby to takto pokračovalo ďalej. Všetky strely súpera som videl, chalani predo mnou odviedli dobrú robotu."

Tabuľka B-skupiny:

1. Rusko 6 6 0 0 0 29:3 18*

2. Česko 6 5 0 0 1 34:10 15*

3. Švédsko 5 4 0 0 1 32:10 12

4. Švajčiarsko 6 4 0 0 2 23:9 12*

---------------------------------------

5. Lotyšsko 5 2 0 0 3 13:14 6

6. Nórsko 6 2 0 0 4 18:29 6

7. Rakúsko 6 0 0 0 6 6:36 0

---------------------------------------

8. Taliansko 6 0 0 0 6 1:45 0

*-istý postup do štvrťfinále