Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Švajčiari zdolali kazašský tím 3:2, avšak Kazachstan favorita potrápil

Švajčiarsky hokejista Dario Simion strieľa gól v zápase základnej A - skupiny Švajčiarsko - Kazachstan na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách v utorok 17. mája 2022. Foto: TASR/AP

Švajčiari v 56. minúte pridali tretí gól, no o dve minúty znížil Orechov a Kazachstan sa ešte nadýchol k poslednému náporu. Ten však nebol veľký a Švajčiarsko si pripísalo tretie víťazstvo.

Helisnki 17. mája (TASR) - Švajčiarski hokejisti zvíťazili v utorňajšom zápase "slovenskej" A-skupiny nad Kazachstanom tesne 3:2 a pripísali si tretí triumf na turnaji. Rovnako ako prvá Kanada majú plný počet bodov a figurujú na druhom mieste. Duel rozhodoval Slovák Peter Stano.

Švajčiari sa už v stredu o 19.20 h stretnú so Slovenskom, posledný Kazachstan narazí vo štvrtok na Kanadu.

A-skupina (Helisnki):



Švajčiarsko - Kazachstan 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)

Góly: 24. Malgin (Kurashev, Siegenthaler), 35. Simion, 56. Herzog (Ambühl) - 46. Blacker, 58. Orechov (Michajlis, Valk). Rozhodovali: Hansen (Nór.), STANO (SR) - Beresford (V.Brit.), Zunde (Lot.), vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 2858 divákov.

Švajčiarsko: Aeschlimann - Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Fora, Glauser, Geisser, Egli, Marti - Kurashev, Hischier, Meier - Simion, Malgin, Suter - Ambühl, Corvi, Herzog - Miranda, Bertschy, Riat

Kazachstan: Šutov - Sam. Danijar, Svedberg, Blacker, Orechov, Metalnikov, Beketajev, Šalapov - Akolzin, Šestakov, Ševčenko - Michajlis, Valk, Paňukov - Starčenko, Savickij, Sagadejev - Petuchov, Asetov, Gurkov - Rachmanov

Švajčiarsky hokejista Denis Malgin (uprostred) sa teší z gólu v zápase základnej A - skupiny Švajčiarsko - Kazachstan na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách v utorok 17. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Favorizovaní Švajčiari sa od úvodných minút vrhli na súpera a viesť mohli už po 79 sekundách. Strelu Malgina však zastavila žŕdka. V 10. minúte sa dostali do prečíslenia 2 na 1 Kurashev s Meierom a druhý menovaný nechal vyniknúť Šutova. Kazašský brankár predvádzal výborný výkon a proti neustálym nájazdom Švajčiarska odolával až do 24. minúty. Siegenthalerova zblokovaná strela sa dostala ku Malginovi a ten dorazil puk do siete - 1:0. Prvé vylúčenie prišlo v 26. minúte. Na trestnú išiel Glauser, no stále sa hralo pred Šutovom, ktorý dvakrát zachránil pri šanciach Malgina. Až potom prišla možnosť outsidera na vyrovnanie, prečíslenie 2 na 1 však vyriešil pohotovým zákrokom Aeschlimanna. Na druhej strane "čaroval" Šutov, ktorý vychytal tutovku Hischiera, a keď sa už dostal puk zaňho, zasiahol na čiare Blacker. V 35. minúte sa Švajčiari presadili druhýkrát, Simion sa dostal za obranu a strelou k žŕdke zvýšil na 2:0. "Helvéti" prestrieľali súpera v prostrednej tretine 22:5. Favoriti si však duel nepostrážili. V 46. minúte hrali presilovku, no Meier stratil puk, Blacker ho potiahol do útočného pásma a prepálil Aeschlimanna. Kazachstan si následne zahral presilovku, ale opäť ju nezvládol a dvakrát takmer inkasoval. Švajčiari v 56. minúte pridali tretí gól, no o dve minúty znížil Orechov a Kazachstan sa ešte nadýchol k poslednému náporu. Ten však nebol veľký a tak si Švajčiari, aj keď si duel riadne skomplikovali, pripísali tretie víťazstvo.

hlasy po zápase /zdroj: iihf.com/

Timo Meier, útočník Švajčiarska: "Myslím si, že dnes sme nehrali našu hru a robili sme chyby. Na týchto turnajoch niekedy nehráte najlepšie, no musíte nájsť cestu k výhre. To sa nám dnes podarilo a máme tri body. Slovensko má dobrý tím, hrajú fyzicky, tvrdo. Majú aj tvorivých hráčov, no my sa musíme sústrediť na seba. Určite musíme podať lepší výkon ako dnes."

Jesse Blacker, strelec prvého gólu Kazachstanu: "Vedeli sme, že to pre nás bude ťažká skúška. Musíme ísť dopredu a musíme vyhrať nejaké zápasy. Ak limitujeme naše chyby a zlyhania, budeme oveľa lepší."


tabuľka A-skupiny:



1. Kanada 3 3 0 0 0 16:5 9

2. Švajčiarsko 3 3 0 0 0 14:4 9

3. Nemecko 3 2 0 0 1 8:8 6

4. Dánsko 3 2 0 0 1 11:8 6
----------------------------------
5. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 6:9 3

6. Francúzsko 3 1 0 0 2 6:8 3

7. Taliansko 3 0 0 0 3 4:13 0
----------------------------------
8. Kazachstan 3 0 0 0 3 4:14 0