Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Hokej

VIDEO: Slováci prehrali v prvom zápase s Českom 2:4

Na snímke zľava Peter Cehlárik (Slovensko) a Jakub Krejčík (Česko) v prípravnom zápase pred MS 2024 v hokeji Slovensko - Česko v piatok 26. apríla 2024 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Prvý gól domácich strelil v 23. minúte Andrej Kudrna, keď znížil na 1:3 po presných zásahoch Jakubov Vránu, Fleka a Matěja Stránského z prvej tretiny.

Trenčín 26. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v prvom prípravnom zápase s Čechmi v Trenčíne 2:4. Hostia rozhodli o svojom triumfe už v úvodnej tretine, v ktorej strelili tri góly. Odveta "federálneho derby" je na programe v sobotu o 14.00 h v Bratislave.

Prvý gól domácich strelil v 23. minúte Andrej Kudrna, keď znížil na 1:3 po presných zásahoch Jakubov Vránu, Fleka a Matěja Stránského z prvej tretiny. Slováci odvolali brankára 3:53 minúty pred koncom, no do prázdnej bránky skóroval Libor Zábranský a gól Samuela Takáča už len skorigoval prehru. Tímy sa dohodli, že po zápase sa bez ohľadu na výsledok uskutočnia samostatné nájazdy, rozstrel sa skončil nerozhodne 2:2.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho v rámci prípravy na MS v Česku (od 10. do 26. mája) najprv zdolali Švajčiarov 3:0 a 5:3, v prvom zápase Nemecku prehrali 3:7, no v druhom nad domácimi zvíťazili 5:4 po predĺžení. V ďalšom bloku prípravy sa predstavia 3. mája v Žiline proti Poliakom a v generálke na šampionát ich 7. mája v Bratislave preverí výber USA.



Slovensko - Česko 2:4 (0:3, 1:0, 0:1)

Góly: 23. Kudrna (Sukeľ, Kollár), 59. Takáč (Kollár, Kašlík) - 13. Vrána (Ticháček, Kovařčík), 18. Flek (D. Špaček), 19. Stránský (Beránek), 57. Zábranský (Kovařčík). Rozhodovali: Hronský, Štefik - Durmis, D. Konc ml., vylúčenia: 4:6, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 6150 divákov.

SR: Hlavaj - Bučko, Ivan, Grman, Bačik, Gachulinec, Golian, Brincko, Petrovický - Lantoši, Cingel, Baláž - Cehlárik, Sukeľ, Kudrna - Okuliar, Tamáši, Faško-Rudáš - Kašlík, Kollár, Takáč - Petrovský

ČR: Klimeš - Zábranský, Kempný, D. Špaček, Krejčík, Pyrochta, Ticháček, Šustr, Ščotka - Kaše, M. Špaček, Červenka - Chlapík, Tomášek, Vrána - Flek, Kovařčík, Lenc - Stránský, Filippi, Beránek




Prvú väčšiu šancu mal Kovařčík, v 3. minúte sa na druhej strane natlačil pred bránku Baláž, ale minul. Česi si následne vypracovali tlak vďaka presilovke, väčšie príležitosti ale neprišli. Od 7. minúty si zahrali v početnej výhode aj Slováci a mohli ísť do vedenia. Strela Cehlárika však skončila len na bránkovej konštrukcii. V 11. minúte išiel na trestnú Cingel a hostia presilovku využili štyri sekundy pred koncom. Vrána sa dostal do nájazdu a trafil k ľavej žŕdke. Chvíľu na to mohlo byť 1:1, keď Lantoši na pravom krídle pripravil tutovku pre Cingela, no ten nedostal puk za Klimeša. Veľkú šancu nevyužil ani Petrovský, Česi svoje naopak áno a do prestávky pridali ešte dva góly. Najprv sa medzi trojicou brániacich hráčov presadil Flek a v 19. minúte opäť nedôrazne bránený Stránský.

Domáci odštartovali druhé dejstvo dohrávanou početnou výhodou, nevyužili ju, no vzápätí prišla ďalšia a v nej sa už dokázali presadiť. Sukeľ našiel prihrávkou spoza bránky Kudrnu a ten poslal puk do pravej časti bránky - 1:3. Útočník Litvínova mohol v 27. minúte pridať aj druhý gól, no jeho krížna strela z ľavej strany skončila na hornej žŕdke. Česi zatlačili počas ďalšej presilovky, no Hlavaj si so spŕškou striel poradil. V 34. minúte sa domáci dostali do brejku, ale Balážova strela nemala presnosť. Ďalšie rodiace sa prečíslenie zastavil ofsajd. V 38. minúte sa natlačil pred Hlavaja Chlapík, no už nestihol presnejšie zakončiť. V závere predviedli peknú kombináciu obrancovia Bačik s Grmanom, ale druhý menovaný trafil len do stredu bránky.

Slováci sa v tretej časti snažili vytvoriť si tlak, ale robili príliš veľa chýb v rozohrávke a mali problémy dostať sa z vlastného pásma. V 47. minúte bol v dobrej pozícii Lantoši, no minul a pokus Faška-Rudáša Klimeša neprekvapil. Slováci sa v 49. minúte pripravili o presilovku, keďže Faško-Rudáš ihneď po buly posunul puk rukou a dostal dve minúty za zdržovanie. Pokračovalo sa tak 5 na 5. V 52. minúte predviedol svoju rýchlosť Kašlík, ktorý po ľavej strane prešiel z vlastného pásma až pred Klimeš a tesne minul. V 55. minúte mu to nevyšlo ani z druhej strany, keď sa šikovne natlačil pred bránku. Slováci odvolali Hlavaja necelé štyri minúty pred koncom, no v 57. minúte rozhodol do prázdnej bránky Zábranský - 1:4. V závere ešte znížil Takáč.

hlasy po zápase:

Peter Frühauf, asistent trénera SR: "Vieme, že z týždňa na týždeň sa bude kvalita tímov zvyšovať. Proti Čechom sme nečakali nič ľahkého. V úvode sme prehrali veľa súbojov a Česi boli efektívni. Chalanom slúži ku cti, že ich dokázali zastaviť a chytili sa gólom v presilovke. Potom sme boli odvážnejší, vyhrávali sme viac súbojov a držali sme sa na puku v útočnom pásme. V závere sme to mohli zdramatizovať, ale nevyužili sme naše šance. Musíme si veľa vecí rozobrať a pristúpiť k nim inak."

Matúš Sukeľ, kapitán SR: "Zápas sme si prehrali už v prvej tretine, v tej pasáži, keď sme dostali tri rýchle góly. Ale už ten začiatok nebol dobrý. Česi mali veľa šancí, podržal nás brankár, ale potom išiel ich hráč sám na bránku a ďalšie dva góly sme dostali spred bránky. To sa nám nemôže stávať. Na prvú tretinu musíme byť viac pripravení."

Andrej Kudrna, strelec prvého gólu SR: "Začiatok nebol taký, aký by sme chceli. V prvej tretine sme sa hľadali, povedali sme si niečo v šatni a ďalších 40 minút bolo lepších. Viac sme si verili a od toho sa musíme odraziť do ďalšieho zápasu. Musíme si dať záležať na tom začiatku a pokračovať tak, ako sme hrali v druhej a tretej tretine."

Mário Grman, obranca SR: "Možno sme proti nim nastúpili s väčším rešpektom, ako sme mali a v prvej tretine boli jasne lepší, vyhrávali v osobných súbojoch a boli dôraznejší pred bránkou. My sme Samovi veľmi nepomohli. Od druhej tretiny sa to však zlepšilo a verím, že zajtra v tom budeme pokračovať. Pristúpime k tomu lepšie od začiatku zápasu."










Sukeľ po prvom derby s ČR: Prehrali sme si to v prvej tretine



Slovenskí hokejisti si pripísali druhú prehru v príprave na majstrovstvá sveta. V prvom "federálnom derby" proti Čechom ťahali za kratší koniec hlavne v úvodnej tretine a práve tá rozhodla o konečnom výsledku. Hostia v jej druhej polovici strelili tri góly a zverenci trénera Craiga Ramsayho už nedokázali stiahnuť manko.

Hlavný kouč počas prvej prestávky v kabíne musel hráčom dohovárať a jeho slová padli na úrodnú pôdu. Prvý gól domácich strelil v 23. minúte v presilovke Andrej Kudrna a odvtedy bol duel už vyrovnaný. Slováci mali viacero sľubných šancí aj tri presilovky po sebe, ale nepodarilo sa im skórovať. Čechom trikrát pomohla aj bránková konštrukcia. Kým v prvej tretine prestrieľali hostia domácich vysoko 19:3, v ďalších dvoch bol pomer striel vyrovnaný 11:11.

"Zápas sme si prehrali už v prvej tretine, v tej pasáži, keď sme dostali tri rýchle góly. Ale už ten začiatok nebol dobrý. Česi mali veľa šancí, podržal nás brankár, ale potom išiel ich hráč sám na bránku a ďalšie dva góly sme dostali spred bránkového priestoru. To sa nám nemôže stávať. Na prvú tretinu musíme byť viac pripravení," zhodnotil duel Matúš Sukeľ. Dvadsaťosemročný útočník mal na drese kapitánske céčko, úlohu lídra si zopakoval po roku opäť v Trenčíne, a aj on sa cez prvú prestávku snažil pozdvihnúť morálku tímu: "Všetci sme boli nespokojní s prvou tretinou a chceli sme to zmeniť, takže sme si cez prestávku niečo povedali. Musíme hrať zodpovednejšie, aktívnejšie a vyhrávať osobné súboje. Myslím si, že to nám robilo najväčšie problémy v prvej tretine a z toho pramenili aj tie inkasované góly."

Domácich hráčov mrzeli aj nevyužité šance, pri ktorých sa mohli dotiahnuť na rozdiel gólu. Nebolo ich však veľa, keďže Česi umne bránili stredné pásmo a strážili si náskok. "Proti Čechom sme nečakali nič ľahké. V úvode sme prehrali veľa súbojov a Česi boli efektívni. Chalanom slúži ku cti, že ich dokázali zastaviť a chytili sa gólom v presilovke. Potom sme boli odvážnejší, vyhrávali sme viac súbojov a držali sme sa na puku v útočnom pásme. V závere sme to mohli zdramatizovať, ale nevyužili sme naše šance. Musíme si veľa vecí rozobrať a pristúpiť k nim inak," povedal asistent trénera Peter Frühauf: "Na tejto úrovni sa každá chyba trestá. My sme mohli potrestať ich chyby, ale nestalo a naozaj musíme popracovať na tom, aby sa zlepšila naša efektivita, pretože tak veľa tých gólových príležitostí nebude."

Slovenskí hokejisti môžu svojim susedom odplatiť prehru už v sobotu v Bratislave. Duel je na programe už o 14.00 h a tak nemajú veľa času na oddych. Dva náročné zápasy za sebou ich však čakajú aj na šampionáte v Prahe a Ostrave a tak to pre hráčov i trénerov bude dobrá príprava. Ramsay sa venoval v dlhšom príhovore po zápase aj tomu. "Vždy je na mieste vstúpiť chalanom do hláv, hlavne, keď nás zajtra čaká ten istý súper. Potrebujeme to, takéto zápasy budeme hrať aj na majstrovstvách sveta. Je to pre nás veľký test. Súper má veľkú kvalitu, ale ak budeme hrať ako tím, budeme dodržiavať veci a v určitých fázach si hru zjednodušovať, tak môžeme byť proti tak kvalitnému tímu úspešní," uviedol Frühauf.

Asistent trénera prezradil, že pred druhým duelom nebude veľa zmien v zostave. Namiesto Samuela Hlavaja by sa mal do bránky postaviť jeden z dvojice Stanislav Škorvánek a Matej Tomek a tréneri pravdepodobne premiešajú útoky.

Hlavný cieľ tímu je zachytiť úvod duelu. "Začiatok nebol taký, aký by sme chceli. V prvej tretine sme sa hľadali, povedali sme si niečo v šatni a ďalších 40 minút bolo lepších. Viac sme si verili a od toho sa musíme odraziť do zajtrajšieho zápasu. Musíme si dať záležať na tom začiatku a pokračovať tak, ako sme hrali v druhej a tretej tretine," dodal strelec prvého gólu Andrej Kudrna.