Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Šupler sa vrátil s túžbou pomôcť: Jednoducho, priamočiaro, agresívne

Július Šupler Foto: TASR/Dušan Hein

S odstupom času priznal, že vlaňajší bojkot reprezentantov ho veľmi zabolel, no nastolenej ceste spájania predpovedá pozitívnu budúcnosť.

Augsburg 5. novembra (TASR) - Július Šupler sa vrátil k práci v slovenskom hokeji, aby mu prostredníctvom jednoduchosti, priamočiarosti a zdravej agresivity pomohol rásť. S odstupom času priznal, že vlaňajší bojkot reprezentantov ho veľmi zabolel, no nastolenej ceste spájania predpovedá pozitívnu budúcnosť. Za najvzornejší príklad procesu obrovskej snahy a driny v súvislosti s rastom slovenského hokeja označil Mariána Hossu, ktorý ho svojím nedávnym úspechom takmer rozplakal.

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) vymenoval Šuplera tento týždeň do funkcie konzultanta realizačného tímu reprezentácie. "Bolo to obrovské prekvapenie, no som veľmi rád, že som späť pri hokeji. Mám ho veľmi rád. Urobím všetko preto, aby som svoje skúsenosti odovzdal v prospech mužstva a realizačného tímu. Každé víťazstvo ma bude tešiť," prezradil Šupler počas Nemeckého pohára. Hoci sa jeho úlohy pri národnom mužstve postupne vykryštalizujú, s hlavným trénerom Zdenom Cígerom sa už dohodol na najbližších pracovných krokoch. "Som tu na to, aby som svoj postreh poskytol trénerom a pomohol im sfinalizovať ich rozhodnutie. Budem sledovať budúcich súperov, tréningový proces hráčov aj ligové stretnutia, či už u nás alebo v zahraničí," objasnil Šupler.

Bývalý úspešný tréner sa vrátil k práci so slovenským hokejom na medzinárodnej úrovni po osem a pol roku. Po majstrovstvách sveta 2008 v Kanade, kde si slovenskí reprezentanti v baráži udržali elitnú príslušnosť, prenechal reprezentačnú striedačku Jánovi Filcovi. Rok predtým mu na šampionáte v Moskve asistovali súčasní tréneri Zdeno Cíger s Miroslavom Miklošovičom. Po dlhom období vzájomnú spoluprácu obnovili, avšak na iných postoch. "Myslím si, že vychádzame veľmi dobre so Zdenom, Mirom aj Robom Švehlom. Je tu veľa ľudí, s ktorými som v reprezentácii už pracoval. Na Zdena nemám prečo žiarliť. V každej situácii mu chcem pomôcť a poradiť, aby sme dospeli k správnemu rozhodnutiu," uviedol.

Šupler priznal, že Cígera si vždy vážil. Keď sa jeho bývalý zverenec stal v auguste 2015 trénerom reprezentačného tímu, nezávidel mu situáciu, v ktorej sa ocitol. Pri tvorbe vlaňajšej nominácie na Nemecký pohár sa musel Cíger vyrovnať s bojkotom približne 50-člennej skupiny bývalých i súčasných reprezentantov, ktorí požadovali rázne zmeny v slovenského hokeji, predovšetkým v zväzových štruktúrach. "V tých časoch to mal veľmi ťažké. Takmer nikto neakceptoval jeho ponuku. Ukázal však vôľu pomôcť slovenskému hokeju, a to si na ňom veľmi vážim. Budem mu držať palce a priať, aby sa mu darilo," odkázal Šupler svojmu "nadriadenému".

A práve reprezentačný bojkot výrazne zatriasol s celým slovenským hokejom. Chladným nenechal ani Júliusa Šuplera, ktorý sa k vzniknutej situácii nechcel vyjadrovať, no napokon priznal, že bojkotovanie akcií národného tímu zo strany hráčov ho zarmútilo. "Veľmi ma to zabolelo. Snažil som sa niečo urobiť aj ja, ale najlepším riešením pre všetky strany bolo dospieť k racionálnemu názoru. Bolo potrebné byť nápomocný, ústretový a toto mnohým pomohlo. Aj v opozícii uznali, že je správne sa spájať. Sme malý národ, no máme osobnosti a musíme ich využiť. Nemôžeme vidieť všetko len v čiernych farbách. Musíme pracovať, využívať nové metódy a smery."

Od Šuplerovho odchodu zo slovenskej reprezentácie v roku 2008 sa situácia na medzinárodnej scéne zmenila. Rozdiely medzi mužstvami elitnej kategórie majstrovstiev sveta sa skresali, viacero európskych národov postúpilo na vyššiu úroveň. Len Slovensko podľa mnohých kritikov v tomto čase stagnovalo, pričom problémy v jeho raste po hokejovej stránke naďalej pretrvávajú. Šupler sa preto stotožnil s Cígerovou reformou prestavby národného tímu, ktorá sa zakladá na generačnej obmene. "Hokej išiel míľovými krokmi dopredu. Obmena bola nutná a som rád, že táto etapa v našej reprezentácii nastala. Teší ma, že väčšina súčasnej generácie hrá v zahraničí. Postupom času sa títo chlapci môžu vypracovať na takú úroveň, že aj slovenský hokej sa posunie vyššie. V NHL ich síce nemáme veľa, zrkadlo nám nastavil aj tohtoročný draft, v ktorom sme neuspeli, ale musíme sa snažiť zachytávať vývojové trendy vo svete. Videli sme, o čom je kanadský hokej - jednoduchosť, priamočiarosť, agresivita. To sa musí odzrkadliť aj v našej práci," zdôraznil Šupler.

Najžiarivejším vzorom súčasného slovenského hokeja je podľa bývalého kouča Marián Hossa. Elitný krídelník získal v drese Chicaga trikrát Stanleyho pohár a nedávno sa stal 44. hráčom NHL, ktorému sa poradilo prekonať 500-gólovú métu v základnej časti. Keďže Hossa v rannej kariére prešiel v tréningovom procese aj cez Šuplerove ruky, uznávaný tréner si k nemu vybudoval veľmi blízky osobný vzťah. V sezóne 1997/1998 ho vyslal do veľkého hokeja z Portlandu Winter Hawks, s ktorým spoločne s Andrejom Podkonickým získali Memorial Cup, juniorskú obdobu Stanleyho pohára. "Videl som krátky šot, keď Marián nastúpil na ľad s celou rodinou. Bolo to niečo úžasné, vrátane zábavy s malou dcérkou. Mal som zimomriavky na chrbte a slzy v očiach. S Mariánom sme boli spätí od jeho 12-13 rokov. Videl som ako rastie, ako sa adaptoval v Portlande, kde sme mali spoločnú radosť z Memorial Cupu. Teraz prekročil 500-gólovú métu, to je niečo fantastické. Je to najlepšia reprezentácia slovenského hokeja," dodal Šupler.