Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Tréner českej reprezentácie Růžička pod tlakom kauzy končí

Tréner českej hokejovej reprezentácie Vladimír Růžička (hore) sleduje svojich zverencov v semifinále zápasu Kanada - ČR na MS v hokeji 2015 v Prahe 16. mája 2015. Foto: TASR/AP Photo

Po posledných obvineniach zvolal prezident Českého zväzu ľadového hokeja Tomáš Král na stredu mimoriadne zasadnutie výkonného výboru, na ktorom chce celú kauzu riešiť.

Praha 9. júna (TASR) - Vladimír Růžička končí vo funkcii trénera českej hokejovej reprezentácie.

„S ohľadom na pokračovanie mediálnej kampane, ktorá je proti mojej osobe už od doby pred domácim hokejovým šampionátom sústavne a účelovo vedená, som sa rozhodol odstúpiť z funkcie trénera českého hokejového národného mužstva. Prezidenta Českého zväzu ľadového hokeja som o svojom rozhodnutí už informoval,“ cituje internetový portál isport.blesk.cz vyhlásenie kouča.

Růžička bol obvinený niekoľkými rodičmi z prijímania peňazí za to, že ich deti budú hrať v Slavii. Tréner rezignoval deň pred mimoriadnym zasadnutím výkonného výboru Českého zväzu ľadového hokeja, ktorý sa mal zaoberať jeho zotrvaním vo funkcii.

„Akékoľvek obvinenia odmietam a budem sa im brániť tak, aby som dosiahol úplné očistenie svojho mena. Rozhodol som sa však, že nebudem členov výkonného výboru Českého zväzu ľadového hokeja vystavovať nepríjemnej povinnosti rozhodovať o mojom zotrvaní pri národnom tíme a preto zo svojej funkcie odstupujem,“ pokračoval.

Aféru odštartoval Miroslav Palaščák zverejnením nahrávky na serveri Youtube. Růžička mal od neho prijať 500-tisíc českých korún výmenou za to, že jeho syn bude v Slavii hrať. Úspešný reprezentačný tréner čelí za to trestnému stíhaniu pre podozrenie z korupcie. Teraz prišiel s ďalšou reportážou Český rozhlas, v ktorého vysielaní sa s poslucháčmi podelilo o svoje skúsenosti s Růžičkom niekoľko rodičov. "Pan Mouček mi hovoril, že Růžička by synovi zohnal miesto v Moste, keď dám 150-tisíc. Tam na neho čakali a mal to zariadené. Vedeli o ňom, takže vyfasoval výstroj, začal s nimi trénovať, odohral priateľský zápas, dal gól, darilo sa mu. Ale ja som nezohnal tie peniaze, takže v priebehu 14 dní ho vyhodili," zverejnil svoj príbeh Jiří Ptáčník. Kamarát Růžičku Jiří Mouček akékoľvek podozrenia odmieta a vyjadriť sa nechcel, pretože mu to zakázal advokát, rovnako ako Růžičkovi.

Ďalší rodičia, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti s Růžičkom, sa rozhodli zostať v anonymite. Podľa jednej matky si reprezentačný tréner, ktorý bude od novej sezóny viesť na klubovej úrovni extraligového nováčika Piráti Chomutov, zažiadal aj o peniaze za prestup jej syna. "Bolo to telefonicky, išlo o sto tisíc, ale jednoducho som to zamietla. Bohužiaľ som nedisponovala týmito prostriedkami a nebola som taká bohatá, aby som si to mohla dovoliť," povedala podľa portálu hokej.cz s tým, že by synovi Růžička mohol údajne zariadiť prvú ligu v Brne. Podľa nej rozhodne nešlo o sponzorský dar ani pôžičku: "Bolo to do vrecka."