Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Slovinci zdolali Rakúšanov, čaká ich Švédsko

Slovinskí hráči oslavujú gól do bránky Rakúska v hokejovom zápase osemfinále Slovinsko - Rakúsko na ZOH 2014 v Soči 18. februára 2014. Foto: TASR/AP Photo

Hviezdou duelu sa stal slovinský brankár Robert Kristan.

Soči 18. februára (TASR) - Hokejisti Slovinska zvíťazili v utorkovom kvalifikačnom stretnutí na ZOH v Soči nad Rakúskom 4:0 a postúpili do štvrťfinále.

V ňom sa zverenci trénera Matjaža Kopitara stretnú so Švédskom. Hviezdou duelu sa stal slovinský brankár Robert Kristan. Gólman extraligovej Nitry pochytal všetkých 30 striel Rakúšanov a zaznamenal svoj premiérový shutout na turnaji.

Priebeh zápasu


Rakúšania nastúpili do stretnutia v bránke s Langem, ktorý dostal prednosť pred skúsenejším Starkbaumom. V zostave súpera po jednozápasovej absencii za faul na Slováka Kopeckého nechýbal obranca Kovačevič. Ambície Slovincov naznačil už po 30 sekundách hry Kopitar, ktorého strela skončila na ľavej žŕdke Langeho bránky. Rovnako si v 3. minúte počínal Rakúšan Unterluggauer, keď jeho pokus zastavila horná konštrukcia Kristanovej svätyne. Skóre sa menilo o tri minúty neskôr. V presilovej hre dostal puk do priestoru medzi kruhmi Kopitar a presnou strelou medzi Langeho betóny skóroval. Rakúšania mohli vyrovnať v polovici prvej tretiny, ale Grabnerov pokus po krížnej prihrávke od Vaneka výborným zákrokom kryl Kristan. V 12. minúte využil laxný prístup súpera v presilovke Urbas a samostatnú akciu vo vlastnom oslabení zakončil presným pokusom nad Langeho lapačku - 2:0.

Aj v druhej tretine pôsobili Slovinci aktívnejším dojmom a ich prevahu zúročil obranca Kovačevič, ktorý si v 24. minúte nakorčuľoval do priestou medzi kruhmi a po prihrávke od Davida Rodmana prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste. Rakúšania následne zvýšili tempo, vytvárali si šance, ale ich pokusy končili buď na blokujúcich slovinských obrancoch alebo na pozornom Kristanovi.

V záverečnej časti hry sa Slovinci už len sústredili na pozornú defenzívu, dobre bránili stredné pásmo a čakali na chybu súpera. Rakúšania sa snažili, tri a pol minúty pred koncom odvolali brankára, ale napokon ani raz nenašli recept na prekonanie slovinskej obrany. Kristan vychytal aj Vaneka, ktorý sa sám rútil na gólmana extraligovej Nitry, a nakoniec za 30 zásahov zaznamenal svoj premiérový shutout na turnaji.

Slovinci napokon zvíťazili 4:0, keď do prázdnej bránky ešte skóroval Muršak, a pri svojej premiére na olympijskom turnaji dosiahli historický úspech. Vo štvrťfinále sa zverenci trénera Matjaža Kopitara stretnú s najlepším tímom po základnej časti Švédskom.


Slovinsko - Rakúsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Góly:
6. Kopitar (Tičar, Jeglič), 12. Urbas (Kovačevič), 24. Kovačevič (D. Rodman, Muršak), 58. Muršak (D. Rodman). Rozhodovali: Jackson (USA), Šindler (ČR) - George, Woodworth (obaja USA), vylúčení: 3:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, 6821 divákov

Zostavy:
Slovinsko:
Kristan – Kranjc, Pretnar, Kovačevič, Robar, Gregorc, Pavlin, Podlipnik, Tavželj - D. Rodman, Kopitar, Muršak – Jeglič, Sabolič, Tičar - M. Rodman, Razingar, Urbas – Pance, Mušič, Goličič

Rakúsko: Lange - Trattnig, Lakos, Pöck, Lukas, F. Iberer, Altmann, Unterluggauer, Lukas – Vanek, M. Raffl, Grabner - Lebler, Latusa, Koch - Nödl, Hundertpfund, T. Raffl - Welser, Oberkofler, M. Iberer


Hlasy po zápase:

Sabahudin Kovačevič (obranca Slovinska): "Po víťazstve nad Slovenskom hovorili novinári o najdôležitejšom triumfe v našej hokejovej histórii. Ale dnes sme dosiahli ešte viac."

Anže Kopitar (útočník Slovinska): "Včera som sa rozprával so (kanadskou legendou) Stevom Yzermanom. Povedal, že slovinský hokej sleduje už niekoľko rokov a že výkonnostný vzrast nášho tímu je obdivuhodný. Počuť niečo také od veľkej osobnosti, ako je on, je neuveriteľné."

Thomas Vanek (útočník Rakúska): "Sme veľmi sklamaní, ale súper bol dnes lepší. Hrali nekompromisne, tvrdo v obrane. Ak by sa nám podarilo streliť gól v úvode, možno by bol priebeh duelu iný. Nanešťastie pre nás sa tak nestalo."

Michael Grabner (útočník Rakúska): "Na začiatku stretnutia sme mali dostatok šancí, vrátane tej mojej. Ak však nedáte gól, zápasy sa vyhrávajú iba veľmi ťažko."