Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Čanky nesúhlasí s verdiktom SZĽH, od Šatana žiada ospravedlnenie

Na archívnej snímke Milan Čanky. Foto: TASR/Branislav Račko

Generálny manažér klubu povedal, že si vyžiadal aj stanovisko hlavného kontrolóra SZĽH Jaromíra Šmátralu.

Liptovský Mikuláš 25. septembra (TASR) - Generálny manažér hokejového klubu MHK 32 Liptovský Mikuláš a. s. Milan Čanky nesúhlasí s dôvodmi a verdiktom Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), ktorý zamietol prevod licencie spoločnosti MHK 32 a.s. na nový subjekt ŠK 32 Liptovský Mikuláš. Zároveň vyzval prezidenta zväzu Miroslava Šatana, aby sa mu verejne ospravedlnil za výroky počas na jeho adresu.

Snaha o prevod licencie na nový subjekt sa ťahá už niekoľko mesiacov. VV SZĽH v stredu uviedol, že ho neschválil z troch dôvodov: "- na základe stanoviska hlavného kontrolóra mesta Liptovský Mikuláš, v ktorom napadá platnosť zmluvy o predaji časti podniku MHK 32 a.s., a tiež so stanoviskom primátora mesta k danej veci, ktoré si navzájom výrazne odporujú.

- v celej veci prebiehajú dve trestné stíhania klubu MHK 32 Liptovský Mikuláš.

- Vzniká dôvodné podozrenie, že prezident klubu pán Čanky chce previesť licenciu na nový subjekt, aby sa zbavil vzniknutých dlhov v starom klube."

Čanky sa ku všetkým bodom vyjadril na piatkovej tlačovej konferencii. Podľa jeho slov sa SZĽH nemal riadiť stanoviskom hlavného kontrolóra mesta, keďže to je podľa neho nepravdivé: "Klub nebol oboznámený so stanoviskom hlavného kontrolóra mesta, na základe ktorého údajne zväz rozhodol o zrušení licencie. Keďže MHK 32 Liptovský Mikuláš a. s. nedisponoval týmto pochybným stanoviskom, nemal ani možnosť vyjadriť sa k nemu, vyvrátiť nepravdy, zavádzania a klamstvá v ňom a situáciu zväzu objasniť. Z médií sme sa nakoniec dozvedeli, že dôvodom má byť údajná neplatnosť zmluvy o predaji časti podniku, pričom ani hlavný kontrolór, čo toto tvrdí, ani VV SZĽH nie sú oprávnení posudzovať platnosť alebo neplatnosť takejto zmluvy. VV SZĽH sa tak postavil svojim rozhodnutím do pozície sudcu."

Čanky nesúhlasí ani s druhým bodom: "MHK 32 Liptovský Mikuláš a. s. nemá vedomosť o akýchkoľvek trestných stíhaniach, ktoré by akýmkoľvek spôsobom súviseli zo športovou činnosťou hokejového klubu, respektíve by mohli mať akýkoľvek vplyv na prevod licencie. VV SZĽH zámerne nekonkretizoval tieto dve údajné trestné stíhania, aby pred športovou verejnosťou poškodil dobré meno a tradíciu hokeja v Liptovskom Mikuláši."

Vo svojom stanovisku spochybnil aj tretí bod, keďže podľa jeho slov by klub vyplatil akékoľvek svoje dlhy ešte pred prevodom licencie. "Neviem z čoho vychádza toto dôvodné podozrenie a predpokladám, že sa to ani nikdy nedozviem, keďže ide o umelo vytvorený dôvod. Prevod licencie sa rieši už deväť mesiacov a za tento čas bolo doložených na SZĽH mojou osobou nespočetné množstvo zmlúv, spisov a ekonomických podkladov, na čo máme aj dôkazy, ktoré na zväze sú. Pokiaľ by si pán hlavný kontrolór poriadne naštudoval všetky dokumenty, zistil by, že sa v nich dokladuje, že MHK LM sa zaväzuje vyplatiť všetky záväzky, ktoré by mal ku dňu prevodu licencie. My sme zdokladovali, z čoho tie vyrovnania záväzkov vyplatíme - z odpredaja licencie a zo zmlúv z minulej sezóny z reklám. Takže celá suma by pokryla tú dlžobu, ktorá na starom klube je," uviedol.

Generálny manažér klubu povedal, že si vyžiadal aj stanovisko hlavného kontrolóra SZĽH Jaromíra Šmátralu, ktorý mal potvrdiť, že zmluva medzi MHK 32 a.s. a ŠK 32 Liptovský Mikuláš s.r.o. bola riadne zaevidovaná. "Po doložení všetkých podkladov zo strany ŠK 32 Liptovský Mikuláš s.r.o. boli podľa predpisov SZĽH splnené podmienky na schválenie licencie pre tento subjekt, čo potvrdilo aj právne oddelenie SZĽH, že nový subjekt doložil všetky požadované dokumenty," citoval zo stanoviska kontrolóra SZĽH.

Čanky sa vyjadril aj v výrokom prezidenta SZĽH Miroslava Šatana na jeho osobu, ktoré považuje za urážlivé a žiada od neho ospravedlnenie: "Vyjadril by som sa k pánovi Šatanovi, ktorý ma nazval ukrajinským typom manažéra. Robím hokej celý život, či už ako hráč, potom tréner a teraz už dlhšiu dobu ako manažér. Toto vyjadrenie nie je vhodné tak vysoko postaveného človeka, ani jeho funkcie a ani jeho hokejového umenia, ktorým sa prezentoval v minulosti. Nech si pozrie aj verejnosť, v akých spoločnostiach figurovala moja osoba, ako dopadli, ani jedna nie je v krachu. Prirovnanie mojej osoby k ukrajinskému manažérom je ohováraním a ničím nepodloženými nepravdami, ktorých cieľom je len prekryť šafárenie na SZĽH. Žiadam a vyzývam pána Šatana, aby sa mi verejne ospravedlnil za to, akým spôsobom ma nazval, akým spôsobom ma urazil."