Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Hokej

VIDEO: Nitrania oslávili titul s fanúšikmi

Hokejisti HK Nitra v piatok 26. apríla 2024 oslávili spolu s fanúšikmi svoj druhý titul v histórii najvyššej slovenskej súťaže. V priestoroch mestského Amfiteátra ich búrlivým potleskom a skandovaním chorálov vítali tisícky priaznivcov. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Medzi hráčmi panovala výborná nálada, ktorú si užívajú už od stredajšieho rozhodujúceho duelu so Spišskou Novou Vsou.

Nitra 26. apríla (TASR) - Hokejisti HK Nitra v piatok oslávili spolu s fanúšikmi svoj druhý titul v histórii najvyššej slovenskej súťaže. V priestoroch mestského Amfiteátra ich búrlivým potleskom a skandovaním chorálov vítali tisícky priaznivcov.

Nitrania zorganizovali prvé majstrovské oslavy v roku 2016, keď "vypredali" Svätoplukovo námestie v centre mesta. Tentoraz zavítali oslavy na mestský Amfiteáter, kam hráčov priviezol klubový autobus. Pri oslavách druhého titulu s Nitrou bol opäť tréner Antonín Stavjaňa, ktorý je známy tým, že jeho medaily končia po sezóne v rukách fanúšikov a inak tomu nebolo ani teraz. "Už ju nemám, tieto artefakty neskladujem. Myslím si, že sú iní ľudia, ktorým urobia radosť," povedal 61-ročný český kouč, ktorý avizoval, že v najbližších dňoch sa rozhodne o svojej budúcnosti, keďže od vedenia Nitry má ponuku na pokračovanie. O jeho služby má však podľa medializovaných správ záujem aj HC Sparta Praha, kde by bol súčasťou trénerského tandemu s Pavlom Grossom. V stredu si však užíval najmä spoločné oslavy s fanúšikmi. "Emócie sú pozitívne, znamená to, že sme zavŕšili nejaký krásny príbeh. Keď sme zvládli sériu s Trenčínom a išli sme na Poprad, tak som hráčom povedal, že ideme na tzv. ´mission impossible´, napokon máme titul. Nám sa podarilo ukončiť každú sériu doma, to je podľa mňa najväčší bonus," uviedol Stavjaňa pred vystúpením na slávnostné pódium.

Jeho asistent Ivan Švarný prišiel pred play off s nápadom, aby sa do šatne priniesla kovová reťaz, na ktorú sa budú pripínať puky v prípade víťazstiev. Napokon na nej v stredu viselo 15 pukov, z toho štyri zlaté. Reťaz však symbolizovala aj tímové puto, ktoré je potrebné pri veľkých úspechoch. "Je to súčasť príbehu. Bolo veľmi veľa rituálov, ktoré dodržiavali fanúšikovia či vedenie. To už sa ani nedá vypovedať, čo všetko sme opakovali, keď už sme si mysleli, že to je vec, ktorá ovplyvní výsledok. Niekto možno nevymenil ponožky. Skladali sme dokopy veľa vecí a reťaz je veľmi pekná symbolika," poznamenal Stavjaňa a dodal, že už jeho otec mu v minulosti predvídal úspechy: "Vždy mi hovoril, ´Tondíku´, ty si sa narodil v nedeľu, ty budeš mať šťastie."

Medzi hráčmi panovala výborná nálada, ktorú si užívajú už od stredajšieho rozhodujúceho duelu so Spišskou Novou Vsou. "Je to paráda, prvé dni po titule mi nevyšli, oslavoval som viac, ako by sa patrilo. Má to teraz svoju daň, necítim sa teraz celkom najlepšie, ale dal som si jedno pivko, nech sa to celé vyrovná," uviedol k bujarým oslavám útočník Tomáš Hrnka, ktorý má na svojom konte aj dva tituly s HC Košice a jeden s HC ´05 Banská Bystrica. Prvý titul v kariére získal naopak Matej Bača. "Je to niečo neskutočné, ťažko sa to opisuje. Pocity po zápase boli úžasné, bol to chaos na tribúnach aj na ľade. Najradšej by som mal GoPro kameru na hlave, pozrel si to niekedy a pamätal si to všetko, pretože sa to udialo veľmi rýchlo," povedal Bača, ktorý bol na ľade v čase "zlatého" gólu Miloša Bubelu, ktorý nastrelil do kolena brániaceho hráča a puk prepadol do bránky: "Keď som videl puk v bráne, tak som sa začal tešiť, zahodil som rukavice aj hokejku, ale potom mi napadlo, že či som náhodou nevidel zle. Na pol sekundy ma to zmrazilo, ale našťastie som to videl dobre. Prišla na mňa úľava a pocit radosti z toho, že to, čo sme chceli, sme aj dosiahli."

Viac sa dočítate TU.


Nitrania v základnej časti predvádzali kolísavé výkony, dokázali uspieť iba v jednom z úvodných siedmich duelov ročníka a spadli až na samé dno extraligovej tabuľky. Od neho sa postupne dokázala odraziť výbornými výkonmi v októbri, resp. v novembri. Tesne pred vyraďovacou fázou "corgoni" upadli do výsledkovej krízy. Tri kolá pred koncom dlhodobej časti Nitrania mohli spečatiť svoj priamy postup do štvrťfinále na ľade Trenčína, no napriek trojgólovému vedeniu po úvodnom dejstve na ľade Dukly prehrali a napokon sa s "vojakmi" stretli v bojoch o štvrťfinále. Tesný postup ich nabudil a vo štvrťfinále boli prvým tímom, ktorý z ôsmej pozície zdolal víťaza ZČ. V semifinále narazili na Michalovce, ktoré zdolali takisto 4:2 na zápasy a "rozprávkový" záver sezóny zakončili jednoznačným triumfom nad Spišskou Novou Vsou (4:0). "Bola to sezóna ´hore dole.´ Každé kolo mohol vyhrať hocikto, keďže liga bola veľmi vyrovnaná. Keď sme si to rozobrali na drobné, tak sme si verili na súperov, ktorých sme dostali. Mužstvo dostávalo väčšiu sebadôveru a začalo hrať to, na čo má. Séria s Trenčínom nás stmelila, to bola náročná séria, následne sme mali Poprad, ktorý bol hladný po titule, postavil na to mužstvo, hovoria o tom roky. My sme si však na nich verili, ďalší zlomový moment bol aj duel, keď sme s nimi prehrávali 0:3, ale otočili sme to. Ďalšie dve série sme začali víťazstvami vonku, čo nikto nečakal. Tých momentov je naozaj veľmi veľa a človek by si to potreboval znovu pozrieť," poznamenal 43-ročný kapitán Branislav Mezei, ktorý sa tešil s Nitrou aj pred ôsmimi rokmi a jeho kariéra v jej drese bude pokračovať aj v nasledujúcej sezóne.



Mezei nekončí ani po zlatej sezóne: Ja mám chuť a vedenie ma chce



Hokejisti Nitry si užívajú oslavy druhého titulu v histórii klubu. Pri oboch bol aj súčasný kapitán Branislav Mezei, ktorý zodvihol Pohár Vladimíra Dzurillu vo svojich 43 rokoch, no napriek tomu neplánuje ukončiť aktívnu kariéru. Počas osláv titulu sa vyjadril aj k téme nového štadióna, na ktorý klub spod Zobora túžobne čaká.

Nitrania získali titul 24. apríla 2024, pričom práve Mezei si oblieka dres s číslom 24, všetko dopĺňa výkon držiteľa Zlatej korčule Samuela Bučeka, ktorý nazbieral v play off 24 bodov (11+13). Skúsený obranca vnímal, že symbolika v pamätný deň "corgoňom" priala. "Tú poslednú časť som nevedel, ale ten dátum áno. Dokonca mi v deň zápasu písal kamarát a povedal, že to inak nemôže dopadnúť. Je to dátum, ktorý si veľmi ľahko zapamätám, keď sa ma niekto za 10 rokov bude pýtať. Vyšlo to úžasne, všetko tak, ako má byť," uviedol Mezei pred piatkovými oficiálnymi oslavami v priestoroch mestského Amfiteátra, kam zavítali tisícky nitrianskych priaznivcov. Okrem symboliky čísel si nitrianska kabína vymyslela tradíciu s kovovou reťazou, na ktorú pripínali puky po víťazstvách. Napokon ich na nej v stredu viselo 15, z toho štyri zlaté. Reťaz však symbolizovala aj tímové puto, ktoré je potrebné pri veľkých úspechoch. "Keď tá reťaz má jedno putko, ktoré nie je pevné, tak sa roztrhne. Vnímam to tak, že bola ďalšia vec, ktorá nám v play off veľmi pomohla. Keď sa vyhral zápas a pridávali sme puk, tak to malo svoju emóciu. Bolo to veľmi pekné a chceli sme ju celú zaplniť, čo sa nám podarilo," povedal pre TASR bývalý reprezentant a obranca s 240 zápasmi v zámorskej NHL.

Mezei potvrdil, že napriek zisku titulu neplánuje končiť a dres Nitry si oblečie aj v nasledujúcom ročníku. "Ja mám chuť a vedenie ma chce. To sú dve veci, ktoré sú potrebné na to, aby sa to uskutočnilo. Dnes som čítal, že ´Jarda´ Jágr ide hrať ďalšiu sezónu, tak neviem či som ho nahecoval, ale asi ma nepozná," povedal so smiechom Mezei a pokračoval: "Už sa o tom veku bavíme nejaký čas, už šesť alebo sedem rokov dozadu sa ma novinári pýtali, že či ešte pokračujem. Vždy je to však o tej sezóne a o tom, ako sa človek cíti. Môžem povedať, že v tejto sezóne som sa cítil lepšie, ako v minulej. Baví ma to, som doma, kým je vôľa, tak sa stále dá."

Nitriansky odchovanec verí, že "corgoni" by si raz zaslúžili získať titul aj na novom štadióne, o ktorom sa už niekoľko rokov iba hovorí. "To asi ja nestihnem počas aktívnej kariéry, buďme realisti. Dúfam však, že sa to podarí zrealizovať, pretože fakt by si to Nitra zaslúžila. Videli sme, že vstupenky na finále sa vypredali za tri minúty, keby bol štadión trochu väčší a kultúrnejší, bolo by to krásne. Pri hokeji plánujem zostať aj po kariére, minimálne ako fanúšik a bol by som rád, keby je aréna kultúrna a pekná," povedal Mezei a opäť s humorom dodal na tému symboliky s 52-ročným Jágrom: "Keby som potiahol tak, ako ´Jarda´, tak teoreticky by som to mohol stihnúť. ´Železo treba kuť za horúca´. Teraz sme vyhrali titul, je veľké nadšenie, preto si myslím, že by sa mali rozoberať tieto témy a fakt pre to niečo spraviť. Viem, že je to v riešení, nejaká vizualizácia už asi je, ale nie je kompletná projektová dokumentácia. Asi je potrebné niekam ísť a žiadať, to je prvý krok, ktorý by sa mal udiať. Malo by sa do toho zainteresovať mesto, možno aj štát, dokončiť to, a potom by to bolo reálnejšie."