Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Znarok sa vracia na ruskú striedačku, povedie tím na olympiáde

Oleg Znarok, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na klubovej úrovni trénoval MVD Balašicha, Dinamo Moskva, SKA Petrohrad a Spartak Moskva, v rokoch 2012 a 2013 získal s Dinamom Gagarinov pohár.

Petrohrad 24. septembra (TASR) – Tréner Oleg Znarok sa po troch rokoch vracia na striedačku ruskej hokejovej reprezentácie. V piatok podpísal s Ruskou hokejovou federáciou ročnú zmluvu, povedie tak národný tím na ZOH 2022 v Pekingu aj na MS 2022 vo Fínsku.

Jeho výber, štartujúci pod hlavičkou Ruského olympijského výboru, sa na budúcoročnom svetovom šampionáte stretne v základnej skupine v Helsinkách aj so slovenskou reprezentáciou.

Päťdesiatosemročný Znarok už viedol zbornú v rokoch 2014-2018. Získal s ňou zlato na MS 2014 v Minsku, okrem toho aj jedno striebro (2015) a dvakrát bronz (2016, 2017). S tímom Olympijských športovcov Ruska triumfoval na ZOH 2018 v Pjongčangu. Teraz na poste nahradí Valerika Bragina, ktorý bude ďalej pracovať pri ruskom tíme ako konzultant.

„Znarok má obrovskú autoritu medzi hráčmi z NHL a dúfame, že dokáže zjednotiť národné mužstvo. Je charizmatický tréner, svoje kvality dokázal už v minulosti, keď okrem iného priviedol tím k zisku titulu na majstrovstvách sveta v Minsku," povedal podľa agentúry TASS prezident Ruskej hokejovej federácie Vladislav Treťjak.

Znarok je bývalý hokejový útočník, ktorý sa narodil v Usť-Katave v ZSSR, po rozpade sovietskeho bloku však reprezentoval Lotyšsko. Po konci hráčskej kariéry sa vydal na trénerskú dráhu, prvýkrát sa výraznejšie zviditeľnil počas pôsobenia pri kormidle Lotyšska, ktoré viedol v rokoch 2007-2011. Na klubovej úrovni trénoval MVD Balašicha, Dinamo Moskva, SKA Petrohrad a Spartak Moskva, v rokoch 2012 a 2013 získal s Dinamom Gagarinov pohár, rovnaký kúsok sa mu podaril aj v roku 2017 s Petrohradom.