Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Hokejistu Kováčika volali Kakao, bavil tribúny a hral aj za Chorvátov

Miroslav Kováčik Foto: Facebook

Hokejista Miroslav Kováčik, ktorý bol spätý z dubnickým hokejom, okúsil aj hokejovú exotiku.

BRATISLAVA 15. septembra (Teraz.sk) – Dubnický hokej prišiel v nedeľu o Miroslava Kováčika, ktorý bol vo svojej hokejovej ére veľkým bavičom tribún – na štadióne mu nik nepovedal inak ako jeho prezývkou Kakao.

Kakao sa člnkoval na ľade

logo klubu MHK Dubnica
Foto: MHKDubnica.sk
Prezident MHK Dubnica nad Váhom spomína na kúsky, ktoré by si dnes už dnes na ľade nik netrúfol ani len vyskúšať.

„Keď Kakao strelil gól, sadol na ľad a predvádzal pantomímu. Hokejku použil ako veslo a po ľade sa člnkoval,“ uviedol pre portál Teraz. sk Tibor Paksi.

Inokedy sa zas Kováčik ako zvyčajne postavil na vhodenie buly, ale niečo na ňom nesedelo. Na hlavu si totiž dal brankársku masku. V takom výstroji mu ani v tej dobe nedovolili rozhodcovia ďalej hrať.


Kováčik to v dubnickom tíme v 1. Slovenskej národnej hokejovej lige dotiahol až na kapitána. V jednom tíme sa stretol aj s hokejovou hviezdou Pavlom Demitrom, aj keď medzi nimi bol viac ako desaťročný vekový rozdiel.


Za hokejom zamieril na juh

logo hokejového klubu KHL Záhreb
Foto: hklzahreb.hr
Svoje najlepšie hokejové roky prežil Kováčik v drese Dubnice, ale potom sa pozrel aj do hokejového zahraničia, i keď dosť exotického. Od roku 1997 do roku 2004 (s výnimkou ročníka 2000 až 2001) podľa webu eliteprospects.com pôsobil v chorvátskom hokejovom klube KHL Záhreb a dostal sa aj do chorvátskej reprezentácie. Krajinu „slovenského mora“ trikrát reprezentoval na svetovom šampionáte kategórie C, raz s ňou získa striebornú a raz bronzovú medailu. „On sa mi potom, keď sa k nám vrátil trénovať deti a mládež, chválil tými medailami. Samozrejme, obaja sme sa pri tom aj zasmiali, lebo Chorvátsko nie je práve hokejová veľmoc,“ dodal Paksi.

Kováčikovými rukami prešli mnohí mladí dubnickí hokejisti. Trénoval napríklad aktuálneho hráča HKM Zvolen Emila Bagina, reprezentanta Slovenska na svetovom šampionáte do 20 rokov Michala Valjenta či Petra Kuteja, ktorý v uplynulej sezóne vychytal slovenský titul juniorke Trenčína.

Bývalý hokejista MHK Dubnica nad Váhom Miroslav Kováčik (narodený 1. júna 1963) spáchal v nedeľu 14. septembra samovraždu. Údajne kráčal otočený chrbtom v ústrety vlaku, rušňovodič už nestačil stroj zabrzdiť. V ten istý deň si siahol na život aj bývalý úspešný reprezentačný center Miroslav Hlinka a zákernej chorobe podľahol dlhoročný lekár národného tímu Vladimír Lupták.