Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Tréner Capitals mal pozitívny test na koronavírus, tím povedie Pašek

Na snímke viceprezident hokejového klubu iClinic Bratislava Capitals Dušan Pašek ml. počas tlačovej konferencie hokejového klubu iClinic Bratislava Capitals k aktuálnej situácii v klube v súvislosti s pandémiou koronavírusu 16. októbra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Capitals hlásili prvý prípad koronavírusu po pravidelnom testovaní už pred týždňom, keď mal pozitívny nález útočník Miloš Bubela.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Tréner hokejistov iClinic Bratislava Capitals Rostislav Čada mal pozitívny test na nový koronavírus. Účastník rakúskej ICE Hockey League sa však po povinnej karanténe vracia do súťažného diania a v piatok ho čakal súboj 7. kola na ľade EHC Black Wings Linz, v ktorom namiesto Čadu povedie mužstvo z lavičky viceprezident a generálny riaditeľ klubu Dušan Pašek.

Capitals hlásili prvý prípad koronavírusu po pravidelnom testovaní už pred týždňom, keď mal pozitívny nález útočník Miloš Bubela, autor rozhodujúceho nájazdu z duelu s Innsbruckom (3:2 sn). V súlade s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR tak celé mužstvo muselo nastúpiť do karantény. Po piatich dňoch prebehlo ďalšie testovanie tímu, ktoré odhalilo prítomnosť koronavírusu aj u ďalších dvoch hráčov Maxima Čajkoviča a Brocka Higgsa. Pozitívne testovaných hokejistov izolovali, ostatní hráči sa v utorok večer vrátili do tréningového procesu. Testy potvrdili nákazu aj u trénera Čadu.



"Rosťo sa má dobre, všetkých pozdravuje. Rovnako ako pozitívne testovaní hráči nemá žiadne príznaky ochorenia. Museli sme však rýchlo zareagovať, keďže v piatok hráme v Linzi a v nedeľu v Grazi. Situáciu sme vyriešili tak, že tímu pomôžem na striedačke ja spolu s Romanom Megom a Štefanom Megom, ktorí majú trénerské licencie," informoval Pašek na piatkovom brífingu v Bratislave. "Hlavné slovo na striedačke budem mať ja. S pánom Čadom máme veľmi podobný pohľad na hokej. Pevne verím, že nenastane situácia, že mu budem musieť volať cez prestávku." Ostatní hráči Capitals sú zdraví, tesne pred piatkovým zápasom museli absolvovať ešte jedno testovanie, ktoré malo u všetkých negatívny výsledok. "IHL si to vyžaduje, aby sme náhodou neohrozili súperových hráčov či celú ligu," vysvetlil Pašek. "Ako všetky tímy, aj my sa snažíme bojovať s touto situáciou, ako len vládzeme. Veríme, že budeme úspešní aj v oklieštenej zostave, urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli dobré výsledky."

IHL sprísnila testovanie, na základe nového konceptu budú v kluboch prebiehať antigénové testy na týždennej báze s tým, že raz do mesiaca sa uskutočnia RT-PCR testy. Koncept by mal byť jednotný so Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH). "Na základe nariadenia, ktoré som vo štvrtok dostal od SZĽH, platí, že ak bude mať pozitívny test jeden hráč a ďalší budú negatívni, tak zamieri do karantény iba on a ostatní môžu pokračovať v tréningovom procese," povedal Pašek.



Toho potešilo, že IHL dostala ako jedna z deviatich súťaží výnimku a napriek pandemickým opatreniam môžu Capitals naďalej hrať domáce zápasy v Bratislave. "Sme veľmi vďační, že Ice Hockey League dostala výnimku od hygienických i vládnych autorít a môže pokračovať na území SR. Osobne by som chcel vyjadriť vďaku pánovi štátnemu tajomníkovi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport Ivanovi Husárovi, s ktorým v podstate každý deň komunikujeme. Hráme medzinárodnú súťaž, ak by sme výnimku nedostali, bolo by to pre nás komplikované," povedal generálny riaditeľ klubu. Capitals pracovali aj s verziou, že by nemohli hrať na území SR, pripravovali si preto plán B. "Rokovali sme s majiteľmi arény v rakúskom mestečku Bruck an der Leitha. V podstate je to tréningová hala, jeden z jej spolumajiteľov je môj bývalý spoluhráč a kamarát Ľubomír Pištek. Ďakujem mu, že nám chcel pomôcť. Rokovania boli tak ďaleko, že prebehla aj obhliadka haly a priestorov zo strany vedenia Ice Hockey League a bola veľká šanca, že by nám arénu ako dejisko domácich zápasov schválili." Záložný plán nebolo zatiaľ nutné aktivovať, Capitals sú však pripravení s ním znovu pracovať, ak by sa koronavírusová situácia na Slovensku zhoršovala a viedla k zavedeniu ešte prísnejších opatrení: "Ak by také niečo nastalo, tak by sme na území Rakúska mohli pokračovať v súťaži."

Vedenie IHL sa snaží čo najskôr dohrať odložené zápasy. V utorok budú Capitals dohrávať súboj 1. kola s HC Bolzano Foxes, ktorý museli ešte v septembri odložiť pre prípady koronavírusu v talianskom tíme. "Ice Hockey League chce dohrať stretnutia za všetkých okolností. Je to nastavené dokonca tak, že pokiaľ má tím k dispozícii desať hráčov a brankára, tak by mal nastúpiť na zápas," dodal Pašek.