Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Hokej

Ivana potešil prvý gól iba čiastočne: Po Švédsku vyčistiť hlavy

Závar pred bránkou Slovenska v zápase v skupine medzi Švédskom a Slovenskom na MS v ľadovom hokeji v českej Ostrave v utorok 21. mája 2024. Foto: TASR/AP

Slováci obsadili v základnej skupine 4. miesto, keď v siedmich zápasoch získali 12 bodov.

Ostrava 22. mája (TASR) - Prehra rozdielom piatich gólov nebola pre slovenských hokejistov ideálna rozlúčka so základnou skupinou MS, no pozornosť už smerujú na vyraďovaciu časť. Po utorňajšom stretnutí so Švédskom (1:6) hovorili o potrebe vyčistiť si hlavy a do štvrťfinále s Kanadou nastúpiť s odhodlaním a zodpovedným výkonom. "Dostali sme sa do štvrťfinále, to bol náš základný cieľ, ale bol by som nerád, ak by sme skončili už tam. Tento tím má na viac," uviedol obranca Michal Ivan, ktorý bol strelec jediného slovenského gólu proti Švédom.

V tretej tretine sa za stavu 0:5 dostal do prečíslenia, v ktorom si nakorčuľoval pred brankára Filipa Gustavssona a zakončil do odkrytej bránky po prihrávke Juraja Slafkovského. "Ten gól som si nemohol veľmi užiť, keďže sme prehrali. Už vlastne ani nič neznamenal, ale som, samozrejme, rád, že mi to padlo. Tomášovi Tatarovi som aj povedal, nech mi skúsi vybaviť ten puk, hoci viem, že tieto s čipom si nemôžeme nechať," poznamenal Ivan.

Až v záverečnom zápase skupinovej fázy sa prvýkrát na šampionáte dostal do hry útočník Viliam Čacho. Nastúpil v tretej formácii s krídlami Milošom Kelemenom a Pavlom Regendom. Nahradil Martina Pospíšila, ktorý sa posunul do prvého útoku k Jurajovi Slafkovskému a Petrovi Cehlárikovi, keďže ich doterajší center Marek Hrivík nehral. Svoju premiéru na MS 2024 si predstavoval inak. "Po dlhšej prestávke to nebolo ideálne. Po tom, čo sa Martin Pospíšil zranil, sme hrali s tromi centrami. Telo dostalo zabrať, ale ako šiel zápas, tak som sa cítil lepšie. Švédi hrali naozaj dobre, ale aj my sme im k tomu pomohli. Nezískavali sme puky forčekovaním a všetky tri tretiny sme im dali zadarmo. Majú kvalitný tím s mnohými hráčmi z NHL, no my sme im to uľahčili," mrzelo Čacha.

Slováci obsadili v základnej skupine 4. miesto, keď v siedmich zápasoch získali 12 bodov. Medzi osmičku najlepších sa dostali napriek prehre s Lotyšskom (2:3 sn), ktoré predtým stratilo niekoľko bodov s papierovo slabšími súpermi a o šancu na štvrťfinále definitívne prišlo po utorňajšej prehre s USA (3:6). Slováci sledovali duel, ktorý spečatil ich postup, iba na diaľku, keďže sa počas neho už pripravovali na Švédov. Tí potvrdili rolu favorita a zverencov Craiga Ramsayho výrazne prevýšili nielen v góloch, ale aj v strelách na bránku - 43:18. "Videli sme, čo nás môže čakať o dva dni (vo štvrťfinále s Kanadou, pozn.). Musíme sa na to dobre pripraviť, hrať z defenzívy a počkať si na chybu. Vieme, akú silu má Kanada, ale takisto vieme aj o jednej slabine. Dostali už veľa gólov, to sa pokúsime využiť," poznamenal najproduktívnejší slovenský hráč na MS Libor Hudáček (5+4). Narážal tým na 18 inkasovaných gólov Kanady, čo je napriek jej prvenstvu v skupine najvyšší súčet spomedzi pražských štvrťfinalistov. Slováci sa po súbojoch v ostravskej aréne sťažovali na veľké teplo a očakávajú, že v Prahe to bude lepšie: "Myslím si, že v tamojšej hale nebude také teplo. Hrali sme tam s Třincom proti Sparte a bol tam výborný ľad a chladno. Vedia, čo majú robiť. Podmienky však budú rovnaké pre oba tímy. Mali by sme si veriť a využiť to," poznamenal Hudáček.