Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Ján Laco podpísal s Barysom Astana ročnú zmluvu

Na snímke brankár Ján Laco p Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský brankár tak smeruje za trénerom Andrejom Nazarovom, ktorý sa takisto s Astanou dohodol na spolupráci.

Astana 30. júna (TASR) - Slovenský hokejový brankár Ján Laco skompletizoval svoj príchod do klubu KHL Barys Astana podpisom ročnej zmluvy. Informovala o tom oficiálna internetová stránka kazašského účastníka nadnárodnej súťaže.

Laco má síce až do roku 2016 podpísaný kontrakt s Donbassom Doneck, ale vedenie KHL ho pozastavilo po tom, čo klubu nedovolilo účinkovať v nadchádzajúcej sezóne v súťaži pre politické nepokoje na Ukrajine. V Astane by sa mal vicemajster sveta z roku 2012 hlásiť okolo 10. júla a začať s tímom prípravu na novú sezónu.

Slovenský brankár tak smeruje za trénerom Andrejom Nazarovom, ktorý sa takisto s Astanou dohodol na spolupráci. Tridsaťdvaročný brankár mal ťažší rozbeh na začiatku uplynulej sezóny a pevnejšie miesto v ukrajinskom tíme získal až pred olympijským turnajom v Soči. Následne sa prebojoval s Doneckom do semifinále play off v Západnej konferencii cez Dinamo Riga, v boji o finálovú účasť však nestačil na pražský Lev. Ešte v základnej časti odchytal 14 duelov, v ktorých si na svoje konto pripísal desať víťazstiev. Vo vyraďovacej fáze sa následne objavil v bránke osemkrát, s priemerom 1,71 gólu na zápas dosiahol 93,4-percentnú úspešnosť zásahov. V drese Astany dohral uplynulú sezónu aj slovenský obranca Kristián Kudroč, no ten už v máji prestúpil do Avangardu Omsk.

Laco v minulosti pôsobil na Slovensku v Nitre, Zvolene, Košiciach a Liptovskom Mikuláši. Do KHL sa dostal až cez projekt Lev Poprad, ktorý sa však po svojej prvej sezóne presťahoval spod Tatier do Prahy. Laco následne odišiel do ukrajinského Donecka, kde ho viedol tréner Július Šupler. Kvalitnými výkonmi si vybojoval miestenku aj v reprezentačnom výbere SR. Na MS 2012 v Helsinkách patril k jeho oporám a doviedol ho ako najlepší brankár šampionátu až k zisku strieborných medailí. Jednotkou tímu trénera Vladimíra Vůjteka bol aj na tohtoročných MS v Minsku, na ktorom Slováci obsadili 9. priečku.