Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

Obhajca titulu končí, Fíni v derby nestačili na Švédsko

Fín Alex Lintuniemi korčuľuje okolo Švédov, ktorí sa tešia po góle Gustava Forslinga vo štvrťfinálovom zápase juniorského svetového šampionátu hráčov do 20 rokov v kanadskom meste Toronto, 2. januára 2015. Foto: TASR/AP

V repríze finále vlaňajšieho svetového šampionátu dvadsiatok rozhodla záverečná tretia tretina.

Montreal/Toronto 2. januára (TASR) - Prvú semifinálovú dvojicu na MS hokejistov do 20 rokov v Kanade utvorili Rusko a Švédsko. Zborná zvíťazila v úvodnom štvrťfinálovom súboji v Montreale nad rovesníkmi z USA tesne 3:2, Švédi následne v repríze finále vlaňajšieho svetového šampionátu zdolali v Toronte obhajcu titulu Fínsko 6:3.

Mladí ruskí hokejisti, ktorí na MS do 20 rokov obhajujú bronzové medaily, síce prehrali záverečné dva zápasy v základnej skupine, no na play off sa pripravili veľmi dobre. Základy triumfu nad USA položili už v úvodnej tretine, ktorú vyhrali gólmi Ivana Barbašjova a Alexandra Šarova 2:0. Američania síce dokázali v ďalšom priebehu zdramatizovať duel a priblížiť sa súperovi na rozdiel gólu, vyrovnať sa im však nepodarilo. Po roku sa tak história zopakovala, aj na vlaňajšom šampionáte v Malmö USA ako vyššie nasadený tím podľahli Rusom v rovnakej fáze (3:5).



Fíni nebudú na šampionát v Kanade spomínať v dobrom. Najprv ledva postúpili zo základnej skupiny do štvrťfinále a v ňom nestačili v severskom derby na rivala zo Švédska. Po prvej bezgólovej tretine sa "Suomi" ujali vedenia v 22. minúte zásluhou Juusa Ikonena, no súper odpovedal tromi gólmi v priebehu štyroch minút. Obhajca trofeje sa dokázal z gólovej smršte rýchlo otriasť a ešte do konca tretiny sa mu podarilo vyrovnať. "Tri korunky" rozhodli o svojom triumfe v záverečnom dejstve, v ktorom sa strelecky presadili Adrian Kempe, Oskar Lindblom a druhýkrát v zápase Lucas Wallmark a po víťazstve 6:3 po roku opäť postúpili do semifinále.



MS hráčov do 20 rokov

Švédsko - Fínsko 6:3 (0:0, 3:3, 3:0)


Góly: 25. Forsling (Nylander, Kempe), 25. Wallmark (Aho, Olofsson), 29. Brodecki (Norell, Forsling), 42. Kempe (Lindblom, Holmström), 54. Lindblom (Nylander), 60. Wallmark (Hagg) - 22. Ikonen, 30. Rantanen (Ikonen, Hintz), 36. Kapanen (Mustonen, Honka)

Ďalší program štvrťfinále

piatok 2. januára

štvrťfinále:

19.00 USA - Rusko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)VIAC TU

23.00 h (Montreal): Česko - Slovensko 0:3 (0:1, 0:0,0:2)VIAC TU

sobota 3. januára

02.00 h (Toronto): Kanada - Dánsko 8:0 (2:0,3:0,3:0)