Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Vyšla nová knižná publikácia mapujúca vznik hokeja pod Tatrami

Popradský zimný štadión, archívne foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Autorská dvojica Mikuláš Argalács a Rastislav Ovšonka sa pokúsili čo najvernejšie priblížiť čitateľovi okolnosti vzniku a prvé roky hokeja v Poprade.

Poprad 14. marca (TASR) – O Poprade a Vysokých Tatrách sa hovorí ako o jednej z kolísok ľadového hokeja na Slovensku. Desaťročia sa v Poprade oslavuje 5. december 1926 ako deň vzniku hokeja pod Tatrami. Prvé veľké oslavy sa uskutočnili už v roku 1976 a odvtedy sa tento dátum berie ako fakt.

V piatok vychádza kniha Dejiny hokeja v Poprade, s podtitulom Od zrodu k titulom, v ktorej sa autorská dvojica Mikuláš Argalács a Rastislav Ovšonka pokúsili čo najvernejšie priblížiť čitateľovi okolnosti vzniku a prvé roky hokeja v Poprade. Prvým a základným zistením, s ktorým prichádzajú autori je, že rok 1926, ktorý sa oslavuje ako rok vzniku hokeja pod Tatrami, je výmysel, ktorý nie je ničím podložený.

"Na základe dochovaných dokumentov a dobovej tlače dokazujeme, že odbor ľadového hokeja sa začal v Poprade formovať v závere roka 1930 a vôbec prvý hokejový zápas odohrali Popradčania 22. januára 1931 vo Vysokých Tatrách proti miestnemu Športovému klubu Vysoké Tatry," uviedol jeden z autorov Rastislav Ovšonka. Na základe preštudovaných materiálov autori dokonca vyvracajú aj mýtus o údajnom vzniku hokejového klubu v samotných Vysokých Tatrách v roku 1926. Prioritne sa však zameriavajú na Poprad a hokejovému dianiu vo Vysokých Tatrách sa venujú len v spojitosti s popradským hokejovým klubom. "Napriek zásadnej zmene náhľadu na rok vzniku hokeja v Poprade, a nakoniec aj vo Vysokých Tatrách, patrí Poprad k priekopníkom ľadového hokeja na Slovensku," upozornil Ovšonka.

Z dobovej tlače a dokumentov sa autorom podarilo zistiť tiež meno strelca historicky prvého gólu Popradu, prvého kapitána hokejového mužstva či osobu, ktorú možno považovať za zakladateľa ľadového hokeja v Poprade. Kniha sa zameriava na prvé roky pôsobenia Popradu, od jeho vzniku až do roku 1935, kedy došlo k spojeniu popradského a tatranského hokejového odboru a vzniku HC Tatry. "Knižka obsahuje množstvo dobových fotografií, viaceré sú zverejnené po prvý raz. Kniha vychádza v náklade 500 kusov," doplnil Ovšonka.

V odhaľovaní bielych miest v histórii popradského hokeja sa rozhodli autori pokračovať ďalej. Už teraz pracujú na pokračovaní Dejín hokeja v Poprade, s podtitulom Od extázy k agónii, ktoré bude mapovať obdobie od roku 1935 až do roku 1945.