Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Košice aj Piešťany chcú zvíťaziť v oboch najbližších dueloch

Na snímke vľavo útočník Košíc Matúš Chovan a obranca Piešťan Adam Drgoň v prvom zápase semifinále play off Tipsport extraligy HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 24. marca 2014 v Košiciach. Foto: TASR/ Milan Kapusta

O spokojnosti sa hovorí skôr Piešťanoch, pred dvojzápasom na piešťanskom ľade je séria vyrovnaná.

Košice 26. marca (TASR) – Košickí hokejisti v domácom prostredí nenaplnili papierové predpoklady a po úvodných dvoch semifinálových zápasoch play off Tipsport extraligy je stav série s Piešťanmi vyrovnaný. Kým v prvom z nich mohli byť spokojní "oceliari" (4:1), tak na konci druhého dvíhali ruky nad hlavy piešťanskí "havrani", ktorí získali v metropole východu cenný skalp v pomere 5:3.

Druhý zápas ovládli hostia, ktorí rozhodli o svojom triumfe už v prvej tretine. Zdobila ich početná streľba, dobrý pohyb, spoľahlivá defenzíva a samozrejme aj nebezpečné protiútoky. Naopak domácim chýbal pohyb a celkovo pôsobili zaspatým dojmom. "Čakali sme ťažkú sériu a prvá tretina rozhodla o zápase. Umožnili sme im dať štyri góly a proti takému mužstvu, ktoré vie hrať defenzívu, sa potom ťažko otáča. Dali sme gól a po našej hrubej chybe sme vzápätí inkasovali ďalší. Pravdepodobne sme to mali zle zrovnané v hlavách, no takáto facka niekedy nezaškodí. Teraz si oddýchneme a pripravíme sa na zápas na piešťanskom ľade," konštatoval po druhom stretnutí Peter Bartoš.

Na snímke brankár Košíc Rastislav Staňa inkasuje prvý gól
Foto: FOTO TASR/František Iván
Štvorgólová nádielka v prvom dejstve bola v košickom prostredí raritou a poriadne chladnou sprchou pre košickú brankársku jednotku Rastislava Staňu. Ten sa už v 19. minúte porúčal z ľadu a v bránke ho nahradil Alexandr Hylák. "Rasťa netreba viniť, pretože náš prístup v úvodnej dvadsaťminútovke bol katastrofálny. Potom nás brankári podržali, pretože sme mohli ešte inkasovať i viac gólov. Za stavu 2:4 sme potom urobili veľkú chybu a súper ju potrestal piatym gólom. Play off je boj, my sme tentoraz prehrali, stav série je vyrovnaný a nikto nie je favoritom," zamyslel sa Bartoš.

Práve jeho formácia spoločne s Richardom Jenčíkom a Gabrielom Spilarom robila súperovi najväčšie problémy a v oboch dueloch hýrila aktivitou. "Takto by som to nehodnotil, pretože play off je aj o štvrtej formácii. Teraz sme mali šťastie na góly my, ale keď to tak vezmem, tak sme dali o ten gól, dva viac. Nemalo by sa to hodnotiť podľa formácií, no päť gólov nemôžeme dostať v domácom prostredí, respektíve vo všeobecnosti. Myslím si, že počas sezóny sme výborne bránili, ale v druhom zápase to bol výbuch. Musíme si to prebrať na videu a pogratulovať Piešťanom," povedal pre TASR Spilar.

"Oceliarom" sa v základnej časti podarilo trikrát ovládnuť piešťanský ľad a cieľom v nasledujúcich dvoch bude pokúsiť sa pokračovať v pozitívnej bilancii. "Poviem to s pokorou, chceme tam ísť po dve víťazstvá. Je to len o nás ako k tomu pristúpime a o troche šťastia. Netreba vešať hlavu," dodal Spilar.

Havrani si veria


Hokejisti Piešťan odchádzali z Košíc spokojní. Po prehre 1:4 v prvom zápase podali výkon, ktorým zaskočili favorita série. Od úvodných minút druhého zápasu mali navrch a črtajúce sa prekvapenie napokon dotiahli do konca. "Ukázalo sa, aké je v play off dôležité streliť prvý gól. Nám sa to podarilo a odrazu bolo 3:0 pre nás. Po prvom zápase nám veľa ľudí neverilo, no v druhom sme si zaslúžili vyhrať. Už sa tešíme na domáce zápasy," poznamenal útočník Piešťan Tibor Melichárek.

Košičania svojimi gólmi v druhom zápase už len znižovali náskok súpera, no hostia si cenné víťazstvo nenechali vziať. Hostia navyše dokázali vyhnať z bránky Staňu, po štvrtom góle z hokejky Patrika Lušňáka. "V prvom zápase sme si všimli, že Staňovi naše strely vypadávali. Vtedy sme však príliš nestrieľali, čo sme do druhého zápasu chceli zlepšiť. V druhom stretnutí sme zvýšili počet striel a padalo nám to. Potom sme už len držali výsledok," uviedol Lušňák.

Na snímke vľavo vzadu hráč Košíc Peter Boltun a vpravo sa z gólu na 3:1 sa teší hráč Piešťan Václav Stupka v prvom zápase semifinále play off Tipsport extraligy HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 24. marca 2014 v Košiciach.
Foto: TASR/ Milan Kapusta
O spokojnosti mohli hovoriť prakticky všetci hráči Piešťan, veď pred dvojzápasom na piešťanskom ľade je séria vyrovnaná. Vyhrať aspoň jedno stretnutie z prvých dvoch v Steel aréne bolo hlavným cieľom zverencov Milana Klementa. "Dokázali sme, že táto séria môže byť vyrovnaná. Teraz musíme za dva dni dobre zregenerovať a pripraviť sa na dva domáce zápasy. Tie budú podľa mňa ešte ťažšie. Bude na nás, ako sa s košickou hrou vyrovnáme, no dúfam, že divákom ukážeme, že aj doma vieme hrať. Určite však chceme vyhrať oba zápasy," netají Patrik Lušňák.

Druhý zápas série v košickom hokejovom stánku ukázal trénerom Piešťan recept na víťazstvo. "Cesta k úspechu v domácich zápasoch vedie cez dobre pokryté stredné pásmo. V prvej tretine druhého zápasu sme využili snáď každú väčšiu šancu a to bude dôležité aj v ďalších zápasoch," doplnil asistent trénera Piešťan Roman Sýkora.