Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Laliberté ukončil predčasne kariéru, Kováčik: Je to obrovská strata

Na archívnej snímke vľavo David Laliberté (Nitra) a Tomáš Rusina (Martin) v zápase 50. kola hokejovej Tipsport Ligy medzi MHC Martin - HK Nitra 23. februára 2016 v Martine. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Laliberté dodal, že po nečakanom konci hokejovej kariéry sa vracia do školy, kde si chce dokončiť titul z ekonómie.

Nitra 25. novembra (TASR) - Kanadský hokejový útočník David Laliberté z HK Nitra sa rozhodol pre pretrvávajúce problémy s chrbtom ukončiť vo veku 30 rokov svoju profesionálnu kariéru.

"Pre problémy s chrbtom by bolo riskantné pokračovať v kariére. Rozhodol som sa ukončiť svoju profesionálnu kariéru. Komunikoval som o tom s manželkou, rodinou, doktormi a fyzioterapeutom. Prvé problémy som mal, keď som mal osemnásť rokov. Chcel som však niečo dosiahnuť v hokeji, ale zároveň som vedel, že moja kariéra nebude dlhá," oznámil Laliberté na piatkovej tlačovej konferencii svoje rozhodnutie.

Kanaďan prišiel do Nitry koncom októbra 2015 ako prvá zámorská posila v tíme Antonína Stavjaňu. So svojim krajanom Juddom Blackwaterom a odchovancom tímu Marekom Slovákom vytvorili údernú trojicu, ktorá sa významnou mierou podieľala na historicky prvom titule klubu v ére samostatnosti. Laliberté korunoval svoju prvú sezónu v meste pod Zoborom ziskom Zlatej korčule pre najužitočnejšieho hráča play off a zaradením do All-Star tímu. S vedením klubu sa nakoniec dohodol na predĺžení spolupráce aj na sezónu 2016/2017, hoci mal na stole viacero ponúk zo zahraničia.

"Zranil som sa v stretnutí v Popradom. Hneď som vedel, že niečo nie je v poriadku, keď som zišiel z ľadu. Bolesť v chrbte sa totiž výrazne zhoršila. Skúšal som ešte ísť na ľad, ale musel som trénerovi oznámiť, že ďalej nemôžem trénovať. Po návšteve fyzioterapeuta sa to síce zlepšilo, ale akonáhle som sa opäť vrátil na ľadovú plochu, opäť to bolelo. Tento krok je začiatkom novej etapy môjho života," vysvetlil dôvody vedúce ku koncu hokejovej kariéry.

Útočník Nitry odohral v aktuálnom ročníku Tipsport Ligy 17 stretnutí s bilanciou šiestich gólov a desiatich asistencií. "Chcel by som sa poďakovať celému realizačnému tímu za posledné dva týždne. Snažili sa mi pomáhať, volali sme spolu každý deň, patrí im za to veľká vďaka. Na vedenie klubu, spoluhráčov a fanúšikov nemôžem povedať nič zlé. Zisk titulu a čakanie fanúšikov v nočných hodinách patrilo k najkrajším momentom mojej hokejovej kariéry," zakončil svoje rozprávanie Laliberté.

S nečakaným koncom sa musel vyrovnať aj riaditeľ nitrianskeho klubu Miroslav Kováčik: "Prešli sme si podobným zranením, či už ja alebo tréner Andrej Kmeč. Vieme, čo prežíva. Ja to prežívam s ním. Bol to človek, ktorý nám veľmi pomohol. Ako prvý Kanaďan dosiahol niečo výnimočné v Nitre, ale aj v lige. Je to obrovská strata."

Laliberté dodal, že po nečakanom konci hokejovej kariéry sa vracia do školy, kde si chce dokončiť titul z ekonómie. Podľa vlastných slov sa mieni vrátiť do hokejového diania, ešte však sám nevie kedy to bude a v akej funkcii. Vedenie HK Nitra už oslovilo kanadského hokejistu s ponukou skautovania hráčov zo zámoria.