Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Lundqvist prekazil kráľom oslavy, séria sa opäť sťahuje do Kalifornie

Útočník New Yorku Rangers Derek Stepan vyťahuje puk takmer z bránkovej čiary a ratuje bránku Henrika Lundqvista (30). Foto: TASR/AP
Brankár New Yorku Rangers Henrik Lundqvist v obrannom zákroku. Foto: TASR/AP

Los Angels Kings nevyužili prvý mečbal, ktorý sa im naskytol. New York Rangers znížili finálovú sériu v boji o Stanley Cup na 1:3 z pohľadu jazdcov.

New York 12. júna (TASR) - Hokejisti New Yorku Rangers zdolali vo štvrtom zápase finále play off NHL na domácom ľade Los Angeles Kings 2:1 a znížili stav série na 1:3. "Králi" v zostave so slovenským krídelníkom Mariánom Gáboríkom tak nevyužili prvú možnosť na zisk Stanleyho pohára, majú však k dispozícii ďalšie tri pokusy. Záverečné boje o titul sa presúvajú späť do LA, kde je piaty finálový súboj na programe v sobotu o 02.00 SELČ.

Rangers viedli v noci na štvrtok po presných zásahoch Benoita Pouliota a Martina St. Louisa po necelých 28 minútach 2:0, hostia ale vytrvalo búšili do súpera a v polovici stretnutia znížili gólom svojho kapitána Dustina Browna. Napriek obrovskému tlaku v záverečnej tretine sa už kalifornskému tímu vyrovnať nepodarilo. Hostia prestrieľali "jazdcov" jasne 41:19, vylámali si však zuby na skvelom brankárovi Henrikovi Lundqvistovi, ktorý si pripísal 40 úspešných zákrokov. Gáborík odohral na ľade takmer 17 minút, počas 20 striedaní vyslal na švédskeho brankára a bývalého spoluhráča dve neúspešné strely.

Rangers tak odložili majstrovské oslavy "kráľov" a vynútili si piaty duel, ktorý sa bude hrať už v Staples Center. Kings nevyužili možnosť stať sa prvým tímom NHL od roku 1998, ktorý triumfoval vo finálovej sérii v najkratšom možnom čase - v štyroch zápasoch.

Pozrite si video! Derek Stepan a jeho zázračné zabránenie gólu


finále play off NHL - 4. zápas:

NEW YORK RANGERS - LOS ANGELES 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)



Góly: 8. Pouliot (J. Moore, Brassard), 27. St. Louis (Kreider, Stepan) - 29. Brown. Rozhodcovia: O'Halloran, McCauley - Amell, Kovachik, vylúčení na 2 min.: 3:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 19:41, 18.006 divákov. Stav série: 1:3.

NY: Lundqvist - Stralman, Staal, Girardi, McDonagh, J. Moore, Klein - Nash, Stepan, Hagelin - Zuccarello, Brassard, Pouliot - St. Louis, D. Moore, Kreider - Dorsett, B. Richards, Boyle

LA: Quick - Doughty, Muzzin, Greene, Martinez, Vojnov, Mitchell - Brown, Kopitar, Gáborík - Williams, Stoll, King - Lewis, M. Richards, Clifford - Toffoli, Carter, Pearson


Priebeh zápasu

V úvodných minútach pôsobili Kings uvoľnenejšie ako súper a predvádzali nápadité akcie, postupom času ale aj domáci začali početnejšie prenikať pred brankára LA Quicka. O prvý rozruch sa postaral Stepan svojím nahodením od mantinelu, s ktorým si poradil Quick až na dvakrát. Potom putoval na trestnú lavicu Mitchell a v následnej presilovke po pekných kombináciách hráčov Rangers musel brankár "kráľov" zakročiť pri strele Richardsa. Tesne po vyprší presilovej hry napriahol od modrej J. Moore a Pouliot parádnym tečom rozvlnil sieť, rozhodcovia uznali, že dotyk jeho hokejky s pukom bol nad úrovňou hornej žŕdky - 1:0. Kings reagovali zvýšenou aktivitou a aj oni dostali možnosť početnej výhody, keď Zuccarello vo vlastnom obrannom pásme vyhodil puk mimo hraciu plochu. Vyrovnanie viselo na vlásku, keď Gáborík prihral na Martineza, po jeho strele z prvej bol Lundqvist už prekonaný, no obranca Stralman v poslednej chvíli odpratal puk z bránkovej čiary. Vzápätí domáci brankár kryl bekhendový pokus unikajúceho Pearsona. V samom závere tretiny sa snažil D. Moore dorážať z bezprostrednej blízkosti, Quick mu nedovolil skórovať.

Fotogaléria zo zápasu New York Rangers - Los Angeles Kings



Kings naďalej pokračovali v jednoduchej hre, pálili zo všetkého a mali tak streleckú prevahu. V úvode druhej časti našiel Kopitar presným pasom Gáboríka a Lundqvist s námahou vyrazil jeho strelu nad bránku. Na opačnej strane mohlo byť 2:0, Quick však so šťastím kryl Brassardov teč korčuľou. Domáci sa dočkali druhého gólu až v 27. minúte, keď si Stepan pri rýchlej akcii vymenil puk so St. Louisom, poslal ho na Kreidera, súperov obranca Martinez síce stihol dať do jeho pasu hokejku, no tá našla priamo čepeľ St. Louisa a ten pohotovo dorazil puk do odkrytej bránky LA. "Králi" sa vrátili do hry v 29. minúte, keď v končiacej sa presilovke Rangers zlomil na modrej čiare hokejku Girardi, čo využil Brown, ktorý sa dostal do úniku a skvelou kľučkou si vychutnal Lundqvista - 2:1. Vzápätí mohlo byť vyrovnané, keď sa ocitol v šanci Carter, domáci brankár jeho pokus zneškodnil. Hostia dostali krídla, v 32. min Pearson prekorčuľoval Staala a Lundqvist mal čo robiť, aby zastavil jeho pokus. Na opačnej strane skúšal zasunúť puk za Quickov chrbát spoza bránky Zuccarello, po góle volala aj jeho dorážka. Svižný hokej pokračoval, minútu pred koncom druhého dejstva vytiahol dôležitý zákrok Lundqvist, keď dal do zakončenia Cartera svoj betón.

V tretej časti Kings v snahe vyrovnať vystupňovali svoj tlak. Lundqvista strelecky neustále zamestnával najlepší kanonier play off Gáborík, švédsky brankár však dokazoval svoje kvality, keď si poradil aj s tutovkou Browna. Hostia chvíľami zovreli súpera do takých klieští, že nevedeli ani vyhodiť puk zo svojho obranného pásma, Lundqvist sa ocitol v ohni striel, no odolával. Na hrudi skrotil aj strelu Toffoliho po nečakanej prihrávke Gáboríka od zadného mantinelu. Domáci útočili už iba sporadicky, na Quicka vystrelili v tretej tretine iba raz - v 53. minúte zásluhou McDonagha. V samom závere vrhli hostia všetky sily do útoku. Po zakončení Muzzina a dorážke Cartera bol Lundqvist už druhýkrát v zápase prakticky prekonaný, no Stepan rukavicou odpratal puk spred bránkovej čiary. "Kráľom" nepomohla k vyrovnaniu už ani záverečná power play bez brankára.

Zostrih celého zápasu


Slovák v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 16:55 0 0 0 0 2 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


Povedali po zápase:

Henrik Lundqvist, brankár Rangers: "Nechceli sme dopustiť, aby sa na našom vlastnom ľade pre nás skončilo toto finále. Len pomyslenie na to ma poriadne frustrovalo."

Dustin Brown, kapitán LA Kings: "Neboli sme dosť dobrí a nevyužili sme možnosť rozhodnúť o zisku pohára. Ide o to, aby sme našli spôsob, ako sa opäť zlepšiť. Sme však pripravení pokúsiť sa ukončiť finálovú sériu v piatom zápase."

Anže Kopitar, útočník LA Kings: "Myslím, že dokážeme lepšie využívať svoje šance. Niekoľkokrát sme to súperovmu brankárovi uľahčili, pretože sme mu málo clonili a čo videl, to zastavil. Jednoducho ich podržal brankár."

Alain Vigneault, tréner NY Rangers: "Už dlho som pri hokeji, aby som vedel, že niekedy rozhodujú v hokeji bohovia. Práve taká bola stredajšia noc. Súper na nás vybehol skutočne dôrazne, ale našťastie sme sa len ohli a nezlomili. Keď sme sa dostali trochu pod tlak, tak nás podržal brankár skvelými zákrokmi.

Dan Girardi, obranca NY Rangers: "Výkon nášho brankára hovorí za všetko. Henrik (Lundqvist) bol dnes večer našim Kráľom, ktorý predviedol neskutočné zákroky v momentoch, keď sme to potrebovali."

Martin St. Louis, útočník NY Rangers:
"Máme vynikajúceho brankára, ktorý hrá významnú úlohu pri našich úspechoch. Čo sa nás týka, my mu nesmierne veríme. On je kľúčovým faktorom, prečo hráme vo finále Stanleyho pohára."