Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Hokej

Martin Straka sa lúči s kariérou, chce ju ukončiť ziskom titulu

Na snímke českí reprezentanti uprostred Jaromír Jágr a vpravo kapitán Martin Straka Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Straku sa už u neho začal hlásiť vek a únava.

Praha 18. marca (TASR) - Po Petrovi Nedvědovi a Petrovi Sýkorovi sa v priebehu niekoľkých dní s kariérou rozlúči ďalší z hráčov zlatej generácie českého hokeja. Kapitán a majiteľ majstrovskej Plzne Martin Straka má pred sebou posledné play off, po ňom je rozhodnutý ukončiť aktívnu hráčsku činnosť.

"Neviem, čo by sa muselo stať, aby som pokračoval. Už nastal ten správny čas. Niet na čo čakať," uviedol 41-ročný skúsený útočník v rozhovore pre denník Sport. K rozhodnutiu o konci kariéry dospel počas sezóny. "Toto budú moje posledné zápasy. V tíme máme super mladých chalanov, ktorí ukázali, že prichádza ich čas. Ani zisk titulu by ma nepresvedčil, aby som pokračoval. Pochopiteľne, urobím maximum, aby sme znovu vyhrali."

Podľa Straku sa už u neho začal hlásiť vek a únava. "Moje telo je za tie roky otlčené," povedal plzenský veterán pred domácim štartom štvrťfinálovej série s Kometou Brno. Do play off extraligy vstúpi s celotvárovým krytom po tom, čo mu na konci základnej časti zasiahol puk kosť pod okom. Pri hokeji plánuje zostať aj po konci kariéry: "Chcem sa venovať mladým hokejistom, makať s nimi na ľade i v posilňovni. Je dôležitá i práca po zápasoch."

Straka zažil svoje najslávnejšie časy v Pittsburghu, v základnej časti NHL zaznamenal v 954 zápasoch dokopy 717 bodov (257+460), v 106 štartoch v play off pridal ďalších 70 (26+44). V zbierke má olympijské zlato z Nagana 1998, bronz z Turína 2006 i zlatú medailu z MS 2005 vo Viedni.