Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Medailové zrkadlo histórie šampionátov

Z 26 zlatých medailí si Rusko ako samostatná krajina vybojovalo len šestinu, na druhej strane platí, že aj v sovietskej ére tvorili víťazné tímy v drvivej väčšine príslušníci dominantného národa.

Bratislava 4. mája (TASR) - Medailové zrkadlo histórie turnajov A-kategórie MS ukazuje najkrajšiu tvár ruskému hokeju. Samozrejme, že vďaka ére Sovietskeho zväzu a vtedajšej "obludnej" zbornej. Z 26 zlatých medailí si Rusko ako samostatná krajina vybojovalo len šestinu, na druhej strane platí, že aj v sovietskej ére tvorili víťazné tímy v drvivej väčšine príslušníci dominantného národa.

Kolíska hokeja nazbierala celkovo 46 cenných kovov, teda o 4 viac ako Rusi. V zlatom lesku zaostáva o dve medaily. Výrazný nápor v novej ére predviedli Česi, ktorí za 20 rokov samostatného hokeja získali až 12 kovov, z toho polovicu zlatých a tento poltucet tvorí aj polovicu z celohistorického zisku titulov, ktoré do tejto bilancie patria ako nástupníckemu štátu aj z čias federálnych účastí. Slovensko sa síce k medailovej špičke nepriblížilo, ale nemá sa za čo hanbiť, lebo titul a zisk štyroch medailí ho v jeho ére samostatnosti radia na 6. miesto, teda pred USA i Švajčiarsko, hoci sú v rebríčku IIHF vyššie.

ZSSR/Rusko 26 9 7 (Rusko 4-2-2)
Kanada 24 13 9
ČSSR/ČR 12 13 20 (Česko 6-1-5)
Švédsko 9 19 16
USA 2 9 6
Fínsko 2 6 3
Veľká Británia 1 2 2
Slovensko 1 2 1
Nemecko - 2 2
Švajčiarsko - 2 8
Rakúsko - - 2