Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Mesto pomôže popradskému hokeju finančnou injekciou

Na snímke primátor Popradu Anton Danko odpovedá na otázky novinárov počas tlačovej konferencie o budúcnosti hokejového extraligového klubu HK Poprad v Poprade 8. augusta 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Poslanci schválili pre HK Poprad dotáciu v výške 150-tisíc eur.

Poprad 11. augusta (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade v pondelok na svojom rokovaní schválili dotáciu na športovú činnosť pre Hokejový klub Poprad vo výške 150.000 eur. Podmienkou dotácie je však hĺbkový audit hokejového klubu, keďže ten dlhodobo vykazuje dlžoby.

"Je dôležité, aby sa zachoval extraligový hokej v Poprade. Nejde však len o hokej, pokiaľ štát nezmení svoj postoj k športu, ktorý je už teraz na kolenách, tak ten si nakoniec úplne ľahne. Sme jeden z mála štátov, ktoré nemajú zákon o športe a jeho financovaní, ktorý by určoval systém jeho dotovania. Má ho Česká republika, má ho Maďarsko a ten šport tam funguje úplne inak. Je dôležité, aby štát zmenil postoj k športu, my ho sami nezachránime," konštatoval primátor Popradu Anton Danko. Jan Telenský, väčšinový vlastník Aquacity, popradskému hokejovému klubu poskytol na nasledujúcu sezónu taktiež 150.000 eur, z ktorých sa pokryjú jeho dlhy. Mestská dotácia bude slúžiť na začiatok sezóny. Po vykonanom audite sa rozhodne, čo ďalej s popradským hokejom.

Mesto chce docieliť, aby klub znížil svoje náklady, optimalizoval rozpočet, a aby zaň hrali predovšetkým mladí odchovanci a starší skúsenejší hráči, nie zahraniční hokejisti, ktorí tlačia na vyššie platy. "Aby sme na konci sezóny mohli konštatovať, že klub konečne hospodáril s vyrovnaným rozpočtom," zdôraznil poslanec Marián Barila.

Popradská samospráva zároveň zaplatí prenájom časomiery a videosystému rozhodcu na zimnom štadióne počas nasledujúcej hokejovej sezóny. Vedenie mesta tvrdí, že pre krátkosť času nebolo možné zakúpiť novú techniku. A tak vzhľadom na požiadavky zo strany verejnosti, hokejových priaznivcov, rozhodcov a funkcionárov slovenského hokeja na udržanie súčasnej úrovne, zobrazovania priebehu športových zápasov a úrovne podmienok pre prácu rozhodcov mesto vstúpilo do rokovania so spoločnosťou TRIK, s. r. o., ktorá je vlastníkom techniky.

Predbežne sa dohodli na poskytovaní služby tejto spoločnosti spočívajúcej v sprístupnení a prevádzkovaní systému veľkoplošnej obrazovky COLOSSEO na dobu určitú, a to od nadobudnutia účinnosti zmluvy do 30. apríla 2015. Uvedený systém bude mať mesto k dispozícii na všetky podujatia konané v priestoroch zimného štadióna. Predbežne dohodnutá cena za poskytovanie uvedenej služby predstavuje čiastku 2760 eur s DPH mesačne. Celková odhadovaná cena pre rok 2014 bude vo výške asi 9900 eur s DPH.