Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

Na postoch trénerov je desať nerodákov, sedem Kanaďanov

Tréner Vladimír Vůjtek Foto: TASR/Martin Baumann

Aj slovenská kormidelnícka stolička je obsadená zahraničným odborníkom, tretí rok na nej sedí Vladimír Vůjtek.

Bratislava 4. mája (TASR) - Až desať z 16 reprezentácií na MS v Bielorusku nebude mať na striedačkách hlavných trénerov z rovnakej krajiny. Hokejová globalizácia na trénerskom poste a trend spoliehania sa na odborníkov z iných krajín sa prejavili ešte vo väčších rozmeroch, aké mal vlaňajší šampionát v Štokholme a Helsinkách, kde viedlo národné tímy sedem "nerodákov".

Aj slovenská kormidelnícka stolička je obsadená zahraničným odborníkom, tretí rok na nej sedí Vladimír Vůjtek. Skúsený český tréner hneď po príchode na striedačku dokázal s mužstvom vybojovať na MS 2012 strieborné medaily, o rok neskôr skončil jeho tím vo štvrťfinále. V Minsku bude chcieť Vůjtek najmä odčiniť neúspech z februárového olympijského turnaja v Soči, kde výber obsadili predposledné 11. miesto.

Najväčším zastúpením v 16-člennej trénerskej ekipe sa môžu pochváliť Kanaďania. Tí budú mať na striedačkách až siedmich hlavných koučov, teda takmer polovicu. Francúzi sa už od roku 2004 spoliehajú na služby Davea Hendersona, kanadského rodáka, ktorý už dlhé roky vlastní i francúzsky pas. Henderson však nie je najväčším trénerským matuzalemom na stoličke jedného tímu - Roy Johansen vedie nórskych "vikingov" už od roku 2001.

Na prácu Ralpha Kruegera pri kormidle švajčiarskej reprezentácie úspešne nadviazal a ešte ju aj rozvinul Kanaďan Sean Simpson, ktorý vlani doviedol Helvétov senzačne k titulu vicemajstrov sveta. Domácich Bielorusov opäť vedie za ich snom Glen Hanlon, ktorý od apríla 2010 do mája 2011 trénoval slovenskú reprezentáciu. Nováčika z Talianska kormidluje pri jeho návrate do elitnej kategórie Rick Cornacchia, ktorý sa po trénerskej kariére v zámorí vrátil v roku 2008 do krajiny svojich predkov. Pat Cortina je hlavným trénerom Nemecka a Ted Nolan vedie národný tím Lotyšska. Kouč Buffala Sabres, ktorý v minulosti viedol v NHL aj Miroslava Šatana a jeho syn Jordan hrá s Mariánom Gáboríkom v Los Angeles, si dlho riešil klubové povinnosti v zámorí a do prípravy lotyšskej reprezentácie sa zapojil iba pred pár dňami.

Aj samotná "kolíska hokeja" má na striedačke pochopiteľne domáceho odborníka, prelomiť štvrťfinálové prekliatie Kanady na MS sa pokúsi Dave Tippett, hlavný tréner Phoenixu Coyotes. I ďalšie hokejové mocnosti vsádzajú stále na domácich odborníkov. K obhajobe titulu má priviesť Švédov Pär Maarts. Aloisa Hadamczika nahradil na českej striedačke po olympiáde Vladimír Růžička, ktorý v minulosti viedol národný tím dvakrát, v rokoch 2005 a 2010 s ním vybojoval na MS zlato. K fínskej reprezentácii sa vrátil Erkka Westerlund, ten vlani po šampionáte prevzal žezlo po Jukkovi Jalonenovi a odštartoval úspešne - ziskom bronzu na ZOH v Soči. Tretie miesto z MS 2013 sa bude snažiť obhájiť s Američanmi bývalý tréner Philadelphie, Caroliny a NY Islanders Peter Laviolette, ktorý v roku 2006 priviedol Hurricanes k zisku Stanleyho pohára.

Jediným hokejovým gigantom, ktorý vsadil na zahraničného trénera, je Rusko. Zinetulu Biľaletdinova nahradil na striedačke zbornej po neúspechu na domácich ZOH v Soči Lotyš Olegs Znaroks. Skúseného odborníka však berú Rusi ako svojho, veď v KHL si vydobyl rešpekt ako dvojnásobný šampión s moskovským Dinamom a narodil sa ako Oleg Znarok v Čeľjabinskej oblasti, teda ako etnický Rus. "Za zbornú sa už nebudete musieť hanbiť," sľúbil ruským fanúšikom po nástupe do funkcie.

Tréneri účastníkov hokejových MS 2014:
Bielorusko: Glen Hanlon (Kan.)
Česko: Vladimír Růžička
Dánsko: Jan Karlsson (Švéd.)
Fínsko: Erkka Westerlund
Francúzsko: Dave Henderson (Kan.)
Kanada: Dave Tippett
Kazachstan: Andrej Šajanov (Rus.)
Lotyšsko: Ted Nolan (Kan.)
Nemecko: Pat Cortina (Kan.)
Nórsko: Roy Johansen
Rusko: Olegs Znaroks (Lot.)
SLOVENSKO: Vladimír Vůjtek (ČR)
Švajčiarsko: Sean Simpson (Kan.)
Švédsko: Pär Maarts
Taliansko: Rick Cornacchia (Kan.)
USA: Peter Laviolette