Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

MS v hokeji sa v roku 2018 budú premiérovo konať v Dánsku

Dánsky útočník Jesper Jensen (druhý sprava) oslavuje so spoluhráčmi gól v zápase Taliansko - Dánsko na MS 2014 v ľadovom hokeji Foto: TASR/AP

Dáni hostili svetové šampionáty doposiaľ len v nižších kategóriách a v minulom roku aj kvalifikáciu na olympijský turnaj v Soči.

Minsk 23. mája (TASR) - Hokejové majstrovstvá sveta v roku 2018 bude prvýkrát v histórii organizovať Dánsko v mestách Kodaň a Herning. Rozhodli o tom na piatkovom kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v dejisku tohtoročného šampionátu v Minsku, na ktorom získali Dáni právo usporiadať MS na úkor Lotyšska.

Za ponuku krajiny z Jutského polostrova hlasovalo až 95 z celkového počtu 107 členov kongresu IIHF. Šampionát by sa mal odohrať predbežne v dňoch 4. - 20. mája 2018. "Budeme hostiť MS prvýkrát. Históriu prepíšeme dvojnásobne, pretože to bude doposiaľ najväčšia organizovaná športová udalosť v krajine," povedal prezident Dánskej hokejovej únie Henrik Bach Nielsen.

V hlasovaní Dánsko protikandidáta z Lotyšska jasne deklasovalo. "Dáni mali výbornú prezentáciu a to rozhodlo o tom, že turnaj sa uskutoční práve v tejto krajine. Delegáti prihliadli aj na to, že svetový šampionát sa už v minulosti v Lotyšsku konal. Dáni odprezentovali pekný koncept, v ktorom uviedli, že budú stavať v Kodani novú halu a majú výborne vybudovanú infraštruktúru," povedal pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) jeho prezident a zároveň člen Rady IIHF Igor Nemeček.

Dejiskami svetového šampionátu v roku 2015 budú po jedenástich rokoch opäť české mestá Praha a Ostrava. O rok neskôr preberú štafetu ruské centrá Moskva s Petrohradom a v roku 2017 sa budú MS konať v nemecko-francúzskej spolupráci v Kolíne a Paríži.

Dáni hostili svetové šampionáty doposiaľ len v nižších kategóriách a v minulom roku aj kvalifikáciu na olympijský turnaj v Soči. V aktuálnom rebríčku IIHF patrí Dánom 13. priečka. Informovala o tom oficiálna stránka Medzinárodnej hokejovej federácie.