Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

MS v hokeji prvýkrát v Bielorusku, náruč otvára moderna i atmosféra

Šampionátom bude sprevádzať zubor Volat Foto: minsk2014.com

Hokejový šampionát sa uskutoční v dňoch od 9. do 25. mája.

Bratislava 4. mája (TASR) - Prvýkrát v histórii sa svetový šampionát elitnej kategórie v hokeji uskutoční v Bielorusku. Hlavné mesto krajiny Minsk sa na toto podujatie svedomito už niekoľko rokov pripravuje a či ho organizačne zvládne, sa budú môcť návštevníci i akreditovaní účastníci presvedčiť už o pár dní.

Šampionát v Bielorusku (9.-25. mája) je špecifický najmä pre režim prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorému mnohé západné inštitúcie dávajú prívlastky ako autoritatívny, diktátorský či nedemokratický. Americký Kongres, Európsky parlament a mnohé ďalšie organizácie ho dlhodobo kritizujú pre trvalé porušovanie ľudských práv, potlačovanie opozície či cenzúru. Z týchto dôvodov dokonca legendárny slovenský hokejista a europoslanec Peter Šťastný spísal v Bruseli spolu s poľským kolegom Marekom Migalským petíciu, v ktorej vyzval k odobratiu práv hostiteľskej krajine. "Požadujeme zbavenie Bieloruska organizácie MS 2014, pokiaľ diktátor Alexander Lukašenko neprepustí všetkých politických väzňov a nezruší trest smrti," napísal v zdôvodnení petície. Prezident IIHF René Fasel však podobné výzvy niekoľkokrát rázne odmietol so slovami, že politika by sa nemala miešať do športu. Aj bieloruskí novinári, ktorí nedávno absolvovali na Slovensku mediálnu stáž, nepovažujú za šťastné presadzovanie názoru, že by malo dôjsť k bojkotu MS a naopak si myslia, že prítomnosť zahraničných žurnalistov pomôže odhaliť čosi viac zo skutočného života v Bielorusku, ktorý sa do tamojších oficiálnych médií nedostane.

Bielorusko krajinou protikladov

Bielorusko je ináč krajinou protikladov. Ak turisti zablúdia na vidiek, prenesú sa o storočie dozadu. Zato Minsk s 1,89 milióna obyvateľmi je typickou modernou metropolou, v ktorej jazdia nové autá svetových značiek, mladí ľudia nosia značkové oblečenie a zabávajú sa v podnikoch. Centrum mesta ponúka široké bulváre, v ruštine známe prospekty, množstvo parkov, kde sa môžu vyblázniť najmä deti, ale aj plavbu výletnou loďou po mestskom komplexe jazier. Idylku narúšajú akurát všadeprítomní milicionári.

Prvé zmienky o osídlení mesta ležiacom na riekach Svislač pochádzajú z 11. storočia, napriek svojej dlhej histórii však Minsk nedisponuje mnohými historickými pamiatkami. Mesto bolo totiž počas II. svetovej vojny značne zruinované. Zrejme najstaršou zachovalou miestnou pamätihodnosťou je Katedrála Ducha Svätého z roku 1642. Pri brehu rieky Svislač sa nachádza rezidencia Lee Harvey Oswalda, kde svojho času žil údajný atentátnik na prezidenta Kennedyho. Lákadlom pre návštevníkov aj Múzeum Veľkej občianskej vojny. Zahraniční turisti síce normálne potrebujú k vstupu do krajiny víza, no počas MS bol pre držiteľov vstupeniek a účastníkov šampionátu (športovcov, trénerov, rozhodcov, funkcionárov IIHF a národných federácií, akreditovaných novinárov...) zavedený bezvízový styk. Čo sa týka nočného života, turistom sa neodporučuje konzumovať alkoholické nápoje vrátane piva či prejavovať opilosť na verejných priestranstvách, vtedy hrozí zaistenie policajnými orgánmi a pokuta. Rovnako za zdržanie drog sú v Bielorusku prísne tresty.

V meste sú zastúpené všetky druhy mestskej dopravy – autobusy, trolejbusy, električky, metro, mikrobusy traťového taxi (maršrutnoje taxi) a klasická taxi-služba. Pasažierom je k dispozícii 10 liniek určených pre električky, vyše 70 trolejbusových liniek a viac než 160 autobusových liniek. Metro otvorené v roku 1984 za deň prepraví 800-tisíc cestujúcich, ktorí môžu využiť 23 staníc. Tradičné minské "štátne" taxíky sú žltej farby (alebo so žltým pruhom), po stranách je nezameniteľný bielo-čierny štvorcovaný pruh. Neoficiálne taxi služby sú zvyčajne oveľa drahšie.

Krajina podporuje ľadový hokej

Návštevníkov však bude zaujímať hlavne hokej. Krajina dlhodobo podporuje tento ľadový šport, miestnym funkcionárom sa podarilo do nej pritiahnuť mnohých zahraničných trénerov a v podstate každý rok vyrástla v krajine jedna nová aréna. Zápasy 78. svetového šampionátu budú hostiť 15-tisícová Aréna Minsk a vyše 9-tisícová Aréna Čižovka, v ktorej odohrajú všetky svoje zápasy v základnej A-skupine aj slovenskí hokejisti.

Organizátori sľubujú bezproblémový priebeh akcie, akurát upozorňujú, aby na zápasy diváci chodili včas. Takisto by fanúšikovia hokeja mali vziať na vedomie, že ich do arény nepustia s nebezpečnými predmetmi, alkoholom a zvučnými vecičkami, akými sú napríklad rapkáče a vuvuzely. Lepšie je nechať ich doma, alebo na hoteli. Pre fanúšikov sú pripravené tradičné fanzóny nachádzajúce sa hneď pri oboch arénach, kde môžu sledovať zápasy tí, ktorí nezohnali vstupenky na tribúny. Okrem veľkopološných obrazoviek tu nájdu množstvo obchodov so suvenírmi, miniihrísk, kaviarní, občerstvovacích zariadení a stánkov sponzorov a oficiálnych partnerov MS.