Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

NBS má od januára väčšie kompetencie pri dohľade nad bankami

Národná banka Slovenska Foto: TASR/František Iván

Účinnosť totiž nadobudla novela zákona o dohľade nad finančným trhom z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Cieľom novely je zabezpečiť zvýšenie ochrany spotrebiteľa.

Bratislava 2. januára (TASR) - Udeľovanie sankcií za porušenie práv spotrebiteľov či inšpekcie pod skrytou identitou - takéto nové právomoci získala od januára tohto roka Národná banka Slovenska (NBS). Účinnosť totiž nadobudla novela zákona o dohľade nad finančným trhom z dielne Ministerstva financií (MF) SR.

Cieľom novely je zabezpečiť zvýšenie ochrany spotrebiteľa, a to rozšírením pôsobnosti NBS pri dohľade nad finančným trhom. "Navrhnuté rozšírenie dohľadu nad finančným trhom o dohľad v oblasti ochrany finančných spotrebiteľov sa týka verejnoprávnych vzťahov, teda nezasahuje sa do rozhodovania sporov zo súkromnoprávnych vzťahov medzi subjektmi finančného trhu a ich klientmi, vrátane finančných spotrebiteľov," zdôvodnil rezort financií v predkladacej správe.

Po novom tak kontrolóri NBS môžu vykonávať kontrolu vo finančnej inštitúcii pod skrytou identitou. "Účelom takto vykonávaného dohľadu na mieste je preveriť, či si dohliadaný subjekt finančného trhu plní voči klientom všetky povinnosti ustanovené osobitnými predpismi a či nie sú poškodzované práva finančných spotrebiteľov," priblížilo MF SR. Títo poverení ľudia môžu počas inšpekcií vyhotovovať fotografie, videá alebo zvukové záznamy, ktoré majú slúžiť na zdokumentovanie kontroly.

Zavádzajú sa aj sankcie, ktoré môže NBS udeľovať za porušenie spotrebiteľských práv. "Navrhuje sa zaviesť blokové konanie ako zjednodušená forma zaplatenia sankcie za drobné a zrejmé nedostatky poskytovateľa finančnej služby," uvádza sa v návrhu zákona.

Novela prináša tiež osobitné sankcie, ktoré je NBS oprávnená ukladať za nedostatky v oblasti ochrany spotrebiteľov. Medzi takéto patrí napríklad porušenie zákazu používania nekalých obchodných praktík, zákazu poskytovať alebo sprostredkúvať finančnú službu, pri ktorej kontrolóri odhalili nedostatky.

Novou formou sankcií sú aj prirážky k ročným príspevkom, ktoré majú slúžiť na čiastočnú úhradu nákladov NBS na výkon ochrany finančných spotrebiteľov. "Navrhované osobitné prirážky k ročným príspevkom sa budú platiť popri ročných príspevkoch dohliadaných subjektov finančného trhu," konštatuje rezort v novele.