Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Gáborík dvoma gólmi a asistenciou zariadil výhru LA, skóroval aj Pánik

Marián Gáborík sa teší z gólu so svojím spoluhráčom Justinom Williamsom (14) v zápase NHL Los Angeles Kings-Edmonton Foto: TASR/AP

Tridsaťdvaročný Gáborík, ktoréhovyhlásili ho za najlepšieho hráča zápasu, pritom mohol zaznamenať aj hetrik.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Slovenský hokejový útočník Marián Gáborík zažiaril v drese Los Angeles Kings, keď v noci na piatok dvoma gólmi a asistenciou zariadil víťazstvo nad Edmontonom 3:0 a vyhlásili ho za najlepšieho hráča zápasu. Z presného zásahu sa tešil aj Richard Pánik, ktorý pomohol Tampe Bay k triumfu nad Philadelphiou 4:2.

Tridsaťdvaročný Gáborík najskôr v 27. sekunde duelu asistoval pri 200. góle Anžeho Kopitara v kariére a potom sám dvakrát prekonal švédskeho brankára Viktora Fastha. Oba góly dal slovenský útočník strelou zápästím, pred prvým sa k nemu šťastne dostal puk po nevydarenej strele obrancu Willieho Mitchella a v 9. minúte upravil na 2:0. Gáborík uzavrel skóre duelu v 34. minúte svojim 11. gólom v sezóne. Šesť minút pred koncom strelil aj tretí gól, ale radosť z hetriku mu rozhodcovia zobrali, pretože brankára nedovolene atakoval Justin Williams. Slovenský útočník sa dostal pred play-off do formy a bodoval vo ôsmich z posledných deviatich duelov. Gáborík v 40 zápasoch prebiehajúcej sezóny nazbieral už 29 bodov (11+18). Jeho druhý presný zásah v zápase zároveň znamenal aj jubilejný 700. bod v kariére v NHL (345+355).

"Králi" zdolali "olejárov" vo všetkých štyroch zápasoch v prebiehajúcej sezóne, štvrté čisté konto zaznamenal Martin Jones, ktorému na to stačilo len 17 zásahov. Kings vyhrali na strely 48:17. Los Angeles si už dávnejšie zabezpečili účasť v play-off a je isté, že sa v prvom kole stretnú v kalifornskom derby so San Jose Sharks. V poslednom zápase základnej časti sa LA stretnú s Anaheimom. V drese Edmontonu odohral takmer 21 minút slovenský obranca Martin Marinčin, ale do štatistík sa nezapísal.

Skvelý Pánik

Na víťazstve Tampy Bay 4:2 nad Philadelphiou sa tretím gólom v sezóne podieľal Richard Pánik. Slovenský útočník v 45. minúte šikovným bekhendom prekonal Raya Emeryho a tešil sa z prvého gólu od 19. decembra. Dvadsaťtriročný krídelník odohral v tejto sezóne len 48 zápasov, takmer polovicu základnej časti presedel na tribúne, alebo hral na farme. Výkonom proti Flyers si však vypýtal miesto v zostave a pred play-off ukázal trénerovi Johnovi Cooperovi, že s ním môže počítať. "Pánik bol dnes skvelý. Bol aktívny, nebezpečný a strieľal. Hral omnoho lepšie ako predtým, takéhoto Richarda Pánika potrebujeme," chválil mladého Slováka tréner Cooper. Pánik odohral rovných 12 minút, strelil gól, mal plusový bod a trikrát ohrozil bránku súpera. Dvadsaťtriročný krídelník nazbieral v 48 dueloch sezóny dokopy 12 bodov (3+9).

V bránke "bleskov" podal veľmi dobrý výkon Anders Lindbäck, ktorý zaznamenal 36 zásahov a úspešne zaskočil za zraneného Bena Bishopa. Po zápase si zavtipkoval na adresu českých spoluhráčov Radka Gudasa a Ondřeja Paláta. Gudas ho totiž v bránke zastúpil a zaznamenal dva brankárske zákroky, Palát zasa v 53. minúte vložil hokejku do prihrávky Seana Couturiera a strelil si vlastný gól. "Ďakujem Gudasovi za to, že ma zastúpil a Palátovi za pekný gól," povedal švédsky brankár. Tampa je druhá v Atlantickej divízii s jednobodovou stratou na Montreal. Ak Lightning vyhrajú svoje posledné zápasy v základnej časti, skončia v divízii druhí.

Boston bez Zdena Cháru a Patricea Bergerona, ktorým tréner Claude Julien doprial pred play off voľno, prehral vo Winnipegu 1:2 po samostatných nájazdoch. Bruins dlho viedli gólom Brada Marchanda, ale nakoniec poslal duel do predĺženia Evander Kane, ktorý minútu a 57 sekúnd pred koncom tretej tretiny vyrovnal svojím 18. gólom v sezóne po perfektnej akcii Blakea Wheelera. V nájazdoch potom rozhodol hneď v prvej sérii Bryan Little. Svoje prvé víťazstvo v kariére vychytal 24-ročný nováčik v bránke Jets Michael Hutchinson, ktorého v roku 2008 draftoval práve Boston. Bruins sú stále najlepším tímom v NHL so 115 bodmi. Pred druhým Anaheimom majú trojbodový náskok, pričom obaja majú ešte dva zápasy. Pri absencii Cháru dostal v obrane "medveďov" viac priestoru aj Andrej Meszároš, ktorý odohral 20 minút a 20 sekúnd a zaznamenal jednu strelu.

Obletovaný Varlamov

Najviac obletovaným mužom vo Vancouveri bol brankár Colorada Sergej Varlamov. Ruský gólman vychytal triumf Avalanche 4:2 a 41. víťazstvom v sezóne prekonal klubový rekord, ktorý držal súčasný tréner "lavín" Patrick Roy. "Ďakujem, že si prekonal môj rekord Varly," zakričal Roy s veľkým úsmevom na tvári. "Kouč je z toho veľmi šťastný. Zajtra Patrickovi zavoláme a oznámime mu, že Varly prekonal jeho rekord. Bude v poriadku," vtipkoval neskôr bývalý skvelý brankár. Varlamov ďakoval najmä svojim spoluhráčom. "Je to veľká vec a som šťastný, že som prekonal rekord. Znamená to pre mňa veľa, ale nič by som nezmohol bez mojich spoluhráčov. Hrali výborne a pomohli mi k víťazstvu. Mám šťastie, že ma vedú takí tréneri ako Patrick Roy a Francois Allaire, ktorý patrí k najlepším trénerom brankárov na svete. Obaja mi veľmi pomohli," povedal Varlamov. Víťazný gól Colorada strelil v 53. minúte pri hre štyroch proti štyrom obranca Tyson Barrie, triumf poistil do prázdnej bránky John Mitchell.

V New Yorku rozhodol o dôležitom víťazstve Rangers nad Buffalom 2:1 minútu a 42 sekúnd pred koncom tretej časti Rick Nash. "Jazdci" vďaka víťazstvu neskončia vo Východnej konferencii horšie ako štvrtí a v prvom kole play off budú mať výhodu domáceho prostredia. V zápase dvoch tímov, ktoré stratili šancu dostať sa do play off, vyhral Washington v Caroline 5:2. V akcii sa nepredstavil ani jeden slovenský hokejista. V bránke Capitals nenastúpil Jaroslav Halák a Hurricanes stále chýba zranený obranca Andrej Sekera.

Budaj šancu nedostal

Montreal prehral na domácom ľade s New Yorkom Islanders 0:2, keď nedokázal prekonať Jevgenija Nabokova. Ruský veterán zastavil všetkých 19 striel Canadiens a tešil sa z 350. víťazstva v kariére. K tomu pridal aj asistenciu pri druhom góle. Islanders neinkasovali gól v Montreale prvýkrát po 77 zápasoch. Montreal si skomplikoval situáciu v Atlantickej divízii a hrozí mu, že play off nezačne doma.

V bránke domácich nastúpil Carey Price, Peter Budaj šancu nedostal. Nepríjemnou udalosťou bolo zranenie mladého 21-ročného švédskeho útočníka Johana Sundströma, ktorého narazil na mantinel zlý muž Canadiens Douglas Murray. Sundströma previezli do nemocnice, kde zostal na pozorovaní. Murray inkasoval trest do konca zápasu, bol to pritom len jeho prvý duel po trojzápasovom dištanci.

Phoenixu klesli šance do play off

Šance prebojovať sa do play off výrazne klesli na strane Phoenixu, ktorý v "púštnom" derby prehral v Nashville 0:2. "Kojoti" strácajú na Dallas dva body a obaja majú do konca základnej časti ešte dva zápasy. Dallas si môže zabezpečiť postup už v noci na sobotu, keď zdolá St. Louis. Phoenix privádzal do zúfalstva brankár Nashvillu Pekka Rinne, ktorý zaznamenal 29 úspešných zásahov. "Neboli sme dôrazní, chýbala nám presnosť, nevypracovali sme si dostatok šancí. Je to obrovské sklamanie," konštatoval tréner Coyotes Dave Tippett.

V drese Panthers žiaril Nick Bjugstad

Ottawa zdolala po nájazdoch New Jersey 2:1, keď v štvrtej sérii rozhodol obranca Erik Karlsson. Diabli tak prehrali v tejto sezóne nájazdy aj 12-krát. Oba tímy boli už pred zápasom eliminované z play off. Florida zdolala Toronto 4:2 a pokazila Drew MacIntyrovi prvý štart v NHL. Tridsaťročný brankár absolvoval predtým päť duelov, ale nikdy nenastúpil od začiatku. V drese Panthers žiaril Nick Bjugstad, autor dvoch gólov a asistencie.

Hokejisti St. Louis si načasovali zlú formu na nesprávny čas. V závere základnej časti prehrali v Minnesote štvrtý duel po sebe, navyše prišli o kľúčového útočníka T.J. Oshieho. "Bluesmani" prestrieľali domácich v pomere 45:15, ale prehrali 2:4. Zápas vôbec nevyšiel brankárovi Ryanovi Millerovi, ktorý z 13 striel inkasoval štyrikrát a v závere prenechal miesto Brianovi Elliottovi. Oshie sa zranili v polovici duelu, keď ho na mantinel nepríjemne narazil Mike Rupp, ktorý inkasoval trest do konca zápasu. Oshie sa ťažko dvíhal z ľadu, nakoniec síce odišiel po svojich, ale do zápasu sa nevrátil. V bránke Wild žiaril John Curry, ktorý nastúpil vôbec prvýkrát v drese Wild a prvýkrát v profilige od sezóny 2009/10. Zaznamenal 43 zásahov a tešil sa z prvého víťazstva v NHL od 11. decembra 2008.

Sumáre:

NY RANGERS - BUFFALO 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Góly:
40. Pouliot (Zuccarello, Brassard), 59. Nash (Louis, Stepan) – 30. Stafford (Weber, Ennis). Brankári: Lundqvist - Hackett, strely na bránku: 30:24. Diváci: 18.006.

CAROLINA – WASHINGTON 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)
Góly:
38. Tlustý (J. Staal), 59. Dvořák (Faulk, Bowman) – 2. Ward (Fehr, Chimera), 31. Chimera (Fehr, Ward), 40. Brouwer (Johansson, Alzner), 43. Fehr (Chimera, Ward), 44. Brouwer (Johansson, Strachan). Brankári: Chudobin - Holtby, strely na bránku: 38:21. Diváci: 15.735.

MONTREAL - NY ISLANDERS 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Góly:
36. Strome (Donovan, Bailey), 40. Nelson (Hickey, Nabokov). Brankári: Price - Nabokov, strely na bránku: 19:30. Diváci: 21.273.

OTTAWA - NEW JERSEY 2:1 pp a sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
32. Hoffman (Zibanejad, Ceci), rozh. náj. Karlsson – 38. Ryder (Volčenkov, Sestito). Brankári: Lehner - Schneider, strely na bránku: 32:39. Diváci: 19.270.

TAMPA BAY - PHILADELPHIA 4:2 (1:0, 0:1, 3:1)
Góly:
2. Johnson (Stamkos, Kostka), 45. PÁNIK (Hedman, Kostka), 50. Brewer (Johnson, Palát), 55. Stamkos (Filppula, Hedman) – 39. Simmonds (Giroux, Voráček), 53. Couturier (Streit). Brankári: Lindbäck - Emery, strely na bránku: 30:36. Diváci: 19.204.

FLORIDA - TORONTO 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Góly:
7. Pirri (Howden, Campbell), 40. Boyes (Bjugstad, Bergenheim), 44. Bjugstad (Bergenheim, Boyes), 47. Bjugstad (Fleischmann, Robak) – 25. Bozak (Gardiner, van Riemsdyk), 54. Ranger (Bozak, Gardiner). Brankári: Luongo - MacIntyre, strely na bránku: 37:29. Diváci: 13.110.

NASHVILLE - PHOENIX 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly:
31. Smith (Ellis, Jones), 50. Hörnqvist (Fisher, Cullen). Brankári: Rinne - Greiss, strely na bránku: 23:29. Diváci: 17.174.

MINNESOTA - ST. LOUIS 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)
Góly:
15. Niederreiter (Blum, Cooke), 33. Brodziak (Cooke, Prosser), 38. Moulson (Heatley, Haula), 41. Brodziak (Folin, Niederreiter) – 32. Shattenkirk (Sobotka, Steen), 37. Schwartz (Steen). Brankári: Curry - Miller (44. Elliott), strely na bránku: 15:45. Diváci: 18.664.

WINNIPEG - BOSTON 2:1 pp a sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
59. Kane (Wheeler, Enström), rozh. náj. Little – 11. Marchand (Smith, Krejčí). Brankári: Hutchinson - Johnson, strely na bránku: 37:33. Diváci: 15.004.

EDMONTON - LOS ANGELES 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Góly:
1. Kopitar (Williams, GÁBORÍK), 9. GÁBORÍK (Mitchell, Kopitar), 34. GÁBORÍK (Vojnov, Williams). Brankári: Fasth - Jones, strely na bránku: 17:48. Diváci: 16.839.

VANCOUVER - COLORADO 2:4 (1:1, 0:0, 1:3)
Góly:
14. H. Sedin (Hamhuis, D. Sedin), 48. Booth (Hamhuis, Burrows) – 19. Šťastný, 46. Šťastný (Johnson, MacKinnon), 53. Barrie (McGinn), 60. Mitchell. Brankári: Markström - Varlamov, strely na bránku: 40:28. Diváci: 18.910.

Slováci v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles) 18:12 2 1 3 3 5 0
Richard Pánik (Tampa Bay) 12:00 1 0 1 1 3 0
Andrej Meszároš (Boston) 20:20 0 0 0 0 1 0
Martin Marinčin (Edmonton) 20:47 0 0 0 0 1 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/