Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

NHL: Halák bol prvou hviezdou zápasu, bodovali Višňovský aj Hossa

Jaroslav Halák kryje strelu Foto: TASR/AP

Tri dni po "shutoute" proti Arizone (1:0) vychytal v noci na stredu víťazstvo New York Islanders nad Coloradom 6:0.

New York 12. novembra (TASR) -Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák si v zámorskej NHL pripísal druhé čisté konto za sebou. Tri dni po "shutoute" proti Arizone (1:0) vychytal v noci na stredu víťazstvo New York Islanders nad Coloradom 6:0, jeho krajan Ľubomír Višňovský sa pod suverénny triumf podpísal jednou asistenciou a dvoma plusovými bodmi. Body za asistencie si pripísali aj Marián Hossa a Tomáš Kopecký.

Haláka vyhlásili za prvú hviezdu duelu, keď chytil všetkých 20 striel súpera. Bolo to jeho 32. čisté konto v zámorskej kariére, druhé v prebiehajúcej sezóne. Višňovský asistoval v tretej časti hry pri piatom góle domácich, ktorí vyhrali štvrtý zápas za sebou. Na ľade strávil vyše 20 minút a do osobných štatistík pridal aj dve strely na bránku. Islanders nedostali gól už 181 minút a 11 sekúnd, Halák drží nepriestrelnosť 143 minút a 27 sekúnd. Naposledy ho prekonal 5. novembra útočník Anaheimu Emerson Etem. "Na víťazstve má podiel celý tím, podobne ako v predchádzajúcom zápase. Chalani zasa zblokovali veľa striel, perfektne sa vracali dozadu a nepúšťali súpera do brejkov," povedal slovenský brankár pre zámorské médiá.

Halák sa stal prvým brankárom Islanders od sezóny 2006/2007 s dvoma čistými kontami za sebou. Naposledy sa to podarilo Rickovi Di Pietrovi medzi 23. a 26. decembrom 2006. Islanders počas štvorzápasovej víťaznej série inkasovali len tri góly. "Na začiatku sezóny sme dávali góly, ale veľa sme ich aj dostali. Musíme lepšie brániť a neinkasovať v oslabeniach," dodal Halák. "Ostrovanom" sa to darí a v početnej výhode súpera nedostali gól už tri zápasy, keď ubránili 12 presiloviek. Proti Coloradu prežili tri početné výhody, navyše zásluhou ruského útočníka Nikolaja Kuľomina skórovali aj v oslabení. Na triumfe Islanders sa podieľalo šesť rôznych strelcov. Počas celého duelu boli domáci lepším tímom a súpera prestrieľali v pomere 46:20.



Tréner Floridy Gerard Gallant sa po troch prehrách za sebou rozhodol zmeniť útočné formácie a tento ťah mu vyšiel. Do prvého útoku sa posunul slovenský útočník Tomáš Kopecký a "panteri" ukončili zlú sériu, keď zdolali na domácom ľade San Jose 4:1. Slovenský krídelník k víťazstvu prispel druhou asistenciou v sezóne. Na ľade strávil 17:21 minúty a okrem bodového zápisu zaznamenal aj dve strely na bránku. Slovenský legionár v 13. minúte prvej tretiny perfektne podržal puk v útočnom pásme, posunul ho po mantineli na Scottieho Upshalla a ten skvelou prihrávkou spoza bránky pripravil druhý gól v sezóne pre Aleksandra Barkova. "Bol to jednoznačne náš najlepší zápas v sezóne. Hráči presne splnili to, čo som od nich chcel. Som nadšený," povedal po zápase Gallant. Floride sa proti San Jose darí, s týmto súperom vyhrali šesť z posledných siedmich duelov. Kopecký stále čaká na prvý gól v sezóne, ďalšiu šancu na prelomenie série dostane v piatok proti Halákovmu Islanders.



Gólovú prihrávku si pripísal aj Marián Hossa, Chicago aj vďaka tomu triumfovalo nad Tampou Bay 3:2 po nájazdoch. Hossa odohral 20:14 min, mal aj tri strely a plusový bod. Najproduktívnejší slovenský hokejista v NHL si pripísal šiestu asistenciu v sezóne na začiatku tretej tretiny pri góle švédskeho útočníka Marcusa Krügera. Blackhawks vyhrali štvrtý duel za sebou a zároveň prerušili šesťzápasovú víťaznú sériu Lightning. Chicago zdolalo Tampu Bay prvýkrát po piatich stretnutiach, predtým sa mu to naposledy podarilo 13. decembra 2009. Domáci hokejisti mali navrch a na brankára Bena Bishopa vyslali až 39 striel. V nájazdoch bol jediným úspešným strelcom Patrick Kane a odčinil tak chybu z prvej tretiny, po ktorej skóroval v oslabení nováčik "bleskov" Cedric Paquette a otvoril skóre duelu. Zápas pre zranenie nedohralo po jednom hráčovi na každej strane - Johnny Oduya a Tyler Johnson.



"Diabli" z New Jersey zdolali nebezpečnú Minnesotu 3:1, keď výborný výkon podal v bránke Corey Schneider. Ten sa o čisté konto pripravil sám, pretože v tretej tretine inkasoval po vlastnej hrúbke v oslabení z hokejky Ryana Cartera. Dve asistencie zaznamenal český veterán Jaromír Jágr, ktorý ich celkovo nazbieral 1059. Už len štyri asistencie mu chýbajú na vyrovnanie Steva Yzermana, ktorý je na 7. mieste v historických tabuľkách NHL. Wild chýbal pre otras mozgu v treťom zápase kapitán a bývalý útočník Devils Zach Parise.



Henrik Lundqvist a New York Rangers zastavili sedemzápasovú víťaznú sériu Pittsburghu. Švédsky brankár zaznamenal 33 zákrokov a výraznou mierou sa zaslúžil o víťazstvo svojho tímu 5:0. "Jazdci" položili základ úspechu v prvej tretine, ktorú v Madison Square Garden vyhrali 3:0. Duel gólovo uzavrel v tretej časti v oslabení svojim 12. gólom v sezóne najlepší strelec NHL Rick Nash. Rangers prerušili sériu dvoch prehier a nad "tučniakmi" vyhrali štvrtý zápas za sebou. Úspešnú sériu začali už v minuloročnom play off. "Upokojil ma až piaty gól, pretože s tímom ako Pittsburgh si nemôžete byť istí ani za stavu 4:0," povedal Lundqvist po svojom treťom čistom konte v sezóne a 53. v kariére. Už len jeden shutout mu chýba k vyrovnaniu brankárskych legiend Eddieho Giacomina a Bernieho Parenta, ktorí sú na 20. mieste historických tabuliek.



Hokejisti St. Louis zdolali Buffalo 6:1, keď opäť žiarila formácia Vladimir Tarasenko, Jaden Schwartz, Jori Lehterä. Vo forme hrajúci útok Blues sa postaral o prvé tri góly zápasu a všetky strelil Lehterä. Dvadsaťšesťročný Fín zavŕšil čistý hetrik v oslabení. "Chlapcom to celkom ide spolu, že?" vtipkoval brankár Brian Elliott.

Formácia "STL Line" nazbierala v posledných šiestich dueloch 25 bodov a St. Louis vyhrali sedem z posledných ôsmich zápasov. Tarasenko bodoval v posledných šiestich dueloch (10 bodov), Lehterä sa do štatistík zapísal v uplynulých piatich stretnutiach (8 bodov) a Schwartz v štyroch (7 bodov). St. Louis draftovali Lehteru v roku 2008, ale odchovanec Jokeritu Helsinki pôsobil v uplynulých štyroch sezónach v KHL. Do zámoria zamieril až pred týmto ročníkom.

"Mám pocit, že to bol môj prvý hetrik v kariére. Nepamätám sa, že som dal niekedy tri góly. Som veľmi šťastný, že sa mi to podarilo a vďaka patrí mojim spoluhráčom, ktorí mi perfektne prihrávali," povedal Lehterä, ktorý zaznamenal prvý čistý hetrik Blues po 16 rokoch. Naposledy strelil tri góly bez prerušenia bývalý vynikajúci obranca St. Louis Al MacInnis 12. októbra 1998 proti New Yorku Rangers. Slovenský obranca Andrej Meszároš sa opäť nezmestil na súpisku Buffala.



Columbus natiahol negatívnu sériu prehier už na deväť zápasov a vyrovnal svoju rekordnú sériu z decembra 2009. Blue Jackets tentokrát nestačili na Washington, ktorému podľahli na jeho ľade 2:4. Po dva góly Capitals strelili Alexander Ovečkin a Marcus Johansson, ktorí sú s ôsmimi presnými zásahmi najlepšími kanoniermi tímu.

Johansson v minulej sezóne strelil osem gólov v 80 zápasoch, teraz dosiahol túto métu už za prvých 15 duelov. Šancu na prvé víťazstvo v priebehu troch týždňov bude mať Columbus v piatok proti Philadelphii. V drese Blue Jackets sa nepredstavil slovenský útočník Marko Daňo, ktorý je na farme.



Montreal zdolal Winnipeg 3:0, keď brankár Carey Price chytil všetkých 29 striel Jets a zaznamenal prvé čisté konto v sezóne a 26. v kariére. Winnipeg nebodoval prvýkrát po ôsmich zápasoch a prišiel o svoju najdlhšiu sériu od roku 2011, keď sa NHL vrátila do tohto kanadského mesta.



Nashville zdolal doma Edmonton 3:2 a všetky góly strelil už v prvej tretine. V drese Oilers nedostal šancu slovenský obranca Martin Marinčin.



O víťazstve Dallasu 4:3 na ľade Arizony rozhodol 76 sekúnd pred koncom tretej tretiny v oslabení Ryan Garbutt. Coyotes minútu a pol predtým vyrovnali zásluhou Mikkela Boedkera a v závere mali pri vylúčení Patricka Eavesa šancu na rozhodnutie. Nedali si však pozor na Garbutta, ktorý predviedol sólo z vlastného obranného pásma a prekonal Mika Smitha. Dallas prerušil šesťzápasovú sériu prehier.



O víťazstve Vancouveru 4:3 nad Ottawou rozhodol svojim 12. gólom v kariére v predĺžení Daniel Sedin. Švédsky útočník skóroval po parádnej strele 54,4 sekundy pred koncom nadstaveného času, keď mu akciu pripravila dvojička Henrik.



Sumáre NHL:



NEW JERSEY - MINNESOTA 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Góly: 26. Ruutu (Helgeson, Larsson), 30. Cammalleri (Jágr, Greene), 60. Zajac (Jágr, Židlický) – 46. Carter. Brankári: Schneider - Kuemper, strely na bránku: 23:24, 14.256.



NY ISLANDERS – COLORADO 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)

Góly: 2. Leddy (Boychuk, Strome), 6. Lee, 27. Hamonic (Tavares, Kuľomin), 32. Kuľomin (Nielsen), 47. Cizikas (VIŠŇOVSKÝ, Conacher), 49. Strome (Nelson). Brankári: HALÁK - Varlamov, strely na bránku: 46:20, 12.888 divákov.



NY RANGERS - PITTSBURGH 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)

Góly: 9. Zuccarello (Stepan), 11. St. Louis (Nash, Staal), 15. Klein (Hayes, Stempniak), 31. Brassard (Nash, Girardi), 48. Nash (Stepan, Staal). Brankári: Lundqvist - Fleury, strely na bránku: 35:33, 18.006 divákov.



WASHINGTON - COLUMBUS 4:2 (3:1, 0:1, 1:0)

Góly: 2. Johansson (Brouwer, Bukarovsky), 8. Ovečkin (Green, Bäckström), 17. Ovečkin (Beagle, Bäckström), 55. Johansson (Bukarowsky, Schmidt) – 10. Atkinson (Jenner), 40. Savard (Ťutin, Jenner). Brankári: Holtby - McElhinney, strely na bránku: 32:26, 18.506 divákov.



MONTREAL - WINNIPEG 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 23. Eller (Sekáč, Weaver), 48. Galčenjuk (Gallagher, Gilbert), 60. Plekanec (Pacioretty). Brankári: Price - Pavelec, strely na bránku: 27:29, 21.287 divákov.



FLORIDA - SAN JOSE 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Góly: 11. Hayes (Trocheck, Jokinen), 13. Barkov (Upshall, KOPECKÝ), 27. MacKenzie (Ekblad), 44. Fleischmann (Thornton, Ekblad) – 51. Thornton (Burns, Hertl). Brankári: Luongo - Niemi, strely na bránku: 30:22, 8075 divákov.



ST. LOUIS - BUFFALO 6:1 (1:0, 2:0, 3:1)

Góly: 18. Lehterä (Tarasenko, Schwartz), 24. Lehterä (Tarasenko, Schwartz), 35. Lehterä (Schwartz, Jackman), 57. Backes (Shattenkirk, Steen), 58. Lindström (Steen, Päjäärvi), 59. Lindström (Steen, Shattenkirk) – 41. Ennis (Moulson, Stafford). Brankári: Elliott - Neuvirth, strely na bránku: 29:29, 17.570 divákov.



NASHVILLE - EDMONTON 3:2 (3:0, 0:2, 0:0)

Góly: 3. Ribeiro (Neal, Forsberg), 10. Cullen (Jones, Smith), 20. Forsberg (Ribeiro) – 21. Pouliot (Nugent-Hopkins, Eberle), 35. Jakupov (Perron, Arcobello). Brankári: Rinne - Fasth (21. Scrivens), 17.129 divákov.



CHICAGO – TAMPA BAY 3:2 pp a sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 30. Richards (Versteeg, Saad), 42. Krüger (Hjalmarsson, HOSSA), rozh. náj. Kane – 5. Paquette (Palát, Brewer), 50. Kučerov (Stamkos, Drouin). Brankári: Crawford - Bishop, strely na bránku: 39:27, 21.345 divákov.



ARIZONA - DALLAS 3:4 (1:0, 1:2, 1:2)

Góly: 2. Murphy, 32. Vitale (Chipchura, Murphy), 57. Boedker (Stone, Korpikoski) – 38. Seguin (Eaves, Jordie Benn), 39. Seguin (Spezza, Roussel), 56. Cole (Sceviour, Horcoff), 59. Garbutt. Brankári: Smith - Lehtonen, strely na bránku: 37:32, 11.866 divákov.



VANCOUVER - OTTAWA 4:3 pp (0:0, 2:2, 1:1 - 1:0)

Góly: 27. Matthias (Vey, Richardson), 37. Burrows (Bonino, Higgins), 46. Bieksa (H. Sedin, D. Sedin), 65. D. Sedin (H. Sedin, Hamhuis) - 31. Hoffman (Lazar, Cowen), 38. Turris (MacArthur, Chiasson), 49. Stone (Turris). Brankári: Miller - Anderson, strely na bránku: 37:24, 18.775 divákov.



Slováci v akcii:



Ľubomír Višňovský (Islanders) 20:20 0 1 1 2 2 0

Tomáš Kopecký (Florida) 17:21 0 1 1 0 2 0

Marián Hossa (Chicago) 20:14 0 1 1 1 3 0

Jaroslav Halák (Islanders) 60:00 0/20 100,0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/