Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Halák zvládol prechod bez problémov, u trénera má absolútnu dôveru

Jaroslav Halák z Washingtonu v obrannom zákroku. Foto: TASR/AP

Po výmene z Buffala odchytal za Capitals sedem stretnutí s bilanciou štyri víťazstvá, dve prehry v riadnom hracom čase a jedna prehra po nájazdoch.

Washington 21. marca (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák si zatiaľ úspešne počína vo svojom novom pôsobisku v NHL a svojimi výkonmi dáva Washingtonu nádej na účasť vo vyraďovacích bojoch. Po výmene z Buffala odchytal za Capitals sedem stretnutí s bilanciou štyri víťazstvá, dve prehry v riadnom hracom čase a jedna prehra po nájazdoch, pričom v nich stlačil priemer inkasovaných gólov na 2,13 na zápas a dosiahol úspešnosť zásahov 93,5 percenta.

Prechod z defenzívne ladeného tímu Blues do mužstva vyznávajúceho ofenzívny štýl hry nespôsobil Halákovi žiadny výrazný problém a dokonca v poslednom období chytá spoľahlivejšie než predtým v sezóne. Akurát čelí vyššiemu počtu striel než zvykol v bránke St. Louis, pri utorkovom víťazstve 3:2 nad Anaheimom si pripísal až 43 úspešných zákrokov. Bol to za posledné štyri roky najvyšší počet striel, akému čelil pri vychytanom víťazstve, 4. februára 2010 ešte ako brankár Montrealu zlikvidoval 45 pokusov hráčov Bostonu. "Každý bod, čo získame, bude dôležitý v boji o play off," vyznal sa pre Washington Post slovenský brankár, ktorý sa vo štvrtok predstavil aj s novou maskou vo farbách svojho nového klubu. Dominuje jej orol, na zadnej strane sa vyníma slovenský znak s iniciálami manželky a potomka.

Dôvera trénera

Tréner Washingtonu Capitals Adam Oates
Foto: TASR/AP
Tréner "Caps" Adam Oates mu bezvýhradne dôveruje, doterajšiu brankársku jednotku tímu Bradena Holtbyho vytlačil Halák na striedačku. S doterajšími výkonmi ružinovského odchovanca panuje vo Washingtone maximálna spokojnosť. "V bránke pôsobí pokojným dojmom a myslím si, že ten pokoj prenáša aj na spoluhráčov. Robí kus práce v tom, ako číta hru, za relatívne krátky čas si osvojil náš herný systém," chválil Haláka hlavný kormidelník Washingtonu.

Tím z metropoly USA doteraz vsádzal na mladších, menej skúsených gólmanov. Medzi žrďami sa v úvode sezóny striedali Holtby, Philipp Grubauer a Čech Michael Neuvirth, ktorý putoval do Buffala práve výmenou za Haláka. Príchodom 28-ročného dvojnásobného účastníka ZOH, ktorý už štyrikrát zažil boje v play off a v sezóne 2009/2010 sa ešte ako brankár Montrealu svojimi bravúrami postaral práve o vyradenie Washingtonu, nastolil klub novú brankársku politiku. "Neuvy a Holts odviedli kusisko roboty, no Jaro je v NHL viac etablovaným gólmanom, odchytal viac zápasov a okúsil viaceré rôzne náročné situácie," vyjadril sa na adresu Haláka spoluhráč Troy Brouwer. "Už len tým množstvom skúseností, ktoré nadobudol, nám dáva o kúsok viac sebavedomia. Viem, že Capitals si s ním užili svoje. Všetci vidíme, čo dokáže v bránke."

2 sťahovania za necelý týždeň

Jaroslav Halák
Foto: TASR/AP Photo
Halák zažíval pritom prednedávnom náročné obdobie, keď sa dvakrát sťahoval v priebehu necelého týždňa. Z top tímu Západnej konferencie zamieril cez Buffalo pred uzávierkou výmen do mužstva, ktoré sa na Východe pohybuje na hrane postupu. "Dostal sa do ťažkej pozície. Je na neho vyvíjaný veľký tlak, no myslím si, že sa s tým veľmi dobre vyrovnal a odvádza výbornú prácu," chváli Haláka švédsky center Nicklas Bäckström.

Bratislavskému rodákovi po sezóne vyprší štvorročná 15-miliónová zmluva a zatiaľ nie je jasné, či vo Washingtone zostane. Jeho agent Allan Walsh priznal, že sa s predstaviteľmi Capitals zatiaľ nerozprával o novom kontrakte pre svojho klienta. "Rokovania necháme až po konci ročníka. Nedáva žiadny zmysel, aby sme o zmluve hovorili teraz, vo fáze, keď mužstvo bojuje o play off. Nie je na to správny čas," povedal Walsh.