Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

Rangers prevalcoval Canadiens v Montreale, Budaj dostal 3 góly

Brankár Peter Budaj chytá strelu útočníka Chrisa Kreidera. Foto: TASR/AP

Slovenský brankár sa dostal do hry od tretej tretiny.

New York 17. mája (TASR) - Peter Budaj si v sobotu večer ako striedajúci brankár zapísal svoj prvý štart v tohtoročnej play off NHL, ale hokejisti Montrealu Canadiens v prvom meraní síl s New Yorkom Rangers po 18 rokoch prehrali na domácom ľade vysoko 2:7. "Jazdci" z New Yorku sa tak ujali vedenia vo finále Východnej konferencie 1:0 na zápasy, pričom súboj číslo dva je na programe v noci na utorok.

Budaj vystriedal zničeného Pricea v tretej tretine

V hale Bell Centre sa gólman Budaj dostal do bránky namiesto jednotky Careyho Pricea od začiatku tretej tretiny za stavu 4:1 pre rozbehnutých hostí. Slovenský brankár sa poriadne ani nenadýchol a inkasoval hneď z prvej strely z hokejky Ryana McDonagha. Budaj však nemal vôbec šancu, pretože obranca Rangers sa v početnej výhode ocitol osamotený medzi kruhmi a bombou trafil presne do ľavého rohu bránky. Tridsaťjedenročný slovenský gólman, ktorý v základnej časti odchytal v tomto ročníku 24 stretnutí, potom inkasoval aj ďalšie dva góly pri presilových hrách súpera. Najskôr skóroval po vyšachovaní obrany v presilovke o dvoch hráčov Derek Stepan a o 25 sekúnd neskôr v následnej presilovke piatich proti štyrom si strelecký účet v play off v tejto sezóne otvoril Rick Nash, ktorý skóroval prvýkrát po pätnástich zápasoch. Budaj inkasoval tri góly z ôsmich striel a mal nízku percentuálnu úspešnosť zákrokov - 62,5%.

Rangers zlomili prekliatie, keď v posledných piatich zápasoch nestrelili ani gól

Montrealská aréna Bell Center bola pritom pre hráčov Rangers v uplynulých rokoch doslova "domom hrôzy", veď zo siedmich posledných návštev päťkrát nestrelili ani jeden gól a v deviatich dueloch skórovali dokopy len štyrikrát. Teraz sa presadilo sedem rôznych strelcov, čo sa Rangers podarilo v play off prvýkrát od roku 1986. Sedem gólov strelili "jazdci" vo vyraďovacích bojoch prvýkrát od 17. apríla 2007, kedy zdolali bývalý klub NHL Atlanta Thrashers 7:0, na súperovom ľade dali "jazdci" sedem gólov prvýkrát od 8. mája 1995, keď vyhrali na ľade Quebecu Nordiques 8:3. Štatistiky prepísal aj brankár Henrik Lundqvist, ktorý v Montreale nastúpil po viac ako dvoch rokoch a zaznamenal tu prvé víťazstvo od 17. marca 2009.

Prvou hviezdou zápasu bol legendárny Martin St. Louis

Prvou hviezdou zápasu sa stal autor otváracieho gólu Martin St. Louis. Kanadský hokejista prežíva náročné obdobie svojho života, pretože mu pred piatym zápasom série s Pittsburghom nečakane zomrela mama. St. Louis sa však k tímu vrátil a pomohol mu svojimi výbornými výkonmi k postupu. Posledná rozlúčka s jeho mamou sa uskutoční v nedeľu a na pohreb prídu aj hráči Rangers, ktorí po celý čas svojho kamaráta maximálne podporujú. Poctu svojmu krajanovi z provincie Quebec zložili aj fanúšikovia Canadiens, ktorí mu po zápase pri predstavovaní hviezd zápasu dlho aplaudovali. "Spoluhráči ma po celý čas veľmi podporujú, stoja za mnou a za to sa im chcem poďakovať," povedal 38-ročný hokejista po štvrtom víťazstve Rangers v rade.

McDonagh, zaznamenal štyri body

Štyri body za gól a tri asistencie zaznamenal McDonagh a vyrovnal klubový rekord Rangers v počte kanadských bodov v play off spomedzi obrancov. McDonagh sa zaradil medzi legendy a bývalých kapitánov klubu Briana Leetcha, Brada Parka a Davea Maloneyho. Naposledy sa to podarilo Leetchovi 7. júna 1994 proti Vancouveru Canucks, v roku, kedy Rangers vyhrali Stanley Cup a naposledy hrali vo finále. "Nie je dôležité kto dal góly a kto bodoval. Hrali sme kolektívne a je jedno kto sa presadí nabudúce. Dôležité je len víťazstvo," povedal McDonagh. Jedinou škvrnou na víťazstve Rangers je zranenie útočníka Derricka Brassarda, ktorý nedohral duel po náraze Mikea Weavera v úvode prvej tretiny.

Montreal utrpel najväčší debakel v play off od roku 2002, keď prehral s Carolinou 2:8. "Nezvládli sme zápas emocionálne, po víťazstve nad Bostonom sme lietali v oblakoch. Musíme sa vrátiť na zem a hrať svoj poctivý hokej. Prehrali sme len jeden zápas, séria je ešte dlhá," povedal jeden z dvoch strelcov Montrealu Rene Bourque, ktorý v druhej tretiny znížil na 1:2. Tréner Michel Therrien poprel, že brankára Pricea striedal pre zranenie, hoci do neho tvrdo narazil Chris Kreider a zdalo sa, že má problém s kolenom. "Nebolo to pre zranenie. Naši obrancovia neboli dostatočne dôrazní pred bránkou, vymenil som ho, aby som ho ochránil," povedal kouč Canadiens.





Sumár - 3. kolo play off NHL

Východná konferencia - finále, 1. zápas:


MONTREAL - NY RANGERS 2:7 (0:2, 1:2, 1:3)



Góly: 33. Bourque (Gionta, Eller), 56. Eller - 5. St. Louis (Moore, Klein), 7. Zuccarello (McDonagh, Moore), 39. Kreider (Nash, McDonagh, 40. Richards (Zuccarello, Staal), 42. McDonagh (Stepan, Kreider), 45. Stepan (St. Louis, McDonagh), 45. Nash (Zuccarello, Moore). Brankári: Price (41. BUDAJ) - Lundqvist, strely na bránku: 22:28. Diváci: 21.273.

/stav série 0:1/

Slováci v akcii:

Peter Budaj (Montreal) 20:00 3/8 62,5%

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/


Montreal - NY Rangers 2:7 (za domácich P. Budaj nastúpil v 41. min a inkasoval 3 góly)
.
Hokejista New Yorku Rangers Martin St. Louis sa teší po strelení gólu v úvodnom zápase finálovej série Východnej konferencie NHL Montreal Canadiens - New York Rangers
Foto: TASR/AP


Brankár Montrealu Carey Price sleduje po vystriedaní zo striedačky úvodný zápas finálovej série Východnej konferencie Montrel - NJ Rangers
Foto: TASR/AP