Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

NHL: Na štarte prípravy viacero absencií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Absencie spôsobuje najmä koronavírus a karanténa.

New York 5. januára (TASR) – Nová sezóna v NHL sa začne 13. januára a mužstvá už rozbehli svoje prípravné kempy. Tréner Washingtonu Capitals Peter Laviolette si posťažoval, že nemôže s tímom absolvovať žiadny prípravný zápas. Na prvom tréningu mu chýbal Zdeno Chára, ktorý musí absolvovať karanténu.

Absencie hlásili viaceré tímy, okrem Cháru chýbal kapitán Chicaga Jonathan Toews, či center Mika Zibanejad z New Yorku Rangers. Tréner Laviolette uviedol, že Chára sa k tímu pripojí krátko po karanténe. Niektoré absencie tréneri nekomentovali.

„Povedali mi, že ak hráč nebude na ľade počas tréningového kempu, tak máme uviesť, že dnes nie je k dispozícii. Myslím si, že akonáhle sa začne sezóna, potom budeme môcť byť trochu konkrétnejší," uviedol tréner Philadelphie Alain Vigneault.

Predsezónne kempy v NHL budú trvať 10 dní. „Nebudeme hrať žiadny prípravný zápas, ktoré by nám pomohli vyladiť niektoré veci. Pritom je toho toľko, čo by sme si chceli vyskúšať," citovala trénera agentúra AP.

Po ukončení minulej sezóny v bublinách je v tej novej na programe 56 zápasov základnej časti, ktorá má trvať do 8. mája. „Keď máte takú dlhú prestávku, tak obdobie, kedy sa môžete vrátiť späť, je oveľa vzrušujúcejšie," povedal útočník Jeff Skinner z Buffala Sabres.

V súčasnosti sa dodržujú prísne protokoly o bezpečnosti a ochrane zdravia, denne sa testuje prítomnosť koronavírusu. Tréner Columbusu Blue Jackets John Tortorella uviedol, že hráčom zdôrazňuje dôležitosť otázky, ako pristupovať k tréningu a k hre v tejto sezóne. „Nikto sa na nič nemôže sťažovať."

Príprava na sezónu je ešte kratšia ako pred ôsmimi rokmi, keď výluka obmedzila sezónu na 48 zápasov. „Väčšina hráčov by aj tak povedala, že kempy sú dlhé. Bude dôležité pracovať na sto percent, aby sme čo najlepšie vstúpili do zápasov," uviedol kapitán Winnipegu Jets Blake Wheeler.

Pittsburgh Penguins trénuje vo svojej PPG Paints Aréne. Pokyny trénera Mika Sullivana bolo počuť zreteľne do veľkej diaľky, aj keď nezvyšoval hlas.

„Ak si odmyslím niektoré veci, teda nosenie rúšok a dodržiavanie odstupu, tak očakávania na štart sezóny sú rovnaké ako po minulé roky," skonštatoval útočník Sidney Crosby.

Vo svojom úvodnom zápase hostia tučniaci Philadelphiu. K dispozícii nebudú mať útočníka Kasperiho Kapanena, ktorého zdržali problémy s vízami. Buffalu bude pre rovnaký dôvod v úvode sezóny chýbať Linus Ullmark a Dallasu brankár Dallasu Anton Chudobin.



V Tampe Bay rozbehol tréner Jon Cooper v pondelok tréning pre úradujúceho šampióna. „Trénovali sme oveľa viac, než je pri prvom tréningu pred sezónou zvykom. Ale hráči sa veľmi tešili, mali veľa energie, preto sme robili viac systémových vecí, než je bežné." Na Floride trénovali panteri vonku, aby ešte využili výhody teplého podnebia.