Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Bryzgalov vychytal Chicago, prehral aj Boston, Meszároš asistoval

Brankár Iľja Bryzgalov v akcii v semifinálovom zápase Západnej konferencie Minnesota - Chicago. Foto: TASR/AP

Ruský brankár pochytal všetkých 19 striel "čiernych jastarbov" a zaznamenal prvý shutout v play off po ôsmich rokoch.

New York 7. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu prehrali v treťom stretnutí semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL na ľade Montrealu 2:4 a v sérii prehrávajú 1:2 na zápasy. V drese hostí sa jednou asistenciou prezentoval slovenský obranca Andrej Meszároš.

O triumfe Minnesoty v treťom zápase semifinále Západnej konferencie nad Chicagom sa rozhodlo v tretej tretine, v ktorej domáci strelili štyri góly a zvíťazili 4:0. Veľkú zásluhu na úspechu Wild mal Iľja Bryzgalov. Ruský brankár pochytal všetkých 19 striel "čiernych jastrabov" a zaznamenal prvý shutout v play off po ôsmich rokoch.

P.K. Subban nakopol Habs

Montreal využil výhodu domáceho prostredia a po víťazstve 4:2 sa ujal vedenia v sérii s Bostonom 2:1. Canadies pred tradične skvelým publikom v Bell Centre položili základ úspechu v prvej polovici stretnutia, keď sa dostali do trojgólového vedenia. Skóre otvoril po fantastickej prihrávke Thomasa Vaneka český útočník Tomáš Plekanec a ešte v prvej tretine zvýšil na 2:0 obranca P.K. Subban, ktorý sa hneď po návrate z trestnej lavice dostal po výbornej prihrávke Larsa Ellera do sólového nájazdu a ten premenil. Minuloročný víťaz Norrisovej trofeje bodoval v šiestom zápase po sebe a s 11 bodmi je najproduktívnejším zadákom v play off.

Subban asistoval aj pri prvom góle a tretíkrát v rade tak zaznamenal v play off viac ako jeden bod. Podľa štatistikov sa to v histórii Canadiens podarilo predtým len legendám Larrymu Robinsonovi (1978 a 1987) a J.C. Tremblayovi v roku 1971. "Mám tu pred sebou veľa mikrofónov a kamier, ale je to tímový úspech, nie len môj. Som veľmi šťastný, že hrám v takomto tíme. Sme výborný kolektív, navzájom sa podporujeme a prajeme si. Som tu šťastný," skromne hovoril po zápase Subban, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu. V 34. minúte sa po zblokovanej strele slovenského obrancu Bruins Andreja Meszároša dostal k puku Brian Gionta, perfektne vysunul Daniela Weiseho a ten súboj s Tuukkom Raskom vyhral.

Boston prvýkrát prekonal výborného Careyho Pricea až v závere druhej tretiny, keď po vyhratom buly pálil od modrej Torey Krug a Patrice Bergeron perfektným tečom znížil. V závere Boston odvolal brankára a podarilo sa mu ešte duel zdramatizovať. V čase 57:44 tečoval Meszárošovu strelu Jaroma Iginla a Boston viac ako dve minúty pred sirénou znížil na rozdiel jedného gólu. Montreal však o vedenie už neprišiel a v úplnom závere ho ešte poistil do prázdnej bránky Lars Eller. "Nechceli sme, aby sa súper dostal do vedenia, pretože sa to potom ťažko doháňa. V prvej tretine sme však spali a to nakoniec rozhodlo. Tento zápas sme hodili za hlavu a sústredíme sa na ďalší, ktorý bude veľmi dôležitý," povedal Iginla. Boston prestrieľal domácich tesne 28:26. "Nemyslím si, že sme hrali zle. Urobili sme však hlúpe chyba a tie rozhodli," povedal brankár "medveďov" Rask. V zápase vylúčili rozhodcovia len po jednom hráčovi na každej strane.

V drese Bostonu odohral 24:33 minúty Zdeno Chára, zaznamenal jeden mínusový bod a jednu strelu. V druhom zápase po sebe dostal pred Mattom Bartkowským šancu Meszároš, na ľade strávil viac ako 17 minút a opäť bodoval. Štvrtý duel série je na programe v noci na piatok opäť v Montreale.

Divosi vymazali Hawks

Na domácom ľade uspela aj Minnesota a po víťazstve 4:0 znížila stav semifinálovej série na západe s Chicagom na 1:2. Diváci sa gólov dočkali až v záverečnej tretine. Skóre otvoril v 42. minúte po perfektnej časovanej nahrávke Justina Fontainea fínsky útočník Erik Haula. O necelé dve minúty neskôr sa presadil jeho krajan Mikael Granlund, keď si vymenil puk s Jasonom Pominvillom a bekhendom zvýšil na 2:0. V závere pridal poistku Zach Parise a skóre uzavrel do prázdnej bránky Granlund svojim druhým gólom v zápase. Zápas bol chudobný na strely, Wild ich stačilo na víťazstvo len 18, kým Chicago neprekonalo Bryzgalova ani raz z 19 pokusov. Ruský brankár vychytal svoje štvrté čisté konto v play off, ale prvé od 7. mája 2006. "Dnes to bol z našej strany veľmi dobrý tímový výkon. Hrali sme naozaj veľmi pekne. Snažili sme sa nerobiť chyby a nedovoliť im hrať ofenzívny hokej. Myslím, že sa nám to podarilo," povedal Bryzgalov, ktorý najlepší zákrok vytiahol v druhej tretine po strele Niklasa Hjälmarssona.

Chicago prehralo v play off prvýkrát po šiestich zápasoch. V prvom kole totiž zdolali St. Louis štyrikrát po sebe a potom si na domácom ľade dvakrát poraridili aj Minnesotou. "Škoda, že sme dostali gól hneď na začiatku tretej tretiny. Ten domácich nakopol a dostali sa do psychickej výhody. Myslím, že to bol veľmi dôležitý moment zápasu," povedal obranca Chicaga Duncan Keith. Minnesota aj v 1. kole play off prehrala prvé dva zápasy v Colorade, ale doma sériu vyrovnala. "Je to podobná situácia, ale hráme s iným súperom. Museli sme tento zápas vyhrať, pretože 0:3 by bolo zlé. Séria dostala nový rozmer a bojujeme ďalej," povedal Granlund.

V drese Chicaga nastúpili obaja slovenskí útočníci Marián Hossa i Michal Handzuš. Hossa zaznamenal tri strelecké pokusy a odohral niečo cez 18 minút, Handzuša tréner Joel Queneville využíval opäť najviac na oslabenia. Wild sa ubránili v troch početných nevýhodách, inkasovali len raz z hokejky Parisea. Štvrtý duel je na programe v noci na sobotu opäť v Xcel Energy Centre.




2. kolo play off NHL

tretí zápas semifinále Východnej konferencie

Montreal - Boston 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)


Góly: 11. Plekanec (Vanek, Subban), 15. Subban (Eller, Weise), 34. Weise (Briere, Weaver), 60. Eller – 38. Bergeron (Krug, Marchand), 58. Iginla (MESZÁROŠ, Lucic). Brankári: Price - Rask, strely na bránku: 26:28. Diváci: 21.273.
/stav série: 2:1/



tretí zápas semifinále Západnej konferencie

Minnesota - Chicago 4:0 (0:0, 0:0, 4:0)


Góly: 42. Haula (Fontaine, Moulson), 45. Granglund (Pominville, Parise), 58. Parise (Suter, Pominville), 59. Granglund (Niederreiter, Coyle). Brankári: Bryzgalov - Crawford, strely na bránku: 18:19. Diváci: 19.416.
/stav série: 1:2/



Slováci v akcii:

Andrej Meszároš (Boston) 17:19 0 1 1 0 0 0
Zdeno Chára (Boston) 24:33 0 0 0 -1 1 0
Marián Hossa (Chicago) 18:05 0 0 0 0 3 0
Michal Handzuš (Chicago) 11:48 0 0 0 0 0 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/